Teismui perduota byla dėl plastmasės gaminių gamybos įmonės turto iššvaistymo | kl.lt

TEISMUI PERDUOTA BYLA DĖL PLASTMASĖS GAMINIŲ GAMYBOS ĮMONĖS TURTO IŠŠVAISTYMO

Šiaulių apygardos prokuratūra teismui perdavė baudžiamąją bylą dėl Šiauliuose veikusios ir bankrutuojančios plastmasės gaminių gamybos įmonės turto iššvaistymo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo.

Į teisiamųjų suolą sės šiauliečių pora – 32-ejų buvęs įmonės direktorius M. Ž. ir jo sutuoktinė, 36-erių I. Ž., kuriai kaltinimai pareikšti dar ir dėl neteisingų duomenų apie pajamas teikimo, pirmadienį pranešė prokuratūra.

Skaičiuojama, kad kaltinamieji galėjo iššvaistyti jų žinioje buvusį didelės vertės svetimą turtą – daugiau nei 150 tūkst. eurų.

Šiaulių policijos pareigūnai ikiteisminį tyrimą pradėjo 2019 metų lapkričio mėnesį, po įmonėje atliktos inventorizacijos ir audito.

Įmonės direktoriui M. Ž. 2019 metų rudenį savo noru išėjus iš darbo, įmonės akcininkas inicijavo vidinį patikrinimą. Abejonių dėl šiauliečio vadovavimo metais priimtų sprendimų akcininkui sukėlė ne tik inventoriaus trūkumas, tačiau ir rasti tikrovės neatitinkantys dokumentai.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad nuo 2015 iki 2019 metų vadovaudama įmonei sutuoktinių pora įmonės buhalterėms galimai teikė fiktyvius buhalterinės apskaitos dokumentus – PVM sąskaitas-faktūras. Siekdami pasipelnyti kaltinamieji, įtariama, nurodydavo buhalterėms atlikti apmokėjimus šeimos nariams priklausančioms įmonėms už tariamai gautas tarpininkavimo, klientų paieškos, transporto, restauracijos paslaugas ir pirktas žaliavas.

Remiantis tyrimo metu surinktais duomenimis, šiaulietė, galimai tuo pačiu metu vykdydama individualią veiklą ir vadovaudama siuvimo paslaugas teikiančiai įmonei, apgaulingai tvarkė ir šios buhalterinę apskaitą.

Kaltinamoji įmonės buhalterėms perduodavo fiktyvias PVM sąskaitas-faktūras, kuriose buvo įformintos realiai neįvykusios ūkinės operacijos. Moteris taip pat yra įtariama Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) pateikusi klaidingas metines pajamų deklaracijas, kuriose nuslėpė per penkerius metus gautas beveik 100 tūkst. eurų pajamas.

Bankroto administratorius kaltinamiesiems byloje pateikė 150 tūkst. eurų civilinį ieškinį, Valstybinė mokesčių inspekcija – didesnį nei 23 tūkst. eurų ieškinį.

Baudžiamasis kodeksas už apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą ir organizavimą griežčiausią bausmę numato laisvės atėmimą iki ketverių metų, už didelės vertės svetimo turto iššvaistymą – laisvės atėmimą iki septynerių metų.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Šiaulių apygardos teismui.

Prokuratūros atstovė Rasa Gelžinytė BNS informavo, kad 2020 metų sausio pradžioje įmonei buvo iškelta bankroto byla. Susirinkime kreditorių dauguma balsavo už bankroto bylos iškėlimą ne teismo tvarka, paskiriant nemokumo administratorių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

akcininkam

dirikas daresi kompensacijas , nes alga maza buvo.... pazekit i lietuvos valstybines ymones : dirba nuostolingai nu arba beveik ....a direktoriu algos uz nekuriu saliu prezidentu didesnes....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS