Teismui perduota aštuonmetį mirtinai partrenkusio Mažeikių ligoninės vadovo byla | kl.lt

TEISMUI PERDUOTA AŠTUONMETĮ MIRTINAI PARTRENKUSIO MAŽEIKIŲ LIGONINĖS VADOVO BYLA

  • 1

Teismui perduota baudžiamoji byla, kurioje kaltinimai dėl kelių eismo taisyklių pažeidimo ir eismo įvykio, per kurį kurį žuvo žmogus, sukėlimo pateikti Mažeikių ligoninės direktoriui Sigitui Kakčiui, trečiadienį pranešė Telšių apylinkės prokuratūra.

Aštuonerių metų amžiaus berniuko gyvybę nusinešusi avarija įvyko 2018 metų lapkričio viduryje Mažeikių rajone, kelio Anulynai–Tirkšliai atkarpoje ties Balėnos kaimu.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, tądien po pamokų vaikus namo vežęs mokyklinis autobusas apie 14 valandą sustojo išleisti vieną jų Balėnose.

Pasak prokuratūros, autobusas sustojo su įjungtomis įspėjamosiomis mirksinčiomis oranžinėmis šviesomis, kelio matomumas buvo geras.

„Tyrimo duomenimis, išleidus mokinį iš autobuso, jis neskubėjo eiti per kelią, laukė, kol pajudės mikroautobusas ir bus geresnis matomumas. Vaikui kertant kelią nuo Telšių pusės dideliu greičiu atskriejo automobilis, kuris galimai nepastebėjo vaiko ir, įtariama, kliudė jį. Mokinys žuvo įvykio vietoje“, – rašoma prokuratūros pranešime.

Nustatyta, kad apie 149 km/h greičiu važiavusį automobilį „Volvo S90“ vairavo tuometinis Regioninės Telšių ligoninės gydytojas S. Kaktys. Jis tuo metu buvo ir Mažeikių rajono savivaldybės tarybos narys, priklausė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijai.

Prokuratūros teigimu, šioje kelio atkarpoje leistinas 90 km/h greitis, o, pagal kelių eismo taisykles, vairuotojas, artėdamas prie sustojusios transporto priemonės su vaikų vežimo skiriamaisiais ženklais ir įjungta avarine šviesos signalizacija ar prie sustojusio mokyklinio autobuso su įjungtomis įspėjamosiomis mirksinčiomis oranžinėmis šviesomis, privalo sulėtinti greitį, prireikus – ir sustoti, kad praleistų vaikus ir juos lydintį asmenį.

Anot prokuratūros, tyrimas buvo sudėtingas ir užtruko dėl kelis kartus skirtingų ekspertų pateiktų duomenų apie automobilio greitį įvykio metu.

Iš karto po įvykio S. Kaktys buvo susitikęs su žuvusio moksleivio tėvais ir, nelaukdamas tyrimo baigties, geranoriškai pervedė jiems 15 tūkst. eurų.

„Iš kaltinamojo pusės buvo pateikti specializuoto automobilių serviso kompiuterio duomenys ir privataus eismo įvykių eksperto išvada, kad greitis smūgio metu buvo mažesnis (apie 94 km/h) . (...) Galutinai žymiai viršytą automobilio greitį smūgio metu ir eismo įvykio mechanizmą, kas ir buvo sąlyga kilti eismo įvykiui, patvirtino Lietuvos teismo ekspertizės centras“, – teigia prokuratūra.

Tyrimo metu įtarimai buvo pareikšti ir autobuso vairuotojui, kuris turėjo pareigą palydėti jaunesnį nei dešimties metų berniuką į kitą kelio pusę. Vėliau nuspręsta tyrimą jo atžvilgiu nutraukti, nes baudžiamoji atsakomybė jam būtų grėsusi tik tuomet, jei būtų nustatyta, kad S. Kaktys nepažeidė kelių eismo taisyklių.

Iš karto po įvykio S. Kaktys buvo susitikęs su žuvusio moksleivio tėvais ir, nelaukdamas tyrimo baigties, geranoriškai pervedė jiems 15 tūkst. eurų.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad įvykio metu S. Kaktys buvo blaivus. Savo kaltės jis nepripažįsta ir neigia viršijęs greitį. Prokuratūros turimais duomenimis, už greičio viršijimą dabartinis ligoninės direktorius anksčiau ne kartą yra baustas administracine tvarka.

Baudžiamąją bylą nagrinės Telšių apylinkės teismo Mažeikių rūmui. Jei S. Kakčio kaltė bus įrodyta teisme, jam gresia laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Advokatas: turi būti ištirti visi duomenys

Kaltinamajam atstovaujantis advokatas Šarūnas Rameikis BNS teigė, kad jo klientas atsakomybės nesikrato, tačiau siekia, kad būtų ištirtos visos įvykio aplinkybės.

„S. Kaktys dėjo visas pastangas, kad tyrimas atsakytų į visus neaiškumus dėl greičio ir dėl visų trijų eismo dalyvio veiksmų – ką pažeidė jis, ką pažeidė pėstysis ir ką pažeidė vairuotojas“, – BNS sakė Š. Rameikis.

Jis tvirtino, kad prokuratūra privalėjo nuodugniau įvertinti autobuso vairuotojo atsakomybę šiam nepervedus mažamečio berniuko per kelią.

„Atsakomybė turi kilti ir už tai, kaip yra saugiai vaikai vežami į mokyklas ir kaip jie yra paleidžiami iš autobuso. Turi būti visuma duomenų vertinama ir tas skaudus įvykis būtų neįvykęs, jei vaikelis būtų pervestas per kelią“, – teigė advokatas.

Anot jo, tikslūs mokyklinio autobuso vairuotojo veiksmai nebuvo įvertinti ir dėl to, kad į įvykio vietą atvykę pareigūnai leido jam iš jos pasitraukti ir toliau išvežioti likusius vaikus.

Taip pat, Š. Rameikio teigimu, ikiteisminį tyrimą vykdžiusi prokuratūra, nepaisant kaltinamojo prašymų, iki šiol neapklausė kitų autobuse važiavusių vaikų.

Kalbėdamas apie nesutampančius ekspertų parodymus dėl automobilio greičio avarijos metu, advokatas tikino, kad jo ir S. Kakčio pateiktus duomenis registravo oficialus „Volvo“ automobilių priežiūros centras, patikrinęs tuo metu kelių mėnesių senumo automobilio kompiuterio parodymus.

Anot advokato, jų pateikti duomenys yra susieti su įvykiu net sekundžių tikslumu, tuo tarpu, Lietuvos teismo ekspertizės centro pateiktame vertinime nurodytas 149 km/h greitis nėra priskirtas konkrečiam laikui. 

Gydytojo išsilavinimą turintis S. Kaktys 1996-2000 metais ėjo Seimo nario pareigas, 1999-2000 metais buvo Valdymo reformų ir savivaldybių reikalų ministru.

S. Kaktys buvo teisiamas vadinamoje „Mažeikių naftos“ byloje, vėliau ją teismas nutraukė dėl senaties.

Šioje byloje buvęs savivaldybių ir valdymo reformų ministras Sigitas Kaktys, susisiekimo ministras Rimantas Didžiokas ir ūkio viceministras Antanas Bartulis buvo kaltinami piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi ir tarnybinių įgaliojimų viršijimu parafuojant ir pasirašant 1999 metais sutartis su JAV bendrove „Williams International Company“ dėl bendrovės „Mažeikių nafta“ akcijų pardavimo ir šios teisės valdyti šią įmonę perdavimo.

 

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tokio tipo negaila

Žmonės žinokite,kad čia tas tipas-konservatorius,kuris būdamas seimūnu,pasirašė gėdingą Mažeikių naftos gamyklos dovanojimo jankiams sutartį. Tuometinis Premjeras Paksas,nesulaukęs pagalbos ginant gamyklos dovanojimą sustabdymą,atsistatydino iš pareigų,kurios buvo pavestos konservatoriai Degutienei,bet ir ši,nedrįso tokios gėdingos sutarties laiminti.Tuomet tą misiją paskyrė Kakčiui,kuris,kaip tikras Lietuvos kenkėjas,tą sutartį pasirašė,bet greitai ir pats dingo,kaip pirdalas vandenyje.Lazda turi du galus,gal dievas duos,nors dabar tas brudas bus nubaustas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS