D.Urbanavičienei bus įteikta J.Basanavičiaus premija | kl.lt

D.URBANAVIČIENEI BUS ĮTEIKTA J.BASANAVIČIAUS PREMIJA

  • 0

Penktadienį Lietuvos nacionaliniame muziejuje Vilniuje kultūros ministras Šarūnas Birutis valstybinę Jono Basanavičiaus premiją įteiks etninės kultūros srities tyrinėtojai Daliai Urbanavičienei.

Vyriausybė šią premiją D.Urbanavičienei skyrė už reikšmingą visuomeninę veiklą etninės kultūros srityje, tradicinių šokių tyrinėjimą, puoselėjimą ir sklaidą.

1981 metais D.Urbanavičienė įgijo muzikos teorijos ir istorijos specialybę J.Tallat-Kelpšos aukštesniojoje muzikos mokykloje, 1981-1986 metais studijavo Lietuvos valstybinėje konservatorijoje ir tapo muzikologe, vėliau eksternu išlaikė doktorantūros egzaminus Lietuvos muzikos akademijoje ir 2001 metais apgynė disertaciją „Lietuvių apeiginė etnochoreografija“.

D.Urbanavičienė nuo 1982 metų dalyvauja lauko tyrimuose. Ji taip pat stažavosi įvairių Europos valstybių archyvuose. Mokslininkės tyrimų sritys - etnochoreologija, apeiginė etnochoreografija, šokamosios sutartinės, tradicinio šokio raida ir nūdiena Lietuvoje, šokio užrašymo metodika ir notacijos sistemos, choreografinio folkloro klasifikavimas ir analizė, muzikinio folkloro rinkimo ir folkloro archyvų darbo metodika.

Nuo 1993 metų D.Urbanavičienė priklauso įvairioms valstybinėms ir nevalstybinėms organizacijoms, susijusioms su tradiciniais šokiais, etnine kultūra, švietimu.

Valstybinė J.Basanavičiaus premija skiriama nuo 1992 metų, ją šiuo metu sudaro 19 tūkst. eurų.

Ši premija, įskaitant D.Urbanavičienę, iš viso skirta 29 asmenims. Premija skiriama už reikšmingiausius pastarųjų penkerių metų Lietuvoje ir užsienyje gyvenančių lietuvių darbus, susijusius su etninės kultūros tradicijų plėtojimu, puoselėjimu, ugdymu ir tyrinėjimu, taip pat kūrybinę ir mokslinę veiklą etninės kultūros srityje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS