Per karantiną muziejų ekspozicijos, parodos, koncertai išsikėlė į internetą | kl.lt

PER KARANTINĄ MUZIEJŲ EKSPOZICIJOS, PARODOS, KONCERTAI IŠSIKĖLĖ Į INTERNETĄ

Šalyje paskelbus karantiną, visos kultūros įstaigos buvo priverstos užsidaryti beveik mėnesiui, atšaukti koncertai, parodos. Tačiau jau pirmosiomis karantino savaitėmis pasipylė iniciatyvų, leidusių kultūrinį gyvenimą tęsti internete.

Vieni pirmųjų dėl koronaviruso grėsmės užsidarę muziejai pristatė virtualias ekskursijas, pasakojimus su gidais.

Nacionalinis muziejus leido virtualiai pasižvalgyti po savo padalinius – Kazio Varnelio, Vinco Kudirkos muziejus, parengė vaizdo pasakojimų ciklą apie įdomiausius muziejaus eksponatus, pristato Lietuvos Nepriklausomybės trisdešimtmečiui skirtą parodą „Nesusitaikę“, kartu su Estijos nacionaliniu ir  Latvijos nacionaliniu istorijos muziejumi bei kitomis įstaigomis parengtą virtualią parodą „Už mūsų laisvę“.

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai lankytojus kviečia į šešias virtualias ekskursijas, skirtas rūmų istorijai, architektūrai. Jose pristatomi atkurti kunigaikščių rūmų interjerai, įtvirtinimai bei ginkluotė, kasdienis gyvenimas, muzikinė kultūra, taip pat meno lobynas iš Italijos, dailininko Tommaso Dolabellos paveikslas, skirtas Maskvos caro Vasilijaus Šuiskio ištikimybės priesaikai. Virtualių turų metu galima apsižvalgyti ir Valdovų rūmų kiemo laiptinės bokšto viršūnėje, susipažinti ir su istoriniais XVI–XVIII a. Vilniaus atvaizdais bei miesto planais. Ekskursijų premjeros skelbiamos kas savaitę, vėliau jas galima peržiūrėti muziejaus „Youtube“, „Facebook“ paskyrose.

Lietuvos dailės muziejus leido virtualiai pasižvalgyti po Palangos gintaro, Laikrodžių muziejus,  Prano Domšaičio galeriją, susipažinti su Vilniuje dirbusio olandų dailininko Pieterio Danckerso (Piterio Dankerso) darbais, siūlo edukacinius užsiėmimus su dailininkais.

Tuo metu privatus MO muziejus Vilniuje pristato virtualų turą po lankomiausią meno parodą „Rūšių atsiradimas. 90-ųjų DNR“.

Panašių iniciatyvų ėmėsi ir kiti muziejai.

Nemokami spektakliai – realiu laiku

Savo veiklos visiškai nenutraukė ir dalis teatrų, ėmę nemokamai rodyti spektaklius vaizdo peržiūrų platformoje „Youtube“ bei socialiniame tinkle „Facebook“.

Pirmasis spektaklius internete realiu laiku, kuomet jie ir planuoti repertuare, ėmė rodyti Šiaulių dramos teatras, netrukus šiuo pavyzdžiu pasekė ir Klaipėdos, Kauno, Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatrai. Tiesa, Kauno teatras suteikė galimybę peržiūrėti spektaklių įrašus bet kuriuo metu, tuo metu Šiaulių ir Klaipėdos ir Panevėžio įstaigos leidžia lankytojams savotiškas „gyvas“ peržiūras, t.y. spektaklių įrašai transliuojami nustatytu laiku ir lieka pasiekiami dar apie pusvalandį.

Šiaulių dramos teatro vadovas Aurimas Žvinys sako, kad idėja pasiteisino su kaupu, nes pirmuosius spektaklius stebėjo daugiau nei tūkstantis žiūrovų, kai teatro salėje įprastai tilpdavo 400.

Finansiškai festivalis yra nuostolingas. Bet džiaugiamės, kad galėjome parodyti filmus ir žiūrovai juos galėjo matyti, kad mes galime žmonėms padėti suvaldyti tą emocinę būseną ir apskritai, kad festivalis įvyko bent jau tokia forma, nes kiti kolegos užsienyje panašius renginius atšaukė.

Pavyzdžiui, vieną pirmųjų, Paulius Ignatavičius režisuotą spektaklį „Tobula pora“ pagal Eugene Ionesco (Eženo Jonesko) pjesę peržiūrėjo 1200 žmonių, o po transliacijos tarp žiūrovų užsimezgė aktyvi diskusija komentaruose.

„Nuoroda aktyvuojama tuo laiku, kaip kad jie vyktų natūraliai, ji deaktyvuojama dar šiek tiek palaukus, kad galėtų baigti žiūrėti tie, kurie prisijungė šiek tiek vėliau. Viena vertus, taip apsisaugome ir nuo kopijavimo, bet tikslas yra ir sukurti teatrinės tradicijos pojūtį, kad susiplanuotum laiką vakare, tą pasibuvimą su šeima simboliniame teatre“, – BNS sakė A. Žvinys.

Teatras ketina šias penktadieniais–sekmadieniais vykstančias peržiūras tęsti viso karantino metu.

„Tokio ažiotažo, iš tiesų, patys nesitikėjome. Tęsime tiek, kiek reikės“, – tikino teatro vadovas.

Lietuvos nacionalinis dramos teatras spektaklių įrašų nerodo, bet per karantiną transliuoja tinklalaides su žymiais režisieriais, aktoriais ir kitais teatralais. Praėjusį penktadienį, minint teatro dieną, LNDT vakarą skyrė spektaklių muzikai – transliacijos buvo galima klausytis gyvai.

Lietuvos muzikos ir teatro akademija taip pat nuo penktadienio atvers galimybę pamatyti įvairius koncertus, spektaklius, susitikimus, filmus.

Kauno muzikinis teatras taip pat pateikė keletą įrašų su koncertais, internetu šokio spektaklį trečiadienį transliavo ir Kaune įsikūręs šokio teatras „Aura“.

Klasikinės muzikos gerbėjams Lietuvos nacionalinė filharmonija jau anksčiau leido savo tinklalapyje nemokamai žiūrėti koncertų aukštos kokybės vaizdo įrašus – dabar filharmonija kviečia aktyviai pasinaudoti šia galimybe.

Gyvų populiariosios muzikos koncertų įrašus kasdien savo „Facebook“ paskyroje transliuoja ir menų fabrikas „Loftas“.

50 tūkst. „Kino pavasario“ seansų

Kino gerbėjai su nerimu laukė „Kino pavasario“ vadovų sprendimo, tačiau, kasmetinio kino festivalio nuspręsta neatšaukti ir pirmą kartą jį rengti per nuotolį, t.y. leidžiant žiūrovams peržiūrėti filmus namuose, per visas legalias platformas tiek internetu, tiek ir naudojantis kabelinių televizijų paslaugomis.

Kaip BNS sakė „Kino pavasario“ generalinis direktorius Algirdas Ramaška, akivaizdu, kad festivalis šiemet bus nuostolingas, tačiau jis džiaugiasi, jog žiūrovai aktyviai naudojosi galimybe žiūrėti filmus namie. Organizatoriai tikisi, kad iki oficialios festivalio pabaigos, t.y. balandžio 2-osios, sulaukti bent 50 tūkst. kino seansų peržiūrų.

„Finansiškai festivalis yra nuostolingas. Bet džiaugiamės, kad galėjome parodyti filmus ir žiūrovai juos galėjo matyti, kad mes galime žmonėms padėti suvaldyti tą emocinę būseną ir apskritai, kad festivalis įvyko bent jau tokia forma, nes kiti kolegos užsienyje panašius renginius atšaukė“, – sakė A. Ramaška.  

„Turime duomenis, lyginame su pernai metais – kiek perka, kiek per dieną pažiūri. Tai turėtų būti apie 50 tūkst. peržiūrų“, – pridūrė jis.

Galerijos persikėlė į namus

Užsidarius meno galerijoms, daugybei menininkų teko atšaukti ar nukelti parodas. Tačiau šiaulietis dailininkas, dizaineris, fotografas Vilmantas Dambrauskas feisbuke sukūrė grupę „Neatšaukti atidarymai“, kurioje dešimtys dailininkų, fotografų, keramikų ir kitų, daugiausia – vizualiųjų menų atstovų, ėmė rengti parodas virtualiai.

Per dieną tokių parodų socialiniame tinkle atsiranda bent po dvi, čia prisistato ir muzikantai, performansų menininkai.

Pats V. Dambrauskas sako, kad šios iniciatyvos idėja – leisti profesionaliems kūrėjams pristatyti savo darbus, kai neliko galimybės padaryti gyvas parodas ir kultūrinis gyvenimas sustojo. Viena iš keliamų sąlygų – trumpas vaizdo prisistatymas, tarsi tai būtų tikra paroda.

„Pats esu menininkas, fotografas, dizaineris, prieš kelis mėnesius buvo mano paroda. Tad suprantu, ką reiškia, kai gal metus ruošiesi parodai, o ji yra atšaukiama. Pagalvojau, kad kai gyvai prisistato autorius ir yra darbai, kuriuos gali apžiūrėti neskubėdamas, yra praktiškai parodos formatas. Nes tu ateini į parodų salę, tu matai gyvą autorių, apžiūri darbus“, – BNS pasakojo V. Dambrauskas.

Anot jo, šis parodų formatas netgi mažiau riboja menininkus, nei tikros parodos, kadangi lankytojai juos gali išvysti namų aplinkoje, be parodų atidarymams būdingo iškilmingumo, aprangos kodo, ir taip panaikina atstumą tarp kūrėjo bei žiūrovo. 

Karantinas siekiant šalyje suvaldyti koronaviruso plitimą paskelbtas kovo 16 dieną, jis truks mažiausiai iki balandžio 13-osios, bet galės būti pratęstas. Jo metu neveikia visos kultūros, švietimo, ugdymo įstaigos, draudžiami masiniai renginiai, taikomi įvairūs kiti ribojimai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS