M. Dirsytės performansu šalyje startuoja vandeniui tausoti skirta kampanija | kl.lt

M. DIRSYTĖS PERFORMANSU ŠALYJE STARTUOJA VANDENIUI TAUSOTI SKIRTA KAMPANIJA

  • 1

Aplinkos ministerijos inicijuota kampanija „Neteršk gyvybės rato“, skirta skatinti Lietuvos žmones tausoti vandenį ir tinkamai tvarkyti nuotekas, pirmadienio rytą prasidėjo menininkės Monikos Dirsytės performansu Vilniuje, Tbilisio skvere Žvėryne.

Dvi valandas specialiai įrengtos ekspozicijos purvo vonioje plūduriuojanti menininkė geria švarų vandenį, tekantį iš pastatytos kolonėlės.

Pirmadienį, rugsėjo 6 d., 14. 30 val. performansas bus surengtas Skaidiškėse (aikštelė prie Sodų g. 3, prie prekybos centro „Iki“), rugsėjo 7 d.: 10 val. Nemenčinėje (aikštelė prie Švenčionių g. 18) ir 14.30 val. Pabradėje (prie Kultūros centro, Vilniaus g. 46), rugsėjo 8 d.: 10 val. Šalčininkuose (prie Kultūros centro, Vilniaus g. 48) ir 14. 30 val. Eišiškėse (Gegužės a. 10), rugsėjo 9 d.: 10 val. Švenčionyse (Laisvės a.) ir 14. 30 val. Švenčionėliuose (Partizanų g. 1, aikštė šalia geležinkelio), rugsėjo 10 d.: 10 val. Elektrėnuose (Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio aikštė, Rungos g. 5) ir 14. 30 val. Trakuose (prie Kultūros rūmų, Vytauto g. 69), rugsėjo 11 d.: 10 val. Žiežmariuose (Nepriklausomybės a.) ir 14. 30 val. Kaune (aikštelė prie Kalantos g. 98A).

„Džiaugiuosi, kad galiu prisidėti prie šio projekto ne tik kaip performanso atlikėja, bet ir kaip viena iš idėjos autorių. Tai puikus įrodymas, kad menas turi stiprią komunikacijos galią ir gali būti pasitelkiamas edukaciniais tikslais. Ekologija man visada buvo artima tema. Esame gamtos dalis, todėl turime ja rūpintis“, – sako Monika Dirsytė.

Pasak menininkės, kol dar nebuvo plačiau susipažinusi su padėtimi Lietuvoje, niekada nebūtų pagalvojusi, kad yra daug urbanizuotų vietovių, kuriose žmonės nuotekas tvarko savarankiškai, renkasi individualaus gręžinio ar šulinio vandenį, nors galėtų prisijungti prie centralizuotos sistemos.

Jeigu nuotekos nėra tinkamai išvalomos, iš jų kenksmingos medžiagos patenka į geriamąjį vandenį. Centralizuotai tiekiamas vanduo yra nuolat tikrinamas ir kontroliuojamas, todėl jis saugus, o individualaus gręžinio ar šulinio vanduo yra rečiau tikrinamas ir prasčiau prižiūrimas, todėl išauga rizika, kad jame atsiras kenksmingų medžiagų, jau nekalbant apie teršalus, kurių patenka su gruntiniais vandenimis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

durnė

yra durnė

SUSIJUSIOS NAUJIENOS