Paryžiuje ES ministrai sutarė dėl priemonių kultūros paveldui saugoti | kl.lt

PARYŽIUJE ES MINISTRAI SUTARĖ DĖL PRIEMONIŲ KULTŪROS PAVELDUI SAUGOTI

  • 0

Paryžiuje Europos Sąjungos ministrai sutarė diegti kultūros paveldo išsaugojimo mechanizmą – priemonė bus svarbi ir Vilniaus senamiesčiui, pranešė Lietuvos kultūros ministerija.

Prancūzijos sostinėje surengtame neformaliame ES ministrų susitikime penktadienį pasirašyta deklaracija. Ja akcentuotas kultūros paveldo ekspertų išteklių telkimas ES lygiu, glaudžiai bendradarbiaujant su tarptautinėmis organizacijomis, jaunų specialistų ir savanorių įtraukimas į paveldo konservavimo ir restauravimo procesus. Taip pat išskirta būtinybė telkti turimus finansinius išteklius nykstančio kultūros paveldo apsaugai.

„Ši iniciatyva labai svarbi Lietuvai kalbant apie UNESCO saugomą Vilniaus senamiestį. Bendri Europos resursai ir specializacija kultūros paveldo srityje aktuali Vilniaus pilių pastatų, jų liekanų, arkikatedros bazilikos kompleksui ir, žinoma, Gedimino kalnui. Šiam kultūros paveldo objektui, kuris laikomas ir vienu pagrindinių mūsų valstybingumo simbolių, galėtų būti skiriamas dėmesys ES lygiu pasitelkiant geriausius Europos šalių specialistus“, – pranešime teigia kultūros ministras M. Kvietkauskas.

Paryžiuje ministras taip pat susitiko su Tarptautinės paminklų ir paveldo vietovių tarybos (ICOMOS) generaline direktore Marie-Laure Lavenir (Mari - Lore Lavenir) bei su UNESCO Pasaulio paveldo centro vadove Mechtild Rossler (Mechtild Riosler).

Per susitikimą su ICOMOS vadove dėmesys skirtas Kauno modernizmo architektūrai, jį siekiama įrašyti į UNESCO paveldo sąrašą, taip pat – šiame sąraše jau 25 metus esančiam Vilniaus istoriniam centrui bei prieš 15 metų įtrauktai Kernavės archeologinei vietovei.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS