Pasvalyje atidengiamas paminklas poetui B. Brazdžioniui | kl.lt

PASVALYJE ATIDENGIAMAS PAMINKLAS POETUI B. BRAZDŽIONIUI

  • 0

Šeštadienį Pasvalyje, Svalios ir Lėvens santakoje, ketinama atidengti paminklą poetui Bernardui Brazdžioniui.

Iškilmės planuotos rugpjūčio pabaigoje, tačiau buvo perkeltos, nes nespėta iš Ukrainos atgabenti pačios skulptūros.

Ją Kijeve gamino ukrainiečiai skulptoriai Borisas Krylovas bei Olesius Sydorukas, padedant  Rimantui Dichavičiui.

Skulptūra – poeto figūra – išlieta iš bronzos. Jis vaizduojamas stovintis iškėlęs rankas į viršų, lyg deklamuodamas savo eilėraštį „Šaukiu aš tautą“. Šie žodžiai iškalti ir ant granitinio postamento.

Paminklą Pasvaliui dovanojo šio krašto garbės pilietis mecenatas Pranas Kiznis.

B. Brazdžionio paminklas Svalios ir Lėvens santakoje pakeitė 1997 metais pastatytą paminklą, skirtą Pasvalio 500 metų jubiliejui.

„Ten stovėjo paminklas Pasvalio 500 metų jubiliejui, to paminklo metrika ten ir lieka, bet nuo 1997 metų ta vieta, kadangi santaka ir supiltinis gruntas, iš tikrųjų patyrė tam tikras deformacijas, reikėjo ją tvarkyti. Kitas dalykas, pats paminklas buvo padarytas iš metalinio vamzdžio – penkios kolonos, simbolizuojančios 500 metų, jas paveikė korozija. Komisija priėmė sprendimą, kad ta vieta būtų tinkamiausia pirmojo Pasvalio garbės piliečio Bernardo Brazdžionio paminklui“, – BNS sakė Pasvalio rajono meras Gintautas Gegužinskas.

Trečią rugsėjo savaitgalį Pasvalyje vyksta miesto šventė.

B. Brazdžionis (1907–2002) – vienas populiariausių Atgimimo laikotarpio lietuvių poetų. Prasidėjus Pirmajam pasauliniam karui jis su motina apsigyveno Pasvalio valsčiuje, Žadeikių dvare. Čia lankė pradžios mokyklą, vėliau išvyko į Biržus.

Paminklas poetui – biustas – pastatytas Kaune, prie namo, kuriame jis yra gyvenęs.

Poetas yra išleidęs apie 50 knygų ir poezijos rinkinių.

B. Brazdžioniui 1993-iaisiais įteiktas Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino 3-ojo laipsnio ordinas, 1998-aisiais - Gedimino 1-ojo laipsnio ordinas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS