Sukčiavo ir pataisos namuose: vyras klastodamas pavedimus, pirkdavo telefonus | kl.lt

SUKČIAVO IR PATAISOS NAMUOSE: VYRAS KLASTODAMAS PAVEDIMUS, PIRKDAVO TELEFONUS

Turtingą teistumų biografiją turintis, šiuo metu už vagystes ir turto sugadinimą bausmę Pravieniškių pataisos namuose atliekantis 22 metų šiaulietis netrukus vėl stos prieš teismą dėl nusikalstamų veikų, padarytų jau atliekant bausmę.

Būdamas Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje jis sugebėjo neteisėtai įsigyti mobilųjį telefoną ir interneto prieigą.

Pasinaudodamas šiomis priemonėmis šiaulietis ir toliau griebėsi sukčiavimų. Šiaulių apskrities policijos duomenimis, nuo jo nukentėjo 17 žmonių iš Šiaulių, Kauno, Vilniaus, Klaipėdos ir Panevėžio apskričių. Pasisavinto turto vertė siekia 4 755 eurus.

Šiauliečio nusikalstama veika tęsėsi nuo 2018-ųjų rugpjūčio iki šių metų sausio. Vyras tinklalapyje www.skelbiu.lt ar socialiniame tinkle „Facebook“ ieškodavo skelbimų apie parduodamus mobiliojo ryšio telefonus, susisiekdavo su jų pardavėjais ir sutardavo dėl pirkimo.

Argumentuodamas, kad telefonas jam reikalingas nedelsiant – sūnaus gimtadienio dovanai ar dar dėl kokios kitos priežasties, jis prašydavo kuo skubiau telefoną per autobusų siuntų tarnybą išsiųsti į Šiaulius.

Pardavėjams iš Šiaulių jis paskirdavo susitikimus prekybos centruose. Į tuos susitikimus ar Šiaulių autobusų stotį pasiimti siuntos pakaitomis ateidavo trys Šiauliuose gyvenantys jo pažįstami nepilnamečiai vaikinai.

Sutaręs dėl telefono pirkimo, Pravieniškių pataisos namų gyventojas pardavėjui iš savo skirtingais vardais pavadintų „Facebook“ profilių nusiųsdavo mokėjimo pavedimo kopiją, kaip įrodymą, kad pinigai jau pervesti, ir šis gali siųsti jam parduodamą daiktą.

Gavęs vizualinį įrodymą, pardavėjas be jokio nerimo išsiskirdavo su telefonu. Tačiau kai pinigėliai į pardavėjo sąskaitą vis neįkrisdavo, o pirkėjas tapdavo nepasiekiamas, tada kildavo įtarimas dėl sukčiavimo. Ir įtarimas pasitvirtindavo, mat paaiškėjo, kad mokėjimo pavedimo kopijos būdavo suklastotos.

Kai telefonai atsidurdavo sukčiavimą organizavusio šiauliečio bendrininkų rankose, jie būdavo nešami į lombardą ar tiesiog parduodami telefoną įsigyti norinčiam asmeniui, o gauti pinigai pasidalijami: dalis tekdavo laisvėje esančioms vadinamosioms „kojoms“, kurios paimdavo sukčiavimu gautus telefonus ir juos realizuodavo, dalis būdavo pervedama į organizatoriaus ar kitų jo nurodytų taip pat Pravieniškių pataisos namuose bausmę atliekančių asmenų sąskaitas.

Kadangi nukentėjusieji gyvena įvairiose Lietuvos vietovėse, tad Šiaulių apylinkės prokuratūra priėmė sprendimą visus ikiteisminius tyrimus sujungti į vieną ir jį atlikti pavedė Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariato tyrėjams.

Praėjusių metų rugpjūtį pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo šiomis dienomis jau baigtas ir baudžiamoji bylą perduota nagrinėti teismui, sakoma Šiaulių apskrities policijos pranešime.

Bausmės už ankstesnius nusikaltimus dar nespėjusio atlikti sukčiavimo organizatoriaus laukia nauja bausmė. Jo bendrininkai taip pat stos prieš teismą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Viršūnė

Kaip jums liežuvis verčiasi,vadinti pataisos namais įstaigą,kurioje vykdomi nusikaltimai?Tai ne pataisos namai,o nusikaltimų vykdymo vieta.Iki ko nusirito "patriotų"valstybė.Tai kam nusikaltėlį ten sodinti,jeigu jis ir toliau ten daro nusikaltimus?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS