LRT metų žodžiais išrinkti „koronė“ ir „šimonėda“ | kl.lt

LRT METŲ ŽODŽIAIS IŠRINKTI „KORONĖ“ IR „ŠIMONĖDA“

  • 2

Minėdama Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną LRT kvietė gyventojus rinkti LRT žodį ir posakį – siūlyti įdomius, netradicinius, tarmiškus, naują reikšmę įgavusius žodžius bei posakius, kuriuos išgirdo LRT televizijos ir radijo programų laidose ar perskaitė portale per pastaruosius metus.

Iš viso šių metų rinkimams gyventojai pasiūlė 44 žodžius ir posakius, iš kurių komisijos nariai Marijus Žiedas, Margarita Alper, Edvardas Kubilius, Indrė Česnauskaitė ir Birutė Rutkauskaitė balsavimui atrinko po 10 žodžių ir 10 posakių. 

Daugiausia gyventojų balsų sulaukė žodis „koronė“, kurį ištarė Edita Mildažytė LRT televizijos laidoje „Labas rytas, Lietuva“. Metų posakiu gyventojai išrinko frazę „Ateis laikas, ir mes nusiimsime kaukes“, kuri skambėjo COVID-19 pasekmių mažinimo fondo socialinėje reklamoje.

Tuo metu komisija pasirinko naujadarą „šimonėdą“, kuris nuskambėjo istoriko, politikos apžvalgininko Bernardo Gailiaus komentare LRT radijo laidai „Ryto garsai“. Tai – kandidatų į prezidentus pavardžių dūrinys Šimonytė ir Nausėda. Labiausiai komisijai patikęs posakis – „Dėl vieno banano neikite į parduotuvę“ iš socialinės reklamos, raginusios žmones per karantiną be reikalo nesilankyti parduotuvėse.

Pasak konkurso sumanytojos LRT Kalbos kultūros skyriaus redaktorės Linos Smolskienės, šių metų rinkimai išsiskyrė tuo, kad buvo organizuojami karantino laikotarpiu, tad siūlomi žodžiai ir frazės buvo susijusios su koronavirusu: „koronė“, „ateis laikas ir mes nusiimsime kaukes“, „koronaujienos“, vieni pasiūlymai buvo rimti „tegul žydi laisvė“, kiti su humoro gaidele „pranckiada“.

LRT metų žodžio ir posakio rinkimai vyksta trečius metus iš eilės. Pernai LRT metų žodžiu komisija ir visuomenė paskelbė naujadarą „melagiena“, nuskambėjusį LRT radijo laidoje „Aktualijų studija“. Ši žodį kalbėdamas apie propagandą LRT radijo laidoje „Aktualijų studija“ ištarė VU TSPMI dėstytojas Nerijus Maliukevičius.

Metų posakiu pernai komisija išrinko frazę „Nemira, come on“, nuskambėjusią LRT televizijos laidoje „Dienos tema“, – taip į laidos vedėjos, žurnalistės Nemiros Pumprickaitės klausimą sureagavo Šarūnas Marčiulionis. Visuomenei labiausiai patiko posakis – „Kauno visvaldybė“, vartojamas LRT televizijos laidoje „Dviračio žinios“.

GALERIJA

  • Naujadaras „šimonėda“ nuskambėjo istoriko, politikos apžvalgininko Bernardo Gailiaus komentare.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kokios

cia motinines kiaules foto?

kostas,

geriausias, tai simoneda, na tikras korono kablys......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS