Paroda „Baltoj tėkmėj“: stebuklingas porceliano paprastumas | kl.lt

PARODA „BALTOJ TĖKMĖJ“: STEBUKLINGAS PORCELIANO PAPRASTUMAS

Kauno meno galerijos „Aukso pjūvis“ ir Gelgaudiškio dvaro administracijos bendradarbiavimo pastangomis viena kitą keičiančios parodos sulaukia vis gausėjančio lankytojų srauto. Šiuo metu dvare veikia keramikės Ramutės Juršienės porceliano paroda „Baltoj tėkmėj“.

Jautriuose, estetiniu rafinuotumu pasižyminčiuose kūriniuose stebina ne tik meistriškai įvaldyta itin kaprizinga medžiaga, bet ir iškalbingas technologinių jos ribų plėtojimas.

Nors dailininkės kūrybinis diapazonas labai platus, šiai parodai atrinkti kūriniai, kuriuose gamtos motyvų interpretacijos perteikiamos itin paveikiu meniniu vaizdu, akcentuojant subtilią medžiagos efemeriškumo ir trapumo dermę.

Dailininkė savo kūriniams temas ir iš jų kylančius vaizdinius pastebi gamtoje, kuri yra vienas pagrindinių įkvėpimo šaltinių. Ją sudominusį motyvą ar detalę – augalą, žiedą ar šakelę individualizuoja, suteikia kūriniui išgyventą emocinę būseną pasitelkdama savitą medžiagos raišką. Siekdama plastikos įvairovės dažnai naudoja skulptūrinius elementus, ažūrinę lipdybą, saikingus dekoro motyvus, suteikiančius formoms ekspresyvumo ir jos kūrybai būdingo subtilaus trapumo.

Techniniai ir technologiniai sprendimai kasdieniame darbo procese kūrėjai sukelia teigiamų emocijų, dvasinį pakilumą.

Itin sudėtingi techniniai ir technologiniai sprendimai kasdieniame darbo procese kūrėjai sukelia teigiamų emocijų, dvasinį pakilumą. Todėl kūriniuose R.Juršienė vengia globalių temų, o susitelkia į jai artimą gamtos pasaulio įvairovę, atskleisdama ją per technologinių sprendimų ieškojimus ir jų ribų plėtimą.

Neatsitiktinai dailininkės sukurti meninio porceliano kūriniai kaskart stebina ne tik technologiniais sprendimais, bet ir išskirtine plastikos kalba. Objektai užburia neįprastais erdvinės struktūros sprendimais, medžiagos skaidrumu, trapumu, dekoro saikingumu. Parodoje eksponuojamuose kūriniuose „Pakylėti“, „Ežere“ ir kitose kompozicijose akcentuojamas porceliano trapumas tarsi atkartoja oro, vandens virpesius, aplinkos skaidrumą ir stebina išskirtiniu masės peršviečiamumu.

Trapumas: R.Juršienės porceliano kūriniai subtiliai atskleidžia ryškiausius šios medžiagos ypatumus – peršviečiamumą, plastiškumą, lengvumą. / Ramutės Juršienės asmeninio archyvo nuotr.

Paroda „Baltoj tėkmėj“ – tai vienas iš menininkės kūrybos ieškojimų tarpsnių, kur ji savo pasiekimais dalijasi su lankytojais atskleisdama porceliano, kaip medžiagos taurumą, elegantiškumą ir savaip išgyventą pasaulio matymą.


Kas? R.Juršienės paroda „Baltoj tėkmėj“.

Kur? Gelgaudiškio dvaro rūmuose.

Kada? Veikia iki rugpjūčio 10 d.

GALERIJA

  • Paroda „Baltoj tėkmėj“: stebuklingas porceliano paprastumas
  • Paroda „Baltoj tėkmėj“: stebuklingas porceliano paprastumas
Ramutės Juršienės asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

KAIP

PALIŪTI NETURINT MAŠINOS?

....... netgi

srautas lankytojų aplankė ........... ratuku per Jurbarką važiuodami

SUSIJUSIOS NAUJIENOS