Nacionalinei premijai gauti – 28 kandidatūros | kl.lt

NACIONALINEI PREMIJAI GAUTI – 28 KANDIDATŪROS

  • 1

Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komisijai pateiktos 28 kultūros ir meno kūrėjų kandidatūros šių metų premijai gauti, pranešė Kultūros ministerija.

Svarbiausią kultūrinę premiją siūloma skirti rašytojams Petrui Gediminui Isokui, Leonui Peleckiui, Vidmantei Jasukaitytei, Danutei Kalinauskaitei, Valdui Papieviui, Vytautui Martinkui, poetams Patricijai Šmit, Jonui Jakštui, Alfonsui Bukontui, vertėjui Vladui Petrauskui.

Nacionaline premija taip pat siūloma įvertinti kino režisierių Gytį Lukšą, aktorius Vytautą Anužį, Arūną Sakalauską, Viktoriją Kuodytę, Darių Meškauską, scenografą Vytautą Narbutą.

Tarp pateiktų kandidatų yra architektūros istorikas ir teoretikas Jonas Minkevičius, architektas Audrius Ambrasas, skulptorė Daliutė Ona Matulaitė, tekstilininkės Zinaida Vogėlienė ir Marijona Sinkevičienė, kompozitorius Mindaugas Urbaitis, Viačeslavo Ganelino, Vladimiro Tarasovo ir Vladimiro Čekasino džiazo trio, džiazo muzikas Dainius Pulauskas, vizualaus meno kūrėjai Svajonė ir Paulius Stanikai, tapytoja Rūta Katiliūtė, dailininkas Kęstutis Kasparavičius, fotomenininkas Gintautas Trimakas.

Kasmet skiriamos ne daugiau kaip šešios Nacionalinės kultūros ir meno premijos, iš jų ne daugiau kaip dvi premijos gali būti skiriamos už kūrinius, kaip ilgametį kūrėjo kūrybinį indėlį į kultūrą ir meną.

Nacionalinė kultūros ir meno premija yra 800 bazinių socialinių išmokų dydžio – 30 tūkst. 400 eurų.

Nacionalinės premijos skiriamos iki gruodžio 15 dienos, o laureatų diplomai ir ženklai įteikiami Lietuvos valstybės atkūrimo dienos (Vasario 16-osios) proga.

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos teikiamos kasmet nuo 1989 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Lina

Būtų mano valia tikrai Nacionalines premijas skirčiau: dailininkui K. Kasparavičiui, rašytojams V.Papieviui ir D. Kalinauskaitei, vertėjui V. Petrauskui,kompozitoriui M. Urbaičiui už nuolatinį ir aukščiausio lygio šiuolaikinės muzikos propagavimą,režisieriui G. Lukšui.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS