Dėl „Naisių vasaros“ festivalio – šurmulys: dalis LGBT palaikančių atlikėjų atsisako dainuoti | kl.lt

DĖL „NAISIŲ VASAROS“ FESTIVALIO – ŠURMULYS: DALIS LGBT PALAIKANČIŲ ATLIKĖJŲ ATSISAKO DAINUOTI

Po dviejų metų pertraukos liepos 8–9 d. Naisiuose vyks vienuoliktasis „Naisių vasaros“ festivalis. Tačiau organizatoriams paskelbus festivalio programą dėmesio susilaukė ten koncertuosiantys atlikėjai ir muzikinės grupės. Didžioji jų dalis – atvirai palaikymą LGBTQ+ išreiškiančios įžymybės, o „Naisių vasaros“ festivalio pagrindinis rėmėjas Ramūnas Karbauskis ne kartą viešai kritikavo homoseksualų eitynes ar vienos lyties asmenų santuokas.

Tolerantiško jaunimo asociacijos narys Jonas Valaitis buvo pirmasis sukritikavęs festivalyje dalyvauti sutikusius atlikėjus.

„Vieną mėnesį palaikai LGBTQ+ bendruomenę, keli į instagramą ir feisbuką postus, kaip stipriai nori, kad ji būtų lygiateisiška. Kitą mėnesį koncertuoji homofobiškiausios partijos visoje Lietuvoje lyderio remiamame festivalyje „šeimai“ (įdomu, o šiame festivalyje laukiamos LGBTQ+ šeimos?). Ne, aš neišsigalvoju. Va – plakatas. Vardijami atlikėjai“, – savo „Facebook“ paskyroje piktinosi J. Valaitis.

„Facebook“ nuotr.

„Ką jie galvoja, kai viena ranka viešai deklaruoja palaikymą LGBTQ+ asmenims, o kita ranka pasiima atlygį iš homofobiškos partijos pirmininko R. Karbauskio, kuris tikrai šito festivalio neišnaudoja savo politiniams tikslams siekti? Man sau į šį klausimą atsakyti pakankamai sunku“, – trečiadienį rašė J. Valaitis.

Šiuo J. Valaičio įrašu pasidalino ir aktyvi LGBTQ+ bendruomenės rėmėja, aktorė Elžbieta Latėnaitė, ir puslapis „LGBT friendly Vilnius“, kurį seka virš 7 tūkst. žmonių.

Sulaukta atsako

Mes visiškai nepritariame R. Karbauskio ir jo partijos ideologijai, politinei šio renginio pusei, ir nenorime su tuo asocijuotis.

Kilus diskusijoms viešoje erdvėje, iš festivalio pirmieji pasitraukė alternatyvios roko muzikos grupė „jautì“. 

„Penktadienį vyks „Naisių vasara 2022“ festivalis, kuriame prieš kurį laiką neapdairiai sutikome groti. Istorija tokia, kad gavome pasiūlymą, žiūrėjome į jį kaip į dar vieną eilinį užsakomąjį renginį, neįsigilinome. Naivu ir kvaila, sužinojus renginio politines gaires ir atspalvius. Mes visiškai nepritariame R. Karbauskio ir jo partijos ideologijai, politinei šio renginio pusei, ir nenorime su tuo asocijuotis bet kokiomis aplinkybėmis. Nuo šiol renginių užklausas pažadame vertinti daug dėmesingiau ir atsargiau. jautì pasirodymo Naisių festivalyje vienareikšmiškai nebus. Atsiprašom visų“, – savo „Facebook“ puslapyje pareiškė muzikinė grupė.

„jautì“ / T. Biliūno / BNS nuotr.

Grupės „Graži ir ta galinga“ atsakyme taip pat dėstoma, kad sutikimas dalyvauti buvo labai neapgalvotas sprendimas.

„Turime pripažinti, sutikimas dalyvauti festivalyje neįsigilinus, kas yra pagrindinis festivalio mecentas – mūsų kaltė ir klaida. Nepasidomėjome, priėmėme tai kaip dar vieną užsakomąjį pasiūlymą, o visų ryšių nesužiūrėjome, sutartis buvo pasirašyta kovo mėnesį. Visa grupė tiek kūrybine veikla, tiek asmeninėmis pozicijomis palaiko LGBTQ+ bendruomenę, lygias žmogaus teises, apie tai kalbame ir savo gyvuose pasirodymuose, dainose, kūryboje. Šiuo metu sprendžiame, ar atsisakyti dalyvauti renginyje, ar priešingai – pripažinus, kad buvo suklysta sutinkant koncertuoti, bet dalyvauti jame tik dar aštriau išsakant savo poziciją scenoje klausimais, į kuriuos, greičiausiai, R. Karbauskio ir mūsų požiūris skiriasi. Dalyvavimo atveju, mūsų teatrinė-koncertinė forma leistų mums kaip menininkams išsakyti savo nuomonę ir požiūrį ne atšaukiant savo pasirodymą, bet nuo scenos, gyvai. Visą uždirbtą honorarą, dalyvavimo atveju, planuotume skirti Ukrainos paramai. Taigi šiuo metu su visa kūrybine komanda svarstome, kaip elgtis“, – rašoma portalui jarmo.net atsiųstame atsakyme.

Kiti atlikėjai iš festivalio nesitrauks?

„Naisių festivalio 22“ programoje taip pat įrašytos ir kitos Lietuvos žvaigždės: grupė „The Roop“, Saulius Prūsaitis ir Donatas Montvydas. Visi jie tvirtina renginyje dalyvausiantys.

„The Roop“ prodiuseris Lauras Lučiūnas paaiškino, kad jo prodiusuojama muzikinė grupė visapusiškai palaiko LGBTQ+ bendruomenę ir būtent todėl renkasi dalyvauti šiame festivalyje.

„Ten nuvažiavus galima nuvežti žinią, išreikšti savo poziciją. Apie tai su žmonėmis reikia kalbėtis, bendrauti, o ne bėgti į krūmus, kad, neduok, Dieve, apie mane taip nepagalvotų“, – portalui delfi.lt dėstė „The Roop“ prodiuseris.

Anot jo, atsisakyti dalyvauti festivalyje, kai iki jo liko keletas dienų, yra mažų mažiausiai nebrandu.

Tuo tarpu S. Prūsaitis „Naisių vasaros“ festivalyje dalyvauja jau ne pirmą kartą, tad ir kvestionavimų dėl LGBTQ+ palaikymo yra susilaukęs ir anksčiau. Nepaisant to, atlikėjo nuomonė nepasikeitė – jis festivalyje taip pat koncertuos.

S. Prūsaitis dar 2017-aisiais buvo sakęs, kad savęs niekaip nesieja su politika ir yra „žmonių draugas, o ne politikos“.

S. Prūsaitis / G. Skaraitienės / BNS nuotr.

Tuo tarpu D. Montvydas tiki, kad reikia keisti požiūrį į LGBTQ+ bendruomenę ir pabrėžia tiesioginio bendravimo su žmonėmis svarbą.

„Aš tikrai sutinku, kad reikia keisti požiūrį į šią bendruomenę ir jos problemas, bet geresnės progos už buvimą scenoje ir tiesioginį bendravimą su žmonėmis – aš neįsivaizduoju. Mano akimis, tai yra daug efektyviau, nei pasitraukti iš paties festivalio. Kalbėti, skirti laiko, susirinkusiems tūkstančiams žmonių tarti žodį – yra daug naudingiau bendruomenei, nei sėdėti namuose“, – sakė atlikėjas.

GALERIJA

  • Dėl „Naisių vasaros“ festivalio – šurmulys: dalis LGBT palaikančių atlikėjų atsisako dainuoti
  • S. Prūsaitis
  • „Jautì“
Rašyti komentarą
Komentarai (72)

sventem

ir svesim, be ped eras tu ir ju kuratoriu. Taip nusiraminkit pede ras tai ir neskleiskit smarves.!!!

Viso pasaulio \\\\\.../////

medicina pripažino:-pd'Rąstija psichinė liga,tik nesuprantu,kodėl ignoruojama,kodėl jų negydo ir dar leidžia nusikalstamai siautėti.____Tai ar durniai turi būti izoliuoti nuo visuomenės,ar sveiki žmonės?,nuo p'Ydarų.

tam „Visų šalių kolhoznykai- vienykimės !“

ar tu pedofilas? Gali ir neatsakyti, mes suprasime
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS