Menininkę garsina povandeninė fotografija: vandenyje gimsta užburiantys vaizdai | kl.lt

MENININKĘ GARSINA POVANDENINĖ FOTOGRAFIJA: VANDENYJE GIMSTA UŽBURIANTYS VAIZDAI

Fotomenininkė iš Havajų Christy Lee Rogers garsėja unikaliais darbais, primenančiais baroko epochos dailininkų paveikslus. Nepaprasto grožio scenos gimsta nedideliame baseine, kuriame plaukioja fotografei pozuojantys modeliai.

Spinduliuoja pozityvumą

C.L.Rogers šiemet tapo "Sony" pasaulinės fotografijos atvirojo konkurso nugalėtoja. Šį įvertinimą pelnė už seriją "Mūzos", ją sukurti įkvėpė kelių artimų žmonių praradimai ir atėjęs suvokimas, koks laikinas ir trapus yra grožis, kokie mes pažeidžiami.

Baroko laikotarpio tapybai būdingos dinamiškos kompozicijos, nežemiškas apšvietimas, ryškūs spalvų ir šviesų kontrastai, plati spalvų paletė. Neįtikėtina, kad estetika, kurią iki šiol galėjome matyti Karavadžo, Ticiano, Rubenso ir kitų jų amžininkų paveiksluose, gali būti atkartota šiuolaikinėje fotografijoje. Fotografijos technika, kurią naudoja C.L.Rogers, laužo visas įmanomas taisykles. Fotosesijos metu modeliams tenka valandų valandas praleisti vandenyje. Rezultatas – efemeriški povandeniniai peizažai, kuriuose matyti plūduriuojantys susipynę kūnai.

Vanduo jai yra kaip drobė, kurioje gimsta paslaptingi, besikeičiantys, užburiantys ir viliojantys vaizdai.

Su vandeniu ir jo laužiama šviesa menininkė iš pradžių vaizdo įrašuose, o vėliau fotografijose eksperimentuoja jau daugelį metų. Šie eksperimentai suformavo išskirtinį stilių. Jis pažadina vaizduotę, spinduliuoja grožį ir ramybę. Christy tiki, kad tokia ir yra jos kūrybos misija: "Pasaulyje, kuris skendi karuose ir chaose, kažkas žmonijai turi tapti šviesos blyksniu, galinčiu pakylėti virš kasdienybės. Spinduliuoti pozityvumą – toks yra mano tikslas ir, manau, turėtų būti kiekvieno menininko tikslas."

Geriausias atlygis – kai pavyksta kažkam tapti įkvėpimo ir stiprybės šaltiniu, teigia C.L.Rogers. Darbų serija "Mūzos", pristatyta praėjusiais metais, tapo paguoda visų pirma jai pačiai, nes idėją padiktavo skaudi asmeninė patirtis. Per trumpą laiką ji neteko dviejų artimų moterų: 39 ir 40 m. vaikystės draugės pralaimėjo kovą su vėžiu. Neseniai buvo mirusi ir vienos jų sesuo bei mama. Tai buvo didelis sukrėtimas, tačiau užuot raudojusi, Christy pasinėrė į kūrybą.

Reikia paklusti vandeniui

Menininkė užsibrėžė sukurti kažką, kas būtų nepavaldu laikui. Kažką, kas išliktų ir tada, kai jos nebebus. Viena iš mirusiųjų, aktorė Jody Cosgrove-Kao, buvo pirmasis povandeninių menininkės eksperimentų modelis. Pirmieji bandymai toli gražu nepriminė kūrybos – veikiau tai buvo mokslinis darbas...

Vanduo yra galingas ir kaprizingas, jis nepaklūsta niekam, tu turi jam paklusti. Modelis juda taip, kaip nori vanduo, o ne atvirkščiai. Tenka būti labai preciziškam, o kartu būti nuolatos pasirengusiam netikėtam rezultatui, dažnai tenka improvizuoti.

Dirbdama su šiuo projektu menininkė išsiugdė nuojautą, ir dažniausiai viską daro iš akies, jokiais skaičiavimais nepasikliauja. Procesas užtrunka, paprastai per metus pavyksta sukurti ne daugiau nei vieną naują 20–30 darbų seriją. Dirba tik modeliai ir fotografė, techninių pagalbininkų ji neturi ir nepasigenda.

Christy stengiasi, kad modeliai nebūtų įsitempę, todėl neskuba, leidžia jiems jaustis tarsi žaistų, gerai leistų laiką. Iš tiesų pozuoti nelengva – vanduo panirus teka į nosį, tenka užsimerkti, todėl vienas kito jie nemato."

"Keli kūnai juda apšviestame vandenyje be jokios sistemos, tvarkos, formuodami chaotišką vandens peizažą. Audiniai, kurie naudojami efektui sustiprinti, laisvai plaikstosi aplinkui, kartais supančiodami kūnus. Taip gimsta auksiniai kadrai, vienas kitas iš šimtų ar tūkstančių", – apie kūrybinę virtuvę pasakoja žinoma fotomenininkė.

Taip gimsta auksiniai kadrai, vienas kitas iš šimtų ar tūkstančių.

Stilių suformavo klaidos

C.L.Rogers yra savamokslė, fotografijos nestudijavo, įgijo telekomunikacijų ir filmų kūrimo bakalauro laipsnį. Ji su broliu augo Ramiojo vandenyno saloje, vandens apsuptyje. Nieko nuostabaus, kad jis tapo vienu iš jos kūryboje naudojamų elementų.

Fotomenininkės tėvai buvo muzikantai, kūrybingi ir talentingi žmonės, skatinę dukros kūrybiškumą ir suteikę jai saviraiškos laisvę. Iš pradžių ji domėjosi drama ir poezija, o fotografija susižavėjo studentavimo metais. Klaidų ir bandymų kelias suformavo jos išskirtinį fotografijų stilių, jis daug kartų keitėsi, jai atrandant ir įvaldant kaskart naujas technikas.

Tik po aštuonerių metų fotografė galiausiai apsistojo ties povandenine fotografija, kurioje efektai kuriami pasitelkus fizines, optines vandens ir šviesos savybes, kurios keičiasi priklausomai nuo gylio. Tai fotografijos be jokio skaitmeninio koregavimo ar kitų techninių manipuliacijų. Fotomenininkė didžiausią dėmesį skiria judesiui, šviesos ir šešėlių žaismui, šviesos ir tamsos kontrastui, formų pokyčiams. Vanduo jai yra kaip drobė, kurioje gimsta paslaptingi, besikeičiantys, užburiantys ir viliojantys vaizdai.

Christy dėkinga tėvams ir kitiems artimiesiems, kad tada, kai ji dar buvo nežinoma ir ne ką teuždirbo, jie jos nespaudė užsiimti kokia nors praktiškesne veikla, kad išgyventų, rėmė ir finansiškai. Menininkė visada pabrėžia, kad nė viena kūrinių serija nebūtų gimusi be šeimos, draugų pagalbos. Draugės ir vaikinai buvo jos modeliais, kai tik prireikdavo. Kiti bičiuliai ir artimieji esant reikalui be įkalbinėjimų tapdavo jos spaudos atstovais, asistentais, statybininkais, siuvėjais, investuotojais, kompozitoriais, interneto tinklalapių kūrėjais.

Fotosesijos išsekina

Šiuo metu Christy su vyru ir penkerių metų sūnumi gyvena Tenesio valstijoje, Nešvilio mieste. Tačiau nauji fotografijų ciklai visada gimsta gimtuosiuose Havajuose. Ji ilgai svarsto, apmąsto naują idėją, užrašo mintis, o kai į vaikystės namus sugrįžta per Kalėdas, šventėms pasibaigus, kimba į darbą. Tada gerą mėnesį sukasi beprotiška karuselė. Prie baseino praleidžia daugybę laiko, neskaičiuodama darbo valandų. Menininkė prisipažįsta, kad po kiekvienos fotosesijos jaučiasi tokia išsekusi fiziškai ir emociškai, kad vis pasižada, jog ši tai jau tikrai bus paskutinė.

C.L.Rogers laimėjo ne vieną prestižinį fotografijos apdovanojimą, bendradarbiavo kuriant filmus. Jos darbų nuotraukos buvo publikuotos garsiuose fotografijos meno leidiniuose, žinomuose žurnaluose. Ji visame pasaulyje surengė daugybę personalinių parodų, dalyvavo bendrose parodose. Naujausias projektas – pernai Niujorke įgyvendintas "Art in progress", kuriame kartu su kitais žinomais menininkais didžiausias miesto statybas juosiančias tvoras pavertė viešosiomis meno galerijomis, eksponuojančiomis jų darbus.

Laisvalaikiu Christy skaito, žiūri filmus, klausosi muzikos. Itin brangina laiką su sūneliu. Dėl jo net atsisakė vykti į pernai Kinijoje surengtos jos parodos atidarymą. Fotografė neįsivaizduoja ryto be savo ypatingos kavos – šalto kapučino su migdolų pienu ir cinamonu.


C.L.Rodgers mintys

Apie tikėjimą. Tikėk savimi ir savo idėjomis, kad ir kokios beprotiškos jos atrodo kitiems.

Apie negatyvumą. Nutrauk ryšius su visais žmonėmis, kurie mąsto negatyviai.

Apie darbštumą. Dirbu septynias dienas per savaitę, kartais iki keturių ryto.

Apie laiką. Mano kūryba – tai mano visas gyvenimas, norėčiau turėti daugiau laiko visiems planams įgyvendinti.

Apie svajones. Augink jas, kad būtų didelės, ir niekada nenustok svajoti.

Apie apdairumą. Niekada nesudegink visų tiltų.

Apie susitelkimą. Nutrauk visas veiklas, atsisakyk visų nesvarbių ar beprasmių užsiėmimų ir susikoncentruok į savo vizijos siekimą.

GALERIJA

  • Christy Lee Rogers
  • Christy Lee Rogers
  • Menininkę garsina povandeninė fotografija: vandenyje gimsta užburiantys vaizdai
  • Menininkę garsina povandeninė fotografija: vandenyje gimsta užburiantys vaizdai
  • Menininkę garsina povandeninė fotografija: vandenyje gimsta užburiantys vaizdai
  • Menininkę garsina povandeninė fotografija: vandenyje gimsta užburiantys vaizdai
Interneto nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Menas

Man tai asmeniškai kažkokia košė. Nors, dėl skonio nesiginčysiu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS