Knygos meno premija – I. Stankutei už knygą „Apie Bambą / About the Belly Button“ | kl.lt

KNYGOS MENO PREMIJA – I. STANKUTEI UŽ KNYGĄ „APIE BAMBĄ / ABOUT THE BELLY BUTTON“

  • 1

Pagrindinė praėjusių metų knygos meno premija paskirta Ievai Stankutei už knygą „Apie Bambą / About the Belly Button“, trečiadienį pranešė Kultūros ministerija.

„Knyga skirtingų žanrų ir įmantri: joje įvairiais pasakojimo ir knygos elementų sluoksniais įsirišusios istorijos. Teksto ir vaizdo dialogas kyla iš esminių atspirties taškų, jie stebina išnirdami skirtingose popieriaus struktūrose, užkoduotose prasmėse, raštuose, detalėse, žinynų elementuose, raižiniuose, karpiniuose; vidinė ir išorinė visuma kuria „kardiograminį“ ir itin gyvą motinystės aspektų vaizdavimą laike, vedančiame begalybėn“, – sakė premijos konkurso kuratorė Rūta Lazauskaitė.

„Tai itin autentiška ir universali gyvenimo dokumentika, rimta, bet tuo pačiu ir nerūpestinga“, – tvirtino ji.

Pirmoji (vienetinė) knygos versija pirmiausia buvo parengta kaip Vilniaus dailės akademijos taikomosios grafikos studijų programos baigiamasis darbas ir vėliau išleista kaip tiražinė, tačiau ypatinga, itin daug rankų darbo reikalavusi knyga.

Knygos meno premija grožinės literatūros ir eseistikos kategorijoje skirta Deimantei Rybakovienei už knygą „Prarastasis rojus“, knygos vaikams kategorijoje – Agnei Dautartaitei-Krutulei už knygą „Dra ta ta. Stasio Ušinsko marionečių pokalbis su lėlininku Rimantu Driežiu“, mokslinių, dalykinių knygų, vadovėlių kategorijoje – Agnei Beinaravičiūtei už „Klasikinės japonų literatūros antologiją“.

Premiją už meninės ir dokumentinės fotografijos leidinius gaus Gytis Skudžinskas, išleidęs „Borderless Place / Vieta be sienų“. Jam taip pat skirti du diplomai už kitus leidinius.

Bibliofilinių ir eksperimentinių leidinių kategorijoje premija įvertintas Sigutės Chlebinskaitės darbas leidinyje „Nuomojamas butas“. Jai taip pat teko du diplomai už kitus darbus.

Meno leidinių kategorijoje apdovanota Monika Zemlickaitė už leidinį „PAS. Paleko architektų studija 2“.

Minėtose kategorijose kūrėjams bus įteikta ir 12 diplomų.

Lietuvos dailininkų sąjungos apdovanojimą pelnė Petras Babušis už leidinį „Lietuvos menininkės. Vizualiųjų menų kūrėjos nuo XX a. pradžios iki šių dienų“.

Vilniaus dailės akademijos apdovanojimas skirtas Gailei Pranckūnaitei už knygą „Eyes“.

Leidinius vertino dvi iš deleguotų knygos profesionalų sudarytos ekspertų grupės, patvirtintos kultūros ministro įsakymu dvejiems metams.

Konkurse varžėsi 113 leidinių, išleistų 2022 metais, juos pateikė 60 leidėjų.

Knygos meno konkursas vyko 31-ą kartą. Profesionaliai apipavidalinti, tipografiškai kokybiškiausi ir meniškiausiai iliustruoti, visumos estetika išsiskiriantys leidiniai pirmą kartą apdovanoti 1993-iaisiais.

Nugalėtojai tradiciškai apdovanojami vasario 26 dieną per Vilniaus knygų mugę.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Rūta Lazauskaite!

O ar pati supranti,ką pritriedei savo kuratoriume?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS