Dailininkas A. Žmuidzinavičius – laikui nepavaldus | kl.lt

DAILININKAS A. ŽMUIDZINAVIČIUS – LAIKUI NEPAVALDUS

  • 3

Sudarant iškiliausių Lietuvos asmenybių šimtukus, rašant tiek pačios šalies, tiek jos meno istoriją, sunku nepaminėti Antano Žmuidzinavičiaus pavardės. Dailininkas, visuomenininkas, pedagogas, M. K. Čiurlionio amžininkas ir bendramintis, žmogus, kuriam buvo patikėta teisė ir garbė dalyvauti kuriant Lietuvos valstybės vėliavą, pirmosios lietuvių dailės parodos rengėjas, ilgametis Lietuvių dailės draugijos pirmininkas, Lietuvos šaulių sąjungos vadovas, skautas dvasia ir gyvenimu, aistringas keliautojas, lietuvių liaudies dailės dirbinių, etnografinių senienų kolekcininkas – tai dar ne visi epitetai, kuriais apibūdinamas A. Žmuidzinavičius. Diplomatiškas, charizmatiškas žmogus, pedantiškai tikslus, turėjęs puikų humoro jausmą ir organizacinių gebėjimų, virtuoziškai valdęs ir plunksną, ir teptuką.

Tapyba A. Žmuidzinavičiaus gyvenime užėmė išskirtinę vietą. Nuo pirmųjų studentiškų darbų iki 90-mečio buvo sukauptas daugiau kaip 2 tūkst. darbų palikimas: tapybos, grafikos, akvarelės, piešinių, etiudų ir eskizų.

Meilė gamtai, jautrumas aplinkai nulėmė A. Žmuidzinavičiaus kaip realizmo krypties atstovo kelią. Jo sieloje glūdėjo poreikis įamžinti dvasią jaudinančius aplinkos vaizdus, būti tikru romantiku, o kartais – simbolistu. Gal tai nulėmė atviras dzūkiškas charakteris, o gal pirmojo mokytojo autoritetas? Studijos Varšuvoje žymaus lenkų istorinio žanro dailininko Wojciecho Gersono privačioje dailės studijoje tapo lemtingos. Ir vėliau, po kelerių metų, buvimas menų sostinėje Paryžiuje, juslinė prancūziška patirtis vis dėlto nesuformavo galutinio apsisprendimo keisti saviraiškos pobūdį.

Kaip pats sakydavo, vagabundo charakteris, aistra kelionėms, nepažintiems kraštams ir tapymo alkis buvo tarsi dienoraščio rašymas aliejiniais dažais. Peizaže tas nuotaikos momentas, pagavi impresija liejosi spalvomis, o baltame popieriaus lape romantiniai įvaizdžiai sutinkami poetinėse eilutėse, trumpose apysakose, pasakojimuose, pasakėčiose.

Jo teptuko švelniai palytėsuose peizažuose, atrodo, gali regėti ne tik saulėlydžio nutviekstą dangų, skaidrų rytmetį, balzganą vidudienį, bet ir nuoširdų žavėjimąsi ramiu Lietuvos kraštovaizdžiu. A. Žmuidzinavičiaus stilius formavosi veikiamas romantiškojo patriotizmo, dailininkas rinkosi visuomenei lengvai atpažįstamus motyvus, pergyvenusius ne tik per pastarąjį šimtmetį susiformavusias įvairias lietuviškosios dailės sroves, bet ir žiūrovų kartas. Tad neatsitiktinai jo drobės nestokoja gerbėjų net ir skaičiuojant naująjį tūkstantmetį, yra tarp populiariausių Lietuvos dailės aukcionų dalyvių, o už 53 580 eurų parduotas „Dzūkų kaimelis“ – ilgametis Vilniaus aukciono rekordininkas.

Tyrinėti A. Žuidzinavičiaus kūrinius tolygu ilsinti kasdienybės skuboje įsitempusį protą, tad jo darbų paroda Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus padalinyje Druskininkuose papildo galimybių, padedančių kurorto svečiams atgauti dvasios ir kūno pusiausvyrą, sąrašą.

Iki gilaus rudens veiksiančioje parodoje pristatomi darbai iš Antano Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejaus fondų ir M. K. Čiurlionio namų-muziejaus fondų. Tai įvairių laikotarpių peizažai, siužetinės kompozicijos, subtilūs dailininko marinistiniai darbai, portretai.


Kas: Paroda „Paletė ir gyvenimas“.

Kur: Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus M. K. Čiurlionio namuose-muziejuje (M. K. Čiurlionio g. 35, Druskininkuose).

Kada: Veikia iki lapkričio 19 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Kodėl

niekas neišleidžia šio Lietuvos talento darbų albumų? Nespausdina ir nepardavinėja geros kokybės reprodukcijų? Taigi jis tiek kraštų apkeliavo.. Ir visur piešė, tapė, dirbo.. Buvo man netyčia pakliuvusi rusu laiku iliustruota knyga su tiksliu tų kelionų aprašymu. Galėtų kas vėl naujai tokią išleist - įdomus neeilinis žmogus, įdomus gyvenimas..

Jis ir Šimonis

yra vieninteliai verti Lietuvos žymaus dailininko vardo. Kiti - nereikšminga ir tik fonams tinkanti smulkmė.

Vėliava nevykusi,

kaip dailininkas -vietinės reikšmės peizažistas -natūralistas.Gerai tiko sovietams .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS