E. Nekrošiaus pagerbimas Liubline ir Maskvoje | kl.lt

E. NEKROŠIAUS PAGERBIMAS LIUBLINE IR MASKVOJE

  • 0

55-ąjį sezoną Valstybinis Jaunimo teatras pradėjo atidaręs rekonstruotą sceną su dvejomis didelėmis tarptautinėmis premjeromis – prancūzų režisieriaus Erico Lacascade‘o pastatymu pagal Jeane‘o Genet pjesę „Balkonas“ ir suomio Kristiano Smedso projektu pagal Čechovo „Vyšnių sodą“.

Iškart po jų teatras išvyksta į gastroles tarptautiniuose festivaliuose Liubline ir Maskvoje dalyvauti režisieriaus Eimunto Nekrošiaus pagerbimui skirtuose renginiuose.

Spalio 15 dieną E. Nekrošiaus režisuotas spektaklis Cinkas (Zn) pagal Svetlanos Aleksijevič knygas uždarys svarbiausią teatro festivalį rytinėje Lenkijoje – Konfrontacje Teatralne, kuriame per daugiau nei 20-metį savo darbus parodė ne vienas žinomas Lietuvos teatro kūrėjas.

Po trijų dešimtmečių pertraukos – 2016-aisiais – Jaunimo teatre sukurto E. Nekrošiaus spektaklio Cinkas (Zn) centre – kūrėjo asmenybė ir kelionė per savo laiką. Išgalvota ir tikra tuo pat metu. Nuo vaikystės svajonės iki profesinių aukštumų. Tai – vienišo kūrėjo kelionė, turint vienintelį tikslą – išminuoti žmogų kaip minų lauką. Ir paliudyti ne istorinių faktų, bet jausmų tiesas.

Tuo pat metu festivalyje bus eksponuojama paroda Eimunto Nekrošiaus meno fortas, kurios autoriai – režisieriaus bendražygiai dailininkai Marius Nekrošius, Nadežda Gultiajeva ir teatro „Meno fortas“ vadovas Audrius Jankauskas. Liubline taip pat įvyks Audronio Liugos dokumentinio filmo „Eimuntas Nekrošius. Tėvo kėdė“ premjera.

Spalio 19-24 dienomis tarptautiniame festivalyje Territory Maskvoje bus parodytas spektaklis Cinkas (Zn) ir E. Nekrošiaus mokinio Adomo Juškos darbas Fikcijos. 

Pagal Jorge Louiso Borgeso kūrybą sukurtose Fikcijose jaunasis režisierius konstruoja savitą kūrėjo kelionę per gyvenimą, nuo pirmųjų kūrybinio įkvėpimo akimirkų iki senatvės refleksijų apie nueitą kelią. Šios gastrolės bus šįmet mokslus baigusio jaunojo režisieriaus debiutas tarptautinėje scenoje.

Simboliška, kad abu E. Nekrošiaus studijų mieste pristatomi spektakliai – tai vienas paskutiniųjų jo paties pastatymų ir vienas pirmųjų jo mokinio darbų. Abiejuose veikia kūrėjų personažai, apmąstoma jų gyvenimo kelionė ir kūrybos prasmė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS