Gražiausia meilės istorija žiemai - „Gulbių ežeras“ | kl.lt

GRAŽIAUSIA MEILĖS ISTORIJA ŽIEMAI - „GULBIŲ EŽERAS“

  • 0

Prieš pat Naujuosius gastroles Lietuvoje surengs „Maskvos miesto baletas“. Lietuvos publika šiemet turės progą išvysti klasika tapusią amžinos meilės istoriją – spektaklį „Gulbių ežeras“. Aktoriniu meistriškumu išsiskirianti baleto trupė Lietuvoje surengs net 6 pasirodymus Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Marijampolėje ir Kėdainiuose.

Jau daugiau kaip šimtmetį „Gulbių ežeras“ yra vienas populiariausių baletų viso pasaulio teatrų repertuare. Keturių aktų ir keturių scenų Piotro Čaikovskio baletas – tai senovinė vokiečių legenda, pasakojanti apie puikiąją princesę Odetą, piktojo burtininko paverstą gulbe. Pagal Vladimiro Begičevo ir Vasilijaus Gelcerio libretus sukurtas spektaklis laikomas rusų romantinio baleto klasika. Nors egzistuoja ne viena „Gulbių ežero” pastatymo versija, populiariausia -  Marijaus Petipo ir Levo Ivanovo muzikinė bei choreografinė interpretacija, sukurta Rusijos Imperatoriškajam teatrui dar 1985 m. Būtent ja „Maskvos miesto baleto“ artistai džiugins Lietuvos žiūrovus.

1988 m. V.Smirnovo – Golovanovo įkurtas „Maskvos miesto baletas“ yra pirmoji privati baleto trupė Rusijoje, kuri nebuvo išlaikoma valstybės. Viena sėkmingiausių ir daugiausiai pasaulyje gastroliuojančių baleto trupių savo šokio precizika ir jausmingumu žavi baleto gerbėjus bei ekspertus nuo Europos iki Kinijos ir JAV. Trupės, kurios tradicija kyla iš klasikinio rusų baleto mokyklos, nariai šiuo metu daugiau laiko praleidžia Jungtinėje Karalystėje nei Rusijoje: čia „Maskvos miesto baletas“ yra surengęs jau bemaž tūkstantį pasirodymų. Apie Lietuvos publiką ne pirmą kartą čia atvykstančios trupės nariai atsiliepia puikiai: „Mums maloniausia rengti pasirodymus ten, kur žiūrovai yra atidūs ir jautrūs baletui. Jaučiasi, kad lietuviai turi išlavintą skonį, domisi teatru, šokiu ir baletu.“

Trupės įkūrėjas, klasikinį baletą laikęs svarbia Rusijos kultūros paveldo dalimi, apie „Gulbių ežerą“ yra sakęs: „Tai pati gražiausia meilės istorija žiemai, kurią galima papasakoti šokio kalba.“ Sakoma, kad visame pasaulyje nėra balerinos, kuri nesvajotų sušokti Odetos partijos.

Romantiška, nuostabi, poetiška meilės istorija prasideda tuo, kad gimtadienį švenčiantis princas Zygfrydas, motinos spaudžiamas vesti, pamato ežero link skrendančias gulbes ir bėga paskui jas rankoje laikydamas arbaletą. Išlipdamos į krantą gulbės virsta merginomis. Gulbių princesės grožio pakerėtas Zygfrydas nuleidžia ginklą ir Odeta jam papasakoja, kad paukščiais merginas pavertė piktasis burtininkas Rotbaras. Jo kerus gali išsklaidyti tik ištikimos meilės jėga. Princas prisiekia Odetai amžiną meilę.

Deja, pasirodo, kad išlaikyti duotą priesaiką ne taip lengva: pilyje surengtoje puotoje išvydęs piktojo burtininko dukterį Odiliją, kaip du vandens lašai panašią į Odetą, princas neatsilaiko ir pasiduoda viliokės kerams. Zygfrydui prisiekus meilę Odilijai, Rotbaras triumfuoja – tai, kad princas sulaužė Odetai duotą pažadą, reiškia, kad jo burtai visagaliai, o amžinos meilės nėra. Suvokęs ką padarė Zygfrydas bėga prie ežero ir meldžia Odetos atleidimo. Mylimuosius bando išskirti Rotbaro atsiųstos juodosios gulbės, tačiau meilė suteikia Zygfrydui jėgų įveikti piktąjį burtininką. Blogis nugalėtas, laimingų Odetos ir Zygfrydo laukia gyvenimas, meilė ir laimė.

„Maskvos miesto baleto“ atliekamą „Gulbių ežerą“ bus galima išvysti: gruodžio 23 d. – Marijampolės kultūros centre, kur bus surengti du pasirodymai, gruodžio 25 d. – Kėdainių arenoje, gruodžio 29 d. – Kauno „Žalgirio“ arenoje, gruodžio 30 d. – Klaipėdos „Švyturio“ arenoje ir gruodžio 31 d. – Vilniaus „Pramogų“ arenoje.

GALERIJA

  • Gražiausia meilės istorija žiemai - „Gulbių ežeras“
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS