M. Žilinsko dailės galerijoje – „Venecijos ritmai” | kl.lt

M. ŽILINSKO DAILĖS GALERIJOJE – „VENECIJOS RITMAI”

  • 0

Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus ir Italijos ambasada Vilniuje pristato italų skulptoriaus Gianmaria Potenza parodą „Venecijos ritmai“.

Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus ir Italijos ambasada Vilniuje pristato italų skulptoriaus Gianmaria Potenza (Džianmaria Potenca) parodą „Venecijos ritmai“. Atidaryme dalyvaus Italijos ambasadorius Stefano Taliani de Marchio, parodos autorius ir parodos kuratorius Enzo Fornaro.

Venecijos skulptorius specialiai parodai parengė plačią savo darbų panoramą: įvairaus laikotarpio darbai spinduliuoja jo gimtojo miesto dvasią ir nuotaiką. Ekspozicijoje – medžio ir stiklo mozaika, autorinė grafika, monumentali bronzinė skulptūra ir kameriniai dekoratyviniai objektai.

G. Potenza – skulptorius ir dailininkas, monumentalistas ir mažų formų taikomojo meno meistras. Kaip ir didieji Italijos sūnūs, Potenza – universalus dailininkas, sugebantis įkvėpti gyvybės bet kokiai medžiagai: padaryti popierių autorinį – lapus savo grafikos eksperimentams dailininkas gamina pats, o stiklą paverčia meniniu. Jo kūrybos pasaulis nėra uždaras, priešingai, G. Potenza noriai kviečia žiūrovus atrasti amžinos šventės šurmulį ir romantišką jo gimtosios Venecijos melancholiją.

Miestas, turintis itin turtingas kultūros tradicijas, pusiau abstrakčiuose monumentiniuose G. Potenzos darbuose, tapusiuose neatskiriama venecijietiško meno dalimi, prabilo nauja plastine kalba. Ritmiškas, geometrinis mozaikinių pano ir bronzinių skulptūrų ornamentas atspindi venecijietiškos architektūros dekorą, kuriam turėjo įtakos Rytų menai. Dailininkas laisvai žaidžia taisyklingų formų kubais ir trikampiais, neleisdamas jiems susilieti į monotonišką ritmą.

G. Potenza gimė 1936 m. Venecijoje. 1956 m. baigė Venecijos valstybinį dailės institutą. 1968 m. atidarė stiklo dirbtuves „La Murina“. Savo studijoje G. Potenza tapo ant medžio ir aksomo, kuria keramikos darbus, graviruoja ant stiklo, metalo ir betono, daro medines ir bronzines skulptūras, vitražus ir mozaikas. Menininkas dar studijuodamas 1954 m. dalyvavo Venecijos bienalėje, taip pat joje savo darbus eksponavo ir 1986 m. G. Potenza yra surengęs daugelį personalinių parodų Italijoje, Kanadoje, JAV, Turkijoje, Kinijoje. Taip pat menininkas yra nemažai įgyvendinęs kruizinių laivų interjerų projektų, o daugelį Venecijos gatvių ir aikščių puošia jo skulptūros.


Kas? I. Potenzos paroda "Venecijos ritmai"

Kur? M. Žilinsko dailės galerijoje, Nepriklausomybės a. 12, Kaune

Kada? Balandžio 24 d., ketvirtadienį, 17 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS