Jaunoji auditorija ignoruoja autorių teises | kl.lt

JAUNOJI AUDITORIJA IGNORUOJA AUTORIŲ TEISES

  • 2

Per pastaruosius metus du trečdaliai jaunimo rinkosi nelegalius skaitmeninio turinio šaltinius, o juose dažniausiai ieškojo filmų ir serialų. Tai atskleidė programos „Kurk Lietuvai“ atliktas tyrimas.

Sąmoningas pasirinkimas

„Paklausus tyrimo dalyvių, ar, rinkdamiesi nelegalų šaltinį, tai darė suprasdami, 68 proc. tyrimo dalyvių atsakė teigiamai“, – sakė viena projekto vadovių Beatričė Ceizarienė.

Atliekant bandomąjį tyrimą buvo įvertinti beveik 400 respondentų duomenys. Juo siekta identifikuoti 14–29 metų Lietuvos jaunimo įpročius ir elgesį skaitmeninėje erdvėje ir jų požiūrį į intelektinės nuosavybės apsaugą, nelegalaus skaitmeninio turinio naudojimą, piratavimą.

„Filmų ir serialų piratas – 15–19 metų moksleivis, gyvenantis mieste. Piratavimo įpročiai tokie: nelegalius filmus ir serialus jis atsisiųstų ir išsisaugotų kompiuteryje ir telefone“, – sakė B.Ceizarienė.

Muzikos piratas, pasak jos, tai 14–21 metų moksleivis ar studentas, dažniausiai vyras, kuris muzikos klausosi tiesiogiai ir atsisiųsdamas į įrenginius. Žaidimų piratai – 16–19 metų moksleiviai. Mokamo turinio piratai kiek vyresni – 21–26 metų studentai iš didmiesčių.

„Pagrindinė piratavimo priežastis – kaina. Turinį respondentai renkasi, nes nelegaliuose šaltiniuose jis yra nemokamas arba pigesnis“, – pasakojo B.Ceizarienė.

Nelegaliai įvairų turinį naudojanti pirataujanti moteris – 14–29 metų, kuri išsiskiria nelegaliu elektroninių knygų vartojimu.

Supranta legalumo svarbą

Tyrimo duomenys, anot juos pristačiusių atstovų, atskleidė ir tai, kad vartotojams svarbu, jog turinys būtų legalus.

„Daugiau nei pusė tyrimo dalyvių išskyrė, kad svarbu klausytis muzikos legaliai, tai svarbu ir žaidžiant žaidimus, žiūrint vaizdo įrašus. Trečdaliui apklaustųjų nesvarbu, ar turinys legalus“, – sakė kita projekto kuratorė Elena Ruikytė.

„Jei norėtume lyginti pagal lytį, didesnei daliai vyrų nei moterų nesvarbu, ar filmai, serialai žiūrimi iš nelegalių šaltinių“, – sakė ji.

Muzika yra dažniausiai jaunimo pasirenkamas turinys internete. Aštuoni  iš dešimties respondentų per pastaruosius metus muzikos klausėsi legaliai, vaizdo įrašus pusė dalyvių taip pat stebėjo legaliai, naudojosi mokomuoju turiniu.

Kaip pagrindinį dalyką, galintį paskatinti atsisakyti nelegalaus turinio naudojimo, išskiria tai, kad turinys iš legalių šaltinių turėtų būtų įperkamas ir lengvai prieinamas.

Pasak E.Ruikytės, šis tyrimas buvo aktualus siekiant sužinoti ir bendrąją informaciją apie jaunimą ir jo pomėgius, susijusius su skaitmeniniu turiniu.

„Per pastaruosius dvylika mėnesių tyrimo dalyviai nors kartą per savaitę dažniausiai rinkosi klausytis muzikos, žiūrėti vaizdo įrašų, filmų ir serialų. Tačiau gerokai mažesnė dalis apklaustųjų rinkosi skaityti elektronines knygas arba elektroninius leidinius“, – sakė E.Ruikytė.

Atsižvelgiant į dažnumą, muzika pasirenkama 271 dieną per metus, mažiausiai renkamasi skaityti elektronines knygas – 24 dienas per metus. Kas trečias apklaustasis nurodė, kad žiūri serialus ar filmus ir naudojasi mokomuoju turiniu. Moterys labiau linkusios kasdien klausytis muzikos nei vyrai.

Pirktų, jei įpirktų

Daugiau nei pusė tyrimo dalyvių (65,1 proc.) kaip pagrindinį dalyką, galintį paskatinti atsisakyti nelegalaus turinio naudojimo, išskiria tai, kad turinys iš legalių šaltinių turėtų būtų įperkamas ir lengvai prieinamas.

Pusė apklaustųjų sutinka, kad jų elgesį iš dalies pakeitė nauji, išpopuliarėję legalūs šaltiniai, transliuojantys konkretų turinį, todėl vis dažniau renkasi legalius šaltinius. Daugiau nei penki iš dešimties tyrimo dalyvių nurodė pakeitę savo elgesį ir atsisakę nelegalių turinio šaltinių.

Duomenų pristatyme dalyvavusi Lietuvos aklųjų bibliotekos atstovė Inga Davidonienė teigė, kad šie rezultatai iškalbingi.

„Noriu pasakyti, kad užsikabinau už tų 49 procentų, kurie paminėjo, jog kai nėra legaliai prieinamo turinio, ieško internete. (...) Žvelgiant į tendencijas, einame prie prenumeratos modelio su „Netflix“ , „Spotify“. Saugiau, patogiau susimokėti nedidelę įmoką ir naudotis legaliai. Kažkokios platformos tikrai labai palengvintų gyvenimą visiems – ir vartotojams, ir kūrėjams“, – sakė I.Davidonienė.

Lietuvos radijo ir televizijos komisijos neseniai atliktas tyrimas parodė, kad paslaugų platformos „Netflix“ populiarumas Lietuvoje pernai, palyginti su praėjusiais metais, vėl augo.

2020 m. pirmąjį pusmetį „Netflix“ vartotojų skaičius siekė 40 tūkst., antrąjį pusmetį vartotojų skaičius išaugo iki apytiksliai 51 tūkst. Pernai pirmąjį pusmetį vartotojų skaičius buvo 65 tūkst. vartotojų. Lyginant abiejų metų pirmojo pusmečio rezultatus, tai sudaro 62 proc.

2019 m. „Netflix“ paslaugomis naudojosi apie 20 tūkst. vartotojų, o 2018 – apie 7 tūkst.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

ach tie išdykėliai

na valio

bet be amerikosu netflix turime europietiska go3, geriau jau ta paminekite. ar cia reklaminis zodis o go3 nesusimokėjo? :). be to, kas pinigu turi, tas perka legalu turini, o tikrai del to nelegalaus vartojimo JAV media nenubiednejo, atvirksciai, visokie aktoriai, daininkai, rezisieriai, milionieriai, milijardieriai, vilos uz simtus milijonu ir t.t. o kokybes pas juos nulis...as uz ES produkcija, kurie tikrai gera mena padaro, ypac UK, France, Danija...bet kazkodel brukama mas media is JAV...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS