LMTA danininkų konkursai vyks ir pandemijos sąlygomis | kl.lt

LMTA DANININKŲ KONKURSAI VYKS IR PANDEMIJOS SĄLYGOMIS

  • 0

Net ir pandemijos akivaizdoje Lietuvos muzikos ir teatro akademija stengiasi išlaikyti tradicijas ir gruodžio 11–12 d. rengia savo kasmetinius vokalistų konkursus – dainininkų konkursą LMTA garbės daktaro Stasio Baro premijai laimėti ir 21-ąjį Vincės Jonuškaitės-Zaunienės dainininkių konkursą.

Konkursai vyks nuotoliniu būdu – atlikėjams pasirodant LMTA Didžiojoje salėje, o žiūrovams tiesiogiai stebint platformoje tv.lmta.lt.

Konkursuose kviečiami dalyvauti LMTA Dainavimo katedros ir Klaipėdos fakulteto studentai. Paraiškų laukiama iki gruodžio 6 d. imtinai.

Laikytis tradicijų įpareigoja ir šiais metais švenčiamas operos dainininko, žinomo JAV lietuvių bendruomenės veikėjo, LMTA garbės daktaro Stasio Baro 100-metis. Nuo 1997-ųjų rengiamas konkursas jo įsteigtai premijai laimėti yra vienas seniausių ne tik LMTA, bet ir Lietuvos vokalistų konkursų.

Jo laureatais yra tapę Edgaras Montvidas, Kostas Smoriginas, Tadas Girininkas, Eugenijus Chrebtovas, Merūnas Vitulskis ir daugelis kitų viduriniosios ir jaunosios kartos Lietuvos dainininkų.

Stasys Baranauskas-Baras.

Lietuvių operos solistas, tenoras, JAV lietuvių bendruomenės veikėjas Stasys Baranauskas-Baras gimė 1920 m. Mierčiuose (Vilkaviškio apskritis). Mokėsi dainavimo Kauno konservatorijoje ir J. Būtėno studijoje, scenoje debiutavo 1943 m. Kaune. 1944 m. pasitraukęs iš Lietuvos studijavo dainavimą ir dalyvavo koncertuose Vokietijoje, Vienoje, Čikagoje, Romoje. 1949 m. persikėlė į JAV, koncertavo Europoje, Australijoje, Amerikoje. Kūrė vaidmenis Čikagos lietuvių operoje, įrašė plokštelių.

Nuo 1958 m. Stasys Baras dirbo „Standard Federal“ banke Čikagoje, 1983–1998 m. buvo banko direktorių tarybos narys. 1991 m. suorganizavo dviejų savaičių Lietuvių muzikos festivalį Čikagoje, kurio metu įvyko 7-oji JAV ir Kanados lietuvių dainų šventė. Nuo 1977 m. Stasys Baras buvo Lietuvių fondo narys, direktorių tarybos narys, šešias kadencijas – Lietuvių fondo direktorių tarybos pirmininkas.

1997 m. jis įsteigė Stasio Baro fondo premiją jauniems Lietuvos dainininkams. 2000 m. Stasiui Barui suteiktas LMTA garbės daktaro laipsnis. Stasys Baras-Baranauskas mirė 2006 m. Oak Brooke prie Čikagos (JAV).

LMTA rengiamas dainininkų konkursas Stasio Baro premijai laimėti ne tik įamžina jo vardą ir atminimą, bet ir įprasmina šios asmenybės veiklą.

Šiais metais numatyta, kad konkurso prizinis fondas 2000 JAV dolerių bus padalintas dviem geriausiai pasirodžiusiems dalyviams. Šiame konkurse gali dalyvauti tik dainininkai vyrai.

Vincė Jonuškaitė-Zaunienė.

Moterų balsams yra skirtas Vincės Jonuškaitės-Zaunienės dainininkių konkursas, kuris LMTA rengiamas nuo 2000-ųjų. Šiais metais įvyks 21-asis konkursas. Jo rėmėjas – Vydūno jaunimo fondas, prizams skiriantis 2000 eurų. Vincė Jonuškaitė-Zaunienė (1901–1997) buvo ryškiausia tarpukario operos scenos Karmen bei įsimintina kitų mecosoprano vaidmenų atlikėja. Po karo pasitraukusi į JAV, buvo aktyvi Amerikos lietuvių muzikinio gyvenimo dalyvė.

Per daugiau nei dvidešimtį metų Vincės Jonuškaitės-Zaunienės konkurso laimėtojos ir diplomantės spėjo išgarsėti ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Tai – Asmik Grigorian, Jurgita Adamonytė, Raminta Vaicekauskaitė, Viktorija Miškūnaitė, Lina Dambrauskaitė ir daugelis kitų ryškių solisčių. Kasmet abu konkursai pateikia naujų vardų, į kuriuos verta atkreipti dėmesį, o jauniesiems vokalistams verta juose dalyvauti.

GALERIJA

  • LMTA danininkų konkursai vyks ir pandemijos sąlygomis
  • Vincė Jonuškaitė-Zaunienė
  • Stasys Baranauskas-Baras
  • Stasys Baranauskas-Baras
  • Stasys Baranauskas-Baras ir Virgilijus Noreika
LMTA nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS