Per LGBT eitynes – nė vieno išpuolio: P. Gražulis ir A. Širinskienė „evakavosi“ iš Vilniaus | kl.lt

PER LGBT EITYNES – NĖ VIENO IŠPUOLIO: P. GRAŽULIS IR A. ŠIRINSKIENĖ „EVAKAVOSI“ IŠ VILNIAUS

  • 58

Savaitgalį su trenksmu, o svarbiausia taikiai. Praėjusios eitynės, kai kurių vertinimu, įrodymas, kad Lietuvoje LGBT bendruomenei atsiranda parama, praneša LNK.

Savaitgalį sostinė švietė visomis vaivorykštės spalvomis. Šokiai, ryškūs kostiumai bei makiažai ir bučiniai. Tik partnerystės iniciatorius Tomas Vytautas Raskevičius šį kartą kuklesnis – apsirengęs juodai. Net partijos suvažiavime buvo ryškesnis. 

Sako, nors tai buvo ne tik Vilniaus, bet ir visos Lietuvos šventė, yra šiek tiek ir liūdesio. 

„Nes dar kartą supranti, kiek reikia padaryti, kad ši bendruomenė būtų teisiškai apsaugota Lietuvoje“, – kalbėjo T. V. Raskevičius. 

Autobusais važiavo ir kitų šalių aktyvistai, ministrai, ambasadoriai. Originaliausiai riedėjo atvirai homoseksualus Amerikos ambasadorius Robertas Gilkristas – kadilake. Ant galinės sėdynės – Judy ir Denisas Shepardai. Tai Metju Shepardo tėvai. 1998-aisiais studentą Metju mirtinai sumušė už tai, kad jis buvo homoseksualus. Nužudymas sukrėtė visą šalį ir paskatino Jungtines Valstijas priimti įstatymus, nukreiptus prieš nusikaltimus iš neapykantos. Shepardai tapo garsiais žmogaus teisių gynėjais. Jie Lietuvoje lankėsi ir per 2016-ųjų eitynes.

„Šį kartą buvo tiek džiaugsmo ir entuziazmo. Daug žmonių prisijungė ir būti to dalimi buvo džiugu ir nuostabu“, – kalbėjo J. Shepard.

„Tai buvo puikus paramos, kurią pradedame matyti šioje šalyje, pavyzdys. Sveikinimai Lietuvai“, – sakė D. Shepard.

Visuomenė pamatė, kad dangus nesugriuvo, katastrofa neįvyko ir vos per kelerius metus daugumai žmonių tai tapo labai priimtina.

Neseniai Lietuvoje viešėjo Amerikos politikas, kuris kongrese buvo pirmas ir tamsesnio gymio azijietis, ir atvirai homoseksualus respublikonas Markas Takanas. Politikas sako, kad kadaise ir Kalifornijoje 70 proc. žmonių vienos lyties santuokoms nepritarė, panašiai kaip Lietuvoje. 2008-aisiais jos ten – legalizuotos.

„Visuomenė pamatė, kad dangus nesugriuvo, katastrofa neįvyko ir vos per kelerius metus daugumai žmonių tai tapo labai priimtina“, – teigė M. Tokano.

Policijos duomenimis, eisenoje žingsniavo 4,5 tūkst. žmonių. Incidentų neužfiksuota. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Eitynėse nebuvo matyti ir LGBT bendruomenę eilę metų engiančio Seimo nario Petro Gražulio. Savo „Facebook“ paskyroje Seimo narys dalinosi, kad iš Vilniaus „evakavosi“ į Palangą. 

Spalvotąjį savaitgalį Vilniuje taip pat neliko ir Seimo narė Agnė Širinskienė.

„Aš tradiciškai, kaip kiekvieną savaitgalį, „evakavausi“ ten pat ir važiavau į savo namus“, – sakė Seimo narė.

A. Širinskienė apgailestauja, kad „laisviečių“ Remigijaus Šimašiaus savivaldybė tradicinių šeimų mitingui leidimo nedavė. 

Partnerystės oponentų nuomonės savaitgalis nepakeitė.

„Jeigu mes pagal žmonių kiekį mitinguose priiminėtumėme įstatymus, tai greičiausiai Lietuvos ūkininkai dar ne tokių dalykų susivestų ir susitrauktų“, – kalbėjo A. Širinskienė.

„Iš tiesų buvo nemažai žmonių, pravažiavau dviračiu, pats mačiau. Buvo labai daug užsieniečių, nelietuvių. Įdėjus panašiai resursų ir energijos, už tradicinę šeimą turbūt irgi nemažiau susirinktų šeimų ir taip pat gražiai apsirengusių“, – sakė Seimo vicepirmininkas Andrius Mazuronis.

Atsukime laikrodį dvylika metų atgal, į pirmąsias gėjų eitynes Lietuvoje. Jos – kur kas menkesnės. Prieš gėjus pasisakantys asmenys nesiskirstė ir renginiui pasibaigus. Žurnalistai dirbo su specialiomis liemenėmis, kaip karo zonoje.

E. Anisimenko / BNS nuotr.

„Dabar skrenda visokie kelio ženklai, buteliai, akmenys į policininkus. P. Gražulis ir K. Uoka perlipa per tvorą“, – skraidant tvoroms sumaištyje pranešinėjo tuometinis LNK žurnalistas.

Policija buvo aptvėrusi gatvę. T. V. Raskevičius ten nedalyvavo.

„Tuo metu tikrai buvo nedrąsu tą daryti. Neišsigandau, bet nebuvau tam pasiruošęs“, – prisiminė T. V. Raskevičius.

„Šeštadienį Vilniuje buvo kaip Vakarų Europoje“, – pridėjo Seimo narys.

Rašyti komentarą
Komentarai (58)

Naisių mėšlo kuopėjas

Kvailiuke , normalūs tavo žmonės organizavo net riaušes , dabar teismai vyksta .

kaži kodėl

Normalūs žmonės tokių eitynių neorganizuoja? Gal todėl kad normalūs?

Baisu ziuret

Kam tie iskrypeliai vaiksto tuose "paraduose"? Ko jie siekia? Fui...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS