Premjerė ir kultūros ministras sveikina 90-ąjį jubiliejų minintį K. N. Kitkauską | kl.lt

PREMJERĖ IR KULTŪROS MINISTRAS SVEIKINA 90-ĄJĮ JUBILIEJŲ MININTĮ K. N. KITKAUSKĄ

  • 0

Sausio 5 d. 90-metį švenčia architektas restauratorius, kultūros ir visuomenės veikėjas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Kazys Napaleonas Kitkauskas.

Sveikindamas jubiliatą šios solidžios sukakties proga, kultūros ministras Simonas Kairys sako, kad jo nuopelnai Lietuvos istorijai, kultūrai ir mokslui yra išties ypatingi.

„Be Jūsų tyrinėjimų ir kruopštaus ilgamečio darbo mūsų žinios apie Vilniaus pilis, katedrą, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmus nebūtų tokios išsamios. Jūsų vaidmuo buvo ypač svarbus ir atrandant paslėptą Vilniaus katedros lobyną, ir atkuriant bei puoselėjant Valdovų rūmus. Prakalbinote daugybę istorinių akmenų ir mūrų visoje Lietuvoje, įprasminote Kristijono Donelaičio atminimą – šie prasmingi darbai nugulė į daugybę straipsnių ir monografijų. Kolegų esate vadinamas Vilniaus pilių riteriu ir metraštininku, tad linkiu Jums ir toliau puoselėti šią savo veiklą, geros sveikatos ir prasmingų dienų“, – sako ministras S. Kairys.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė taip pat sveikina žymų kultūros veikėją.

„Sudėtingas, tačiau didžiai garbingas Jūsų gyvenimas, kurį, grįžęs iš Mordovijos lagerio, paskyrėte Tėvynės gražinimui ir žmogaus kaip kūrėjo gyvenimo įprasminimui. Šiandien Jūsų veiklos ženklai yra regimi ir žinomi visoje Lietuvoje. Ypač esame Jums dėkingi už didelį ir ilgametį darbą – Vilniaus arkikatedros bazilikos, Žemutinės pilies Didžiųjų kunigaikščių rūmų tyrimus. Nuoširdžiai sveikinu Jus 90-ojo jubiliejaus proga ir linkiu tvirtos sveikatos“, – sakoma Vyriausybės vadovės sveikinime.

Per daugiau nei keturis dešimtmečius aktyvios mokslinės veiklos dr. K. N. Kitkauskas paskelbė daugiau nei 300 mokslinių bei informacinių publikacijų. Jo tyrimai aukštai vertinami ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje, Latvijoje, Baltarusijoje, Vokietijoje, Rusijoje, kitose šalyse.

Jis dirbo architekto restauratoriaus darbą Vilniaus mokslinėje restauracinėje gamybinėje dirbtuvėje (1960 1969), Paminklų restauravimo institute (1969 1992), Pilių tyrimo centre „Lietuvos pilysv (nuo 1993).

Profesinę ir mokslinę veiklą dr. K. N. Kitkauskas visų pirma susiejo su Vilniaus katedros ir kitų Vilniaus Žemutinės pilies kultūros paveldo objektų tyrimais. Nuo 1968 m. jis beveik du dešimtmečius vadovavo Vilniaus katedros architektūriniams tyrimams, rengė jos remonto ir priežiūros projektus, kartu su kolegomis surado ir padėjo išsaugoti jos lobyną.

Dr. K. N. Kitkauskas dalyvavo rengiant Valdovų rūmų atkūrimo projektą ir nuo 1987 m. vadovavo Vilniaus Žemutinės pilies Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmuose išlikusio autento architektūriniams tyrimams.

Dr. K. N. Kitkauskas taip pat yra ir daugelio kitų nacionalinės reikšmės Lietuvos kultūros paveldo objektų tyrimo, restauravimo, regeneravimo arba atkūrimo autorius. Jis dalyvavo restauruojant Vilniaus Žemutinės pilies Naujojo arsenalo rūmus, prisidėjo prie Vilniaus universiteto bibliotekos knygų saugyklos statybos Šv. Jono gatvėje, yra Biržų pilies tilto, Bijotų malūno atstatymo projekto autorius, vadovavo Kristijono Donelaičio memorialo Tolminkiemyje ir Lazdynėliuose (Karaliaučiaus sritis, Rusija) tvarkymo darbams.

2018 m. prezidentė Dalia Grybauskaitė valstybės atkūrimo 100-mečio proga už nuopelnus Lietuvai ir šalies vardo garsinimą dr. K. N. Kitkauską apdovanojo ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didžiuoju kryžiumi.

K. N. Kitkausko reikšmingą įnašą į Lietuvos istorijos ir architektūros tyrinėjimus, aktyvią kultūrinę veiklą iliustruoja ir ankstesni apdovanojimai. Jis yra Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino III ir IV laipsnių ordinų kavalierius, už išskirtinius nuopelnus puoselėjant Lietuvos sostinės kultūrą bei istorijos paveldą apdovanotas ir Žygimanto Augusto medaliu. Dr. K. N. Kitkauskas yra ir Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės tarybos garbės narys.

GALERIJA

  • Premjerė ir kultūros ministras sveikina 90-ąjį jubiliejų minintį K. N. Kitkauską
  • Premjerė ir kultūros ministras sveikina 90-ąjį jubiliejų minintį K. N. Kitkauską
  • Premjerė ir kultūros ministras sveikina 90-ąjį jubiliejų minintį K. N. Kitkauską
D. Labučio, G. Savickio/ ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS