Teismui perduota korupcijos Mažeikių savivaldybėje byla | kl.lt

TEISMUI PERDUOTA KORUPCIJOS MAŽEIKIŲ SAVIVALDYBĖJE BYLA

Šiaulių apygardos prokuratūra penktadienį pranešė baigusi ikiteisminį tyrimą ir teismui perdavusi baudžiamąją bylą dėl neskaidriai organizuotų viešųjų pirkimų Mažeikių rajono savivaldybėje.

Pasak prokuratūros, kaltinimai kyšininkavimu šioje byloje pareikšti Mažeikių rajono savivaldybės tarybos nariui Broniui Kryžiui, Strateginio vystymo ir investicijų skyriaus vedėjai Sandrai Ramanauskienei ir Vietinio ūkio skyriaus vedėjui Alfonsui Žiulpai. Nusikaltimai galėjo būti įvykdyti B. Kryžiui einant savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas.

Savivaldybės atstovų papirkimu kaltinami trys privačių įmonių atstovai bei Vilniuje ir Mažeikiuose veikiančios įmonės. Dar vienos įmonės vadovas savo kaltę pripažino ir nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleistas pagal laidavimą.

Vienos įmonės atstovas bus teisiamas dėl papirkimo, nors kyšio jis nedavė, tik tarėsi su S. Ramanauskiene dėl viešojo pirkimo sąlygų. Baudžiamasis kodeksas numato, kad teisiami gali būti ir kyšį tik pažadėję ar dėl jo susitarę asmenys.

Specialiųjų tyrimų tarnybos vykdyto ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad iš anksto susitarę įmonių atstovai davė kyšius Mažeikių savivaldybės tarnautojams, jog jų įmonėms būtų užtikrintos išskirtinės sąlygos laimėti įvairius su informacinių sistemų atnaujinimu ir priežiūra, infrastruktūros tvarkymu, statyba, remontu bei švietimu susijusius viešuosius pirkimus.

Teisėsauga surinko duomenų leidžiančių manyti, kad kyšiai galėjo būti duodami 2018-ųjų rudenį, jų sumos galėjo svyruoti nuo 2 iki 10 tūkst. eurų. Vienais atvejais savivaldybės atstovai galėjo būti paperkami tiesiogiai, kitais – kyšiai galėjo perduoti per kelis asmenis.

Bendra kyšių suma gali siekti daugiau kaip 27 tūkst. eurų.

Anot prokuratūros, visi kaltinamieji savo kaltę neigia arba atsisako komentuoti ikiteisminio tyrimo metu nustatytas aplinkybes.

Apie šį ikiteisminį tyrimą teisėsauga pranešė pernai rudenį, visi įtariamieji tuomet buvo sulaikyti. Vėliau teismo sprendimu S. Ramanauskienė nuo pareigų buvo nušalinta pusmečiui, o A. Žiulpa – dviem mėnesiams.

B. Kryžius buvo ilgametis Mažeikių savivaldybės administracijos direktorius – šias pareigas jis ėjo nuo 2003 metų iki pernai balandžio.

B. Kryžius nuo 1995 metų renkamas į Mažeikių rajono tarybą, yra dirbęs mero pavaduotoju, 1997–2000 metais buvo rajono meru.

Baudžiamąją bylą nagrinės Šiaulių apygardos teismas.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Nerijus

Dar nei vieno valdininko nepasodino, sueis senaties terminas. Pakelkit daugiau arhyvuose gulinčių projektų, kiek istaskyta milijonų, o nieko nepadaryta. Pvz. Prie stadijono parkas, senamiesčio parkas, žemaitijos gatvės renovacija, pavenciu projektas.

Zenis

Nu kryzius su zulpa jiem vissda buvo maza,bet ramanauskiene uki turi 800ha,zemes ismokas europines milijonones ko tai dar reikejoo imt, teisingai sakoma, gobsumui ribu nera.

Harrina

Kol nenubaus nieko gero nebus taip yra va su Nagiene ir kitais ....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS