Seimo narys P. Gražulis pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo | kl.lt

SEIMO NARYS P. GRAŽULIS PRIPAŽINTAS KALTU DĖL PIKTNAUDŽIAVIMO

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį dėl piktnaudžiavimo kaltu pripažino Seimo narį, Tautos ir teisingumo sąjungos pirmininką Petrą Gražulį.

Jam skirta daugiau nei 15 tūkst. eurų bauda.

„Iš esmės jam pareikštas kaltinimas pasitvirtino, iš kaltinimo tik pašalintos aplinkybės, susijusios su automobilio naudojimu“, – sakė teisėja Daiva Kazlauskienė.

Iš Seimo nario taip pat konfiskuoti 3,3 tūkst. eurų kaip nusikalstamos veikos rezultatas.

Laikiną nuosavybės teisių apribojimą automobiliui „Hyundai“ pratęsti iki nuosprendžio įsigaliojimo, iki bus įvykdytas nuosprendis dėl turto konfiskavimo.

Teismo salėje politikui ir jo advokatui buvo įteiktas 208 puslapių nuosprendis.

„Nežinau, reikia klaust, vertint advokato. Kaip jūs matote, nesodina, kaip čia pasakyti, kandidatuoti leidžia, reikia tik susimokėti baudą. Aš pats tokios tvirtos nuomonės neturiu, ar čia laidyti laiką ir skųst, nežinau. Laikas yra pinigai, esu užsiėmęs, greičiausiai tarsimės su advokatu“, – žurnalistams teisme sakė P. Gražulis.

Jis teigė teistumo nesibaiminantis, nes jau buvo teisiamas sovietmečiu, tuomet P. Gražulis buvo teisiamas ir kalėjo už politinius įsitikinimus.

Laikas yra pinigai, esu užsiėmęs, greičiausiai tarsimės su advokatu.

P. Gražulis baudą sakė galįs sumokėti, nes nesąs toks „jau biednas“, yra susitaupęs pinigų.

63-ejų politikas kaltintas piktnaudžiavimu, 2015-2017 metais galbūt veikęs Kaune registruotos šaldytų maisto produktų gamybos bendrovės „Judex“ interesais.

Nuosprendis nėra galutinis ir dar gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui. Už piktnaudžiavimą įstatymas numato ir laisvės atėmimo bausmę iki septynerių metų.

Teismas skyrė tokią pat baudą, kokios prašė prokuroras.

Tačiau neatėmė ketveriems metams teisės būti renkamam ir paskirtam į valstybės įstaigas, tarnautojo pareigas, kaip siūlė kaltintojas.

„Turiu atidžiai susipažinti su sprendimu, dabar šiuo metu nesu jo matęs, iš anksto nuomonės nenorėčiau reikšti“, – žurnalistams sakė prokuroras Rolandas Stankevičius.

P. Gražulio advokatas Rolandas Tilindis sakė taip pat norįs išanalizuoti nuosprendį, pasitarsiąs su klientu ir tada bus priimtas sprendimas dėl apeliacijos.

Į Rusiją eksportuojamoje „Judex“ šaldyto maisto produkcijoje Rusijos pareigūnai 2015 metais aptiko listerijos bakterijų.

Anksčiau skelbta, kad Seimo narys padėjo tvarkyti bendrovei „Judex“ su tuo susijusias  problemas: ne kartą skambino Lietuvos ir Rusijos pareigūnams, ragino duoti kyšius, prašė pažeisti galiojančias tvarkas.

Bylos duomenimis, parlamentaras iš privačios šaldytą maistą gaminančios bendrovės „Judex“ galbūt siekė gauti ir gaudavo turtinę naudą veikdamas šios bendrovės interesais bei neleistinai kišdamasis į kitų valstybės tarnautojų Lietuvoje ir Rusijoje veiklą. Taip pat jis, anot kaltintojų, siūlė Rusijos pareigūnams duoti pinigų, prašydamas neteisėtai veikti nurodytos bendrovės interesais.

2016 metais P. Gražulis atsisakė duoti parodymus kaip specialusis liudytojas, todėl generalinis prokuroras kreipėsi į Seimą leidimo patraukti parlamentarą baudžiamojon atsakomybėn, jį suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę.

Su tokiu prašymu tuometinis generalinis prokuroras Evaldas Pašilis į Seimą kreipėsi 2019 metų birželio 4 dieną, tačiau šį prašymą Seimas atmetė. Išnaudojus visas turimas tyrimo galimybes 2019 metų rudenį ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas.

Vėliau generalinis prokuroras pakartotinai kreipėsi į Seimą dėl P. Gražulio teisinės neliečiamybės panaikinimo ir Seimas leido patraukti jį baudžiamojon atsakomybėn. Panaikinus Seimo nario teisinę neliečiamybę, minėtas ikiteisminis tyrimas buvo atnaujintas.

2016 metais pradėtą ikiteisminį tyrimą atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Centrinės tyrimų valdybos pareigūnai, tyrimą organizavo ir kontroliavo Generalinės prokuratūros prokurorai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Klausimas

Kodel leidzia komentuot? Juk beveik nieko neleidziama komentuot

a

kodėl teistas ir apsimelavęs elnias dar seime

SUSIJUSIOS NAUJIENOS