Suduotas smūgis šešėliniam statybos verslui: įkliuvo turtuolį vaidinęs I. Jomantas | kl.lt

SUDUOTAS SMŪGIS ŠEŠĖLINIAM STATYBOS VERSLUI: ĮKLIUVO TURTUOLĮ VAIDINĘS I. JOMANTAS

  • 37

Nekilnojamojo turto vystymu Klaipėdos apskrityje besivertusi įmonė, įtariama, nesumokėjo per 1,2 mln. eurų mokesčių, dėl galimo sukčiavimo ir apgaulingos apskaitos sulaikyti aštuoni asmenys, pranešė Lietuvos kriminalinės policijos biuras. Delfi duomenimis, grupuotės lyderis milijonieriumi prisistatantis Ignas Jomantas.

Kaip penktadienį nurodoma biuro pranešime, nuo 2019 metų vystant senų statinių projektus, organizuota grupė sukūrė mokesčių vengimo schemą, kurioje sukčiaujant, apgaulingai tvarkant įmonių buhalterinę apskaitą ir teikiant tikrovės neatitinkančius duomenis apie įmonės veiklos rezultatus, buvo išvengta pridėtinės vertės ir pelno mokesčių sumokėjimo.

Anot kriminalistų, į valstybės biudžetą nesumokėta ne mažiau kaip 1,2 mln. eurų.

Vykdant šį tyrimą, Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai surengė operaciją, kurios metu buvo atlikti teismo sankcionuoti procesinės prievartos veiksmai Klaipėdos apskrityje esančiuose statybos objektuose: registruotų juridinių asmenų buveinėse, asmenų gyvenamosiose vietose, automobiliuose ir kitose patalpose.

Operacijos metu sulaikyti aštuoni asmenys, įtariami sukčiavimu, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimu, apgaulingu apskaitos tvarkymu, nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimu ir kitų nusikalstamų veikų vykdymu veikiant organizuotoje grupėje.

Trims įtariamiesiems skirta kardomoji priemonė – intensyvi priežiūra, kitiems asmenims skirtos švelnesnės kardomosios priemonės – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, dokumentų paėmimas.

Kaip nurodoma pranešime, organizuotos grupės lyderis ir nusikalstamos veikos sumanytojas yra gerai žinomas teisėsaugos institucijoms – anksčiau teistas, daug kartų baustas administracine tvarka, piktybiškai nepaisantis kelių eismo taisyklių reikalavimų.

Prokuroro nutarimais, siekiant užtikrinti žalos valstybei atlyginimą bei išplėstinio turto konfiskavimo galimybę, buvo apribota įtariamųjų nuosavybės teisė į nekilnojamąjį turtą, transporto priemones ir pinigines lėšas banko sąskaitose. Įtariamiesiems teks pasiaiškinti dėl turimo turto kilmės.

Kratų metu kriminalistai rado ir paėmė tyrimui reikšmingus buhalterinius bei „juodosios buhalterijos“ dokumentus, užrašus, kompiuterines laikmenas, galimai nusikalstamu būdu įgytus grynuosius pinigus, kriptovaliutos pinigines, neaiškios kilmės augalines medžiagas, tabletes ir kitus tyrimui svarbius objektus.

„Manoma, kad organizuotos grupės lyderis, veikdamas kartu su kitais organizuotos grupės nariais, įsigydavo didelius senos statybos objektus. Šiems objektams tvarkyti gaudavo būtinus valstybinių institucijų leidimus, kurių pagrindu oficialiai įformindavo objekto kapitalinį remontą, pakeisdavo objekto paskirtį, o taip pat atlikinėjo įvairius remonto darbus“, – nurodė Lietuvos kriminalinės policijos biuras.

Teisėsaugos žiniomis, vėliau objektas būdavo padalinamas į atskiras gyvenamąsias patalpas ir faktiškai parduodamas senos statybos pastato turtinis vienetas – butas su esminiu pagerinimu. Šių butų pirkėjai taip pat pasirašydavo atskiras sutartis dėl remonto ir statybos darbų su jiems nežinomu rangovu – įmonėmis, kurios, kaip įtariama, priklauso organizuotai grupei.

Nusikalstamoje verslo schemoje galimai buvo naudojama organizuotos grupės narių Lietuvoje ir užsienyje įregistruotų įmonių grandinė. Siekiant išvengti mokesčių, organizuotos grupės lyderis stengėsi rangovų, atliekančių darbus, juridiškai nesusieti su kitomis organizuotos grupės valdomomis įmonėmis.

Anot kriminalinės policijos biuro, tokiais veiksmais įtariamieji siekė nuslėpti tikrąją parduodamo objekto teisinę padėtį ir išvengti privalomo mokėtino pridėtinės vertės mokesčio.

2023 metų rudenį pradėtam ikiteisminiam tyrimui vadovauja Generalinė prokuratūra, tyrimą atlieka Lietuvos kriminalinės policijos biuras.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (37)

patikrinkit

mūsų būsto aferas

Jmn

tokia didele operacija buvo sulaikymo, bet jis po poros dienu laisveje.

Anonimas

Pamenu viena įmonę supakaavo, pasakojo kad milijonus isvoge gabenami mašinas iš USA. Praėjo keturi metai jokių atgarsių. Su grigeo tas pats. Čia irgi garsiai šaukia, o pasirodys kad vis legaliai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS