Telefonu naudojęsis pavežėjas, pasirodo, išvis neturėjo teisės vairuoti | kl.lt

TELEFONU NAUDOJĘSIS PAVEŽĖJAS, PASIRODO, IŠVIS NETURĖJO TEISĖS VAIRUOTI

  • 0

Vilniuje pareigūnai ėmėsi drausminti vairuotojus, kurie sėdėdami už vairo iš rankų nepaleidžia mobiliųjų telefonų, praneša LNK.

Trečiadienį policijos pareigūnai visoje Lietuvoje vykdė akciją „Nežvairuok“, skirtą nedrausmingiems vairuotojams, naudojantiems mobiliuosius telefonus.

„Lietuvos kelių policijos tarnyba įgyvendina priemonę, kurios tikslas – patraukliau paskleisti žinią apie taisykles ir baudas. Norime įspėti vairuotojus, kad telefonu naudotis negalima vairuojant, kai turime būti susikaupę tik vairavimui“, – teigė kelių policijos atstovė Jorūnė Liutkienė.

Buvo stabdomi ir nieko nepažeidę vairuotojai, tik jiems vietoje įspėjimo buvo padėkota už Kelių eismo taisyklių (KET) laikymąsi. 

„Visada, kai kelių policijos pareigūnai sustabdo žmogų, darantį pažeidimą, jam yra išrašoma bauda. Tokiu atveju, kada naudojamasi telefonu, gresia bauda nuo 60 iki 90 eurų. Jei vairuotojas antrą kartą padaro tokį pažeidimą, jis gali netekti teisės vairuoti nuo vieno iki trijų mėnesių. Smagiausia tai, kad mes jau daugiau kaip valandą dirbdami čia, Vilniaus gatvėse, užfiksavome labai mažai pažeidėjų. Turbūt galime tikėtis, kad žmonės atsakingiau vairuoja ir paiso KET“, – pozityviai kalbėjo J. Liutkienė.

Dažnai vairuotojai pervertina savo galimybes ir galvoja, kad gali lengvai atlikti keletą veiksmų vienu metu, tačiau kelių policijos atstovė primena, kad naudodamiesi telefonu vairuodami rizikuojate ne tik savo, bet ir kitų saugumu.

„Žvilgčioti [į telefoną] kaip ir nedraudžiama, bet naudotis draudžiama. Mes visi tampame truputį priklausomi nuo tų telefonų. Vieni galvoja, kad yra labai įgudę ir „man tikrai nieko neatsitiks“, kiti griebia tą telefoną ir į jį pažvelgus kyla noras atsakyti į tą žinutę ar kažką. Dėl to bauda yra pakankamai didelė. Tiesa, pirmą kartą sustabdytas žmogus gali gauti pusę baudos – 30 eurų. Vis tiek neverta rizikuoti, turime atsiminti, kad mes rizikuojame savo ir kitų saugumu“, – priminė J. Liutkienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Vis daugiau vairuotojų pažeidžia KET naudodamiesi telefonu vairuodami.

Telefono paėmimas į rankas jau yra pažeidimas, nebūtina atsakyti į skambutį.

„Pažeidimų šiek tiek daugėja. Pernai turėjome 42 tūkst. tokių pažeidimų per visus metus, o šiemet per pusmetį jau turime virš 25 tūkst. pažeidimų. Yra tiek daug priemonių pastebėti, užfiksuoti tą vairuotoją, yra tiek daug sklaidos, kai įvairiomis formomis primenama apie taisykles, bet vis tiek žmonės daro tuos pažeidimus ir negalvoja nei apie save, nei apie kitą“, – teigė J. Liutkienė.

Kalbintas policijos pareigūnas vardino telefonais besinaudojančių vairuotojų pasiteisinimus.

„Dauguma vairuotojų teisinasi: „aš tik pažiūrėjau, kiek valandų“, „supypsėjo telefonas, dėl to paėmiau į rankas“ ir pan. Bet telefono paėmimas į rankas jau yra pažeidimas, nebūtina atsakyti į skambutį“, – tvirtino kelių policijos pareigūnas.

Jis pasidalino istorija, kuomet demonstratyviai patruliuojančius pareigūnus filmavęs vairuotojas pasirodė dar ir neturintis teisių.

„Neseniai stovėjome ir važiavo pavežėjimu užsiimantis vairuotojas, kuris pro langą demonstratyviai filmavo mūsų stovinčias mašinas. Aš dar jį balsu sudrausminau, sakau, negalima naudotis telefonu, bet jis nesureagavo. Nuotoliniu būdu jam surašius protokolą paaiškėjo, kad iš jo atimta teisė vairuoti. O jis dirba pavežėju vienoje įmonėje. Čia visai nesenas atvejis“, – istoriją prisiminė pareigūnas.

Už pažeidimą pareigūnai gali surašyti protokolą nuotoliniu būdu nė nesustabdę vairuotojo.

„Kadangi mūsų tarnybiniuose automobiliuose yra įmontuotos kameros, mes pasižiūrėję pamatėme jo [automobilio] valstybinį numerį ir išsiuntėme tai įmonei protokolą, o ji jau nurodė, kas konkrečiai tą dieną vairavo tą automobilį“, – procesą nupasakojo pareigūnas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS