Literatūrinė I. Simonaitytės vardo premija skirta N. M. Šerniūtei | kl.lt

LITERATŪRINĖ I. SIMONAITYTĖS VARDO PREMIJA SKIRTA N. M. ŠERNIŪTEI

  • 1

38-ąją literatūrinę rašytojos Ievos Simonaitytės premiją pelnė Nijolės Marytės Šerniūtės romanas „Vilkų Kampo Eliza“, pranešė Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešoji biblioteka.

Nuo 1987 metų premija kasmet teikiama už kūrinius, atspindinčius Klaipėdos krašto ir Mažosios Lietuvos dvasią arba įprasminančius rašytojos Ievos Simonaitytės atminimą.

Vienbalsiu vertinimu premija šiemet skirta Nijolei Marytei Šerniūtei už romaną „Vilkų Kampo Eliza“ (leidykla „Slinktys“).

2023 metais komisijai buvo pateikta 10 grožinės literatūros kūrinių, išleistų per paskutinius trejus kalendorinius metus.

Kaip skelbiama, knygoje vaizduojamas XIX amžiaus pirmosios pusės Klaipėdos krašto ir Žemaitijos pakraščio autentiškas pasaulis. Dviejų kaimų ir dviejų šeimų, Ožkarčių ir Vilkų epinio pobūdžio pasakojime ryškėja lietuvninkų ir žemaičių kultūra, jungiasi žmonių likimai, kristalizuojasi stiprūs charakteriai.

Anot komisijos, romane istorinė epocha atsiskleidžia ypatingai jautriai, ji kruopščiai ištyrinėta ir asmeniškai išgyventa, įtaigiai papasakota kaip giliausia giminės atmintis.

„N. M. Šerniūtės knyga yra gyva ir intriguojanti, ji pulsuoja žmogiškomis emocijomis, yra kupina autentiškų patirčių ir tiksliai nupieštų buities realijų. Net ir kalba joje atgyja su visomis regioninės tarmės spalvomis, senoviniai žodžiai, regis prikelia ir anuomet buvusius daiktus bei kasdienybės darbus. Tekstas, pilnas tarmių, svetimybių ir archaizmų, yra stiprios kalbinės faktūros, skamba savitai, jis ryškus kaip ir Kristijono Donelaičio „Metų“ lietuvininkų kalba“, – mintimis apie knygą dalijosi komisijos narys Regimantas Tamošaitis.

Premija bus įteikta sausio 23 dieną Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos Konferencijų salėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Manau

premiją reikėtų skirti ne vien už kūrinius, atspindinčius praeities Klaipėdos krašto ir Mažosios Lietuvos dvasią arba įprasminančius rašytojos Ievos Simonaitytės atminimą, bet ir dabartinio Klaipėdos krašto ir buvusios Mažosios Lietuvos teritorijose gyvenančių rašytojų. Kurie nusipelno dalyvauti tokiame konkurse nors galbūt nerašo apie praeitį ar etnolaikmetį..Žinoma, reikėtų vadovautis ATA I.Simonaitytės buvusiais standartais - manau iki dabar visi puikiai žino jos buvusius savotiškus požiūrius ir mastymą..Esu girdėjusi kaip ji įprašyta į vieną studentų teatro pjesės repeticiją (kad įvertintų ir pasakytų savo nuomonę) pasėdėjus penkiolika minučių atsistojo ir pasakius ,,..na iš šūdas tas jūsų spektaklis" išėjo:)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS