Lenkija nori nusipirkti mokslininkės M. Curie vasarnamį Paryžiuje | kl.lt

LENKIJA NORI NUSIPIRKTI MOKSLININKĖS M. CURIE VASARNAMĮ PARYŽIUJE

  • 0

Lenkijos vyriausybė ketina nupirkti lenkės, dukart Nobelio premijos laureatės Marie Curie vasarnamį, kuris parduodamas Paryžiaus priemiestyje Sen Remi Le Ševreze.

„Ši vieta yra Lenkijos istorijos dalis“, – tviteryje rašė Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis.

Už namą prašoma suma siekia 790 tūkst. eurų. Pasak laikraščio „Le Parisien“, namui reikalingas remontas, kuris kainuotų dar apie 200 tūkst. eurų.

Marie Sklodowska-Curie ir jos vyras Pierre’as naudojosi šiuo namu kaip vasarnamiu 1904-1906 metais, tačiau netrukus po to, kai Pierre’as žuvo per autoavariją, jo atsisakė.

Lenkijos vyriausybės atstovas Piotras Muelleris teigė, kad jei namą įsigis Lenkijos vyriausybė, jis taps kultūros muziejumi ir jame bus eksponuojami moksliniai M. Curie ir jos tėvynainių pasiekimai.

M. Sklodowska-Curie gimė Varšuvoje 1867 metais, o 1891 metais pradėjo studijuoti Sorbonoje Paryžiuje. Vėliau ji tapo natūralizuota Prancūzijos piliete. Ji tapo pirmąja Nobelio premija apdovanota moterimi ir išlieka vienintele moterimi, laimėjusia Nobelio premiją du kartus. 1903 metais ji gavo Nobelio fizikos premiją, kuria dalijosi su vyru Pierre’u ir fiziku Henri Becquereliu. Antrą kartą mokslininkė apdovanota Nobelio chemijos premija 1911 metais už dviejų naujų elementų atradimą – radžio ir polonio.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS