Tarp ieškomiausių Europos nusikaltėlių – trys lietuviai | kl.lt

TARP IEŠKOMIAUSIŲ EUROPOS NUSIKALTĖLIŲ – TRYS LIETUVIAI

  • 11

Kasmetinė tarptautinė kampanija „Most Wanted“ (liet. „Ieškomiausi“) yra skirta sunkius ir labai sunkius nusikaltimus įvykdžiusių asmenų paieškai. Kampaniją vykdo Europolas, Europos aktyvios besislapstančių asmenų paieškos grupių tinklas (ENFAST) ir Europos valstybių teisėsaugos institucijos.

Atnaujintas ieškomiausių Europos nusikaltėlių sąrašas

Kaip praneša Lietuvos policija, šių metų „Most Wanted“ kampanija startuoja su atnaujintu ieškomiausių Europos nusikaltėlių sąrašu – įkelta iki 75 naujų ieškomų asmenų profilių. Jie kaltinami sunkiais ir labai sunkiais nusikaltimais – nužudymais, prekyba žmonėmis, ginkluotais plėšimais, terorizmu ir kt.

Pasak Europolo vykdomosios direktorės Catherine De Bolle, viešumas yra reikšmingas įrankis, leidžiantis sulaikyti besislapstančius nuo teisingumo asmenis: „Glaudus bendradarbiavimas tarp Europos Sąjungos valstybių narių teisėsaugos institucijų ir valstybių narių piliečių yra itin svarbus. Dažniausiai ieškomi asmenys slapstosi užsienio šalyse, bėgdami iš vienos šalies į kitą, todėl tik tarptautinio bendradarbiavimo dėka galime užkirsti kelią šiems asmenims toliau vykdyti nusikalstamas veikas. Skirdami kelias minutes peržiūrėti „Most Wanted“ kampanijos svetainėje patalpintų asmenų profilius, būtent jūs galite tapti naujuoju superherojumi, padėsiančiu padaryti Europą saugesne.“

Ar esate pasiruošę tapti nauju superherojumi #beournexthero?

ENFAST, Europolas ir Europos valstybių teisėsaugos institucijos ragina visus apsilankyti „Most Wanted“ kampanijos svetainėje ir įdėmiai peržiūrėti joje skelbiamų asmenų profilius. Pagrindinė šių metų kampanijos tema – komiksai, kurių superherojumi gali tapti kiekvienas iš mūsų. Tereikia įsidėmėti svetainėje skelbiamų asmenų veidus, būti budriems ir atpažinus vieną ir kelis asmenis nedelsiant pranešti apie tai „Most Wanted“ kampanijos svetainėje.

Šiemet kampanija „Most Wanted“ bus pristatyta ir pasaulinio lygio komiksų renginyje Dutch Heroes Comic Con, kuris prasidės lapkričio 18 d. Utrechto mieste Nyderlanduose.

Pasakojimai „Most Wanted“ kampanijai sukurtuose komiksų paveikslėliuose pagrįsti realiais įvykiais ir mūsų kasdienių herojų pateiktais pranešimais „Most Wanted“ platformoje.

Kaip veikia „Most Wanted“ platforma?

Kiekvienas neabejingas ir reikšmingos informacijos turintis asmuo pasinaudodamas „Most Wanted“ kampanijos platforma gali pateikti anoniminį pranešimą, kuris pasieks ENFAST pareigūnus.

ENFAST tikslas – sustiprinti saugumą Europos Sąjungoje sėkmingai nustatant bei suimant tarptautiniu lygmeniu ieškomus sunkius nusikaltimus įvykdžiusius asmenis. Tai tarptautinis 24/7 režimu veikiantis pareigūnų tinklas, galintis tuoj pat imtis veiksmų nustatyti besislapstančiojo vietą ir, jei būtina, jį suimti. ENFAST grupių pareigūnai vykdo nusikalstamas veikas įvykdžiusių asmenų, kuriems buvo išduotas Europos arešto orderis ir kurie yra įtariami ar nuteisti už sunkių ir labai sunkių nusikaltimų įvykdymą, paiešką.

„Ieškomiausių“ sąraše – trys lietuviai

Pirmasis iš jų – Renaldas Kanys, gim. 1973-09-26.

Nuo 2007 m. iki 2017 m. jis vadovavo ginkluotam nusikalstamam susivienijimui ir, veikdamas savo ir nusikalstamo susivienijimo naudai bei siekdamas praturtėti iš nusikalstamos veiklos, organizavo didelio kiekio narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimą, šaunamųjų ginklų bei narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrabandą, nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimą. Taip pat organizavo žmonių nužudymą pavojingu būdu.

Kitas ieškomas asmuo – Remigijus Byčius, gim. 1981-04-04.

Šis asmuo pasislėpė nuo jam paskirtos 12 m. laisvės atėmimo bausmės už neteisėtą disponavimą itin dideliu narkotinių ir psichotropinių medžiagų kiekiu. Taip pat jis yra nusikalstamos grupuotės lyderis.

Trečias – Dariuš Požarickij, gim. 1980-05-25.

D. Požarickij, veikdamas bendrininkų grupėje su kitais asmenimis, neteisėtai disponavo labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų ir gabeno jas kontrabanda. 2021 m. teismo nuosprendžiu jam paskirta 11 metų laisvės atėmimo bausmė.

Įsižiūrėkite į šių ieškomų asmenų veidus – galbūt juos matėte būtent jūs.

Jei atpažinsite vieną iš jų, turimą informaciją galite siųsti anonimiškai per platformą. Visa visuomenės suteikta informacija centralizuotai bus perduota asmens paiešką vykdančiai nacionalinei teisėsaugos institucijai.

Tik veikdami kartu galime sustabdyti tarptautinį nusikalstamumą

Tarptautinę kampaniją „Most Wanted“ ENFAST ir Europolas pradėjo įgyvendinti 2016 m. Per septynerius kampanijos gyvavimo metus buvo pasiekta reikšmingų rezultatų:

Paskelbti 408 nusikalstamas veikas įvykdžiusių asmenų profiliai;

Sulaikyti 146 asmenys;

50 sulaikymų atlikti gavus naudingos informacijos platformoje „Most Wanted“;

Net 35 sulaikymai atlikti nuo praeitų metų „Most Wanted“ kampanijos pradžios   2022 m. gruodį.

Apie kampaniją „Most Wanted“

„Most Wanted“ – pirmoji iki šiol įgyvendinta visą Europą apimanti iniciatyva, kuri sukūrė platformą bendram ieškomiausių asmenų sąrašui. ES šalių narių gyventojai ir kitų šalių piliečiai svetainėje gali pateikti naudingos informacijos, jeigu pageidauja – gali tai daryti anonimiškai.

Europolas parėmė ENFAST įgyvendinant šį projektą sukurdamas saugią platformą, skirtą Ieškomiausių nuo teisėsaugos besislapstančių asmenų svetainei. Svetainėje yra dalinamasi informacija apie ypač pavojingus asmenis, kurių atžvilgiu buvo paskelbta tarptautinė paieška, pripažintus kaltais arba įtariamus Europoje įvykdžius sunkius nusikaltimus arba teroristines atakas.

Jau šiandien apsilankydami „Most Wanted“ interneto svetainėje jūs galite pateikti svarbios informacijos ir padėti surasti besislapstančius nuo teisingumo asmenis

GALERIJA

  • R. Kanys.
  • R. Byčius.
  • D. Požarickij.
Policijos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Anonimas

Kažko mažokai...

Pakrante

Būtų gyvenę normalų gyvenimą,būtų ramus,o dabar lauk kada pareis zopa !

Zurabas Smardalidze

Ale kokie gražūs jaunuoliai!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS