Svarstoma švelninti atsakomybę už kai kuriuos finansinius nusikaltimus | kl.lt

SVARSTOMA ŠVELNINTI ATSAKOMYBĘ UŽ KAI KURIUOS FINANSINIUS NUSIKALTIMUS

  • 13

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius trečiadienį Vyriausybei planuoja pristatyti siūlymus dekriminalizuoti atsakomybę už smulkius ekonominius, turtinius ir finansinius nusikaltimus, paliekant už juos tik administracinę atsakomybę.

Pagal parengtus projektus, taip pat būtų panaikinama galimybė skirti įkalinimą už nusikaltimus, kuriais sukelta nedidelė žala.

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius Vyriausybės posėdyje sakė, kad baudžiamoji atsakomybė šiuo metu taikoma per plačiai, baudžiamoji politika nuolat griežtinama.

Jis teigė, kad Baudžiamojo kodekso pataisos pagreitintų procesus dėl didžiausią žalą keliančių nusikaltimų ir sumažintų kalinių skaičių.

Vyriausybės nariai įstatymų pataisoms pritarė bendru sutarimu be diskusijų. Toliau jas svarstys Seimas.

Ministerija siūlo kelti ribą, nuo kokios turto vertės atsiranda baudžiamoji atsakomybė už turtinius ir finansinius nusikaltimus ir kada už smulkius turtinius nusikaltimus skiriama laisvės atėmimo bausmė.

Už vagystę, sukčiavimą ar turto pasisavinimą, iššvaistymą baudžiamoji atsakomybė grėstų tik padarius 250 eurų žalą (šiuo metu – 150 eurų).

Laisvės atėmimo bausmė už tokius nusikaltimus grėstų nuo 500 eurų žalos (šiuo metu – 250 eurų). Jei žala neviršija 500 eurų, tai bus laikoma baudžiamuoju nusižengimu, už kurį būtų skiriama bauda.

Už finansinius ir ekonominius nusikaltimus, pavyzdžiui, mokesčių nesumokėjimą, apgaulingą apskaitos tvarkymą, neteisingus duomenis apie pajamas, deklaracijos nepateikimą, baudžiamoji atsakomybė grėstų padarius 7,5 tūkst. eurų žalą. Dabartinė riba – 5 tūkst. eurų.

Taip pat siūloma nustatyti, kad 500–15 tūkst. eurų žalą atnešę nusikaltimai būtų laikomi nesunkiais, už kuriuos grėstų maksimali trejų metų laisvės atėmimo bausmė.

Nusikaltimai padarius 15–37,5 tūkst. eurų žalą būtų priskiriami naujai apysunkių kategorijai, už juos grėstų 4–6 metai nelaisvės, ir tik viršijus 37,5 tūkst. eurų ribą būtų taikoma griežčiausia numatyta atsakomybė – 8–10 metų nelaisvės (dabartinė riba – 12 tūkst. eurų).

Pagal pataisas, laisvės atėmimas grėstų tik už didelę ar labai didelę narkotinių ar psichotropinių medžiagų kiekio kontrabandą. Dabar nuo trejų iki dešimties metų nelaisvės gresia už bet kokį narkotinių medžiagų neteisėtą gabenimą per sieną.

Taip pat už kai kuriuos nusikaltimus siūloma mažinti bausmes. Pavyzdžiui, už atvirąją vagystę, kišenvagystes, automobilio vagystę numatoma skirti iki ketverių metų nelaisvės. Dabar už tai gresia iki šešerių metų laisvės atėmimo.

Už korupcinius nusikaltimus baudžiamosios atsakomybės švelninti nesiūloma.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

#

O kada bus ivesta baudžiamoji atsakomybė tiems kurie milijonais vagia?

Pastaba

Pamirso pamineti dar viena grupe kas pavogia daugiau milijono. Visiskas isteisinimas be galimybes tokius zmones traukti atsakomyben. Praktika ir taip kalba uz save kad dar nei vienas is garsiu bylu asmenu nebuvo pasodintas. Viskas graziai uzglaistoma

na manau, cia jau ne teisingimo ministras

o kriminaliniu gauju statytinis, kertantis valstybes tesingumo sistemos pamatus , ..cia jau zymiai blogiau nei kad bandymas prastumt kito asilo ministro pasisaudymus su lankais.....valdantieji is kur jus traukiat, tokius evoliucijos nuograuzas...???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS