Tarptautinės operacijos derlius: užteršti vaisiai ir įtartini saldainiai iš Kinijos | kl.lt

TARPTAUTINĖS OPERACIJOS DERLIUS: UŽTERŠTI VAISIAI IR ĮTARTINI SALDAINIAI IŠ KINIJOS

  • 0

Lietuvos muitinės pareigūnai, dalyvaudami tarptautinėje operacijoje OPSON V, sulaikė daugiau kaip 300 tūkst. vienetų Kinijoje pagamintų saldumynų klastočių.

Interpolo ir Europolo koordinuotoje tarptautinėje operacijoje, surengtoje šių metų sausio ir vasario mėnesiais, dalyvavo Lietuvos muitinės ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai. Didžiulės tarptautinės operacijos metu buvo siekiama identifikuoti ir išardyti nusikalstama veika užsiėmusias grupuotes, kurios gamino, transportavo bei platino klastotus maisto produktus bei gėrimus, pagerinti tarptautinį teisėsaugos ir rinkos priežiūros tarnybų bendradarbiavimą. Iš viso operacijoje dalyvavo 57 pasaulio valstybių policijos ir muitinės pareigūnai, nacionalinių maisto ir veterinarijos tarnybų darbuotojai. Tikrinimai buvo atliekami oro ir jūrų uostuose, turguose, parduotuvėse, pasienio postuose, muitinės sandėliuose.

Lietuvos muitinės pareigūnai atskleidė Kinijos gamintojų bandymus į Lietuvos rinką įvežti klastotus saldumynus. Muitininkai sulaikė 229 tūkst. vienetų Kinijoje pagamintos kramtomosios gumos, iš kurių 221 tūkst. buvo neteisėtai pažymėti „F-1“ prekės ženklu, bei 57 tūkst. vienetų klastotų vaikiškų saldainių.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai operacijos metu Lietuvoje sulaikė 7 tonas netinkamų vartoti žuvies ir mėsos produktų, džiovintų vaisių, riešutų, vynuogių kauliukų aliejaus, kuriame buvo nustatytas cheminis užterštumas, 4 tonas vaisių, kuriuose viršyta leistina pesticidų koncentracija, 7 tonas supelijusio cinamono.

Iš viso operacijoje dalyvavę 57 šalių pareigūnai konfiskavo daugiau kaip 10 tūkst. tonų ir milijoną litrų nesaugių maisto produktų bei gėrimų. Italijoje sulaikyta 85 tonos alyvuogių, nudažytų vario sulfato tirpalu dėl alyvuogių spalvos pagyvinimo, Sudane – 9 t padirbto cukraus, užteršto trąšomis, Burundyje, Graikijoje, Jungtinėje Karalystėje – nelegalaus alkoholio, Prancūzijoje keleivių bagaže buvo rasta 11 kg skėrių ir 20 kg vikšrų, o Belgijoje (Zaventemo oro uoste) keleivių bagaže buvo mėginta pervežti beždžionių mėsą.

Visos konfiskuotos nesaugios prekės buvo sunaikintos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS