Penki būdai, kaip įprasti skaityti | kl.lt

PENKI BŪDAI, KAIP ĮPRASTI SKAITYTI

  • 2

Būsimi nuolatiniai bibliotekos ar knygynų lankytojai, šis tekstas skirtas jums. Jums, kurie norite, kad skaitymas taptų svarbesne gyvenimo dalimi. Įpratę skaityti pamatysite, kaip tarsi drugelio efektas naujas įprotis paveiks ir kitas gyvenimo sritis.

Skaitymas – tai laiko dovanojimas sau. Knygos gali padėti geriau suprasti save ir kitomis akimis pažvelgti į gyvenimą. Savęs pažinimas ypač reikšmingas besiformuojančiam jaunam žmogui. Anksti įpratę skaityti, vaikai ir paaugliai knygų iš rankų nepames bene visą likusį gyvenimą. https://vaga.lt/knygos-jaunimui rasite dėmesį prikaustančių knygų.

Toliau rasite penkis patarimus (ir ne tik), kaip išsiugdyti skaitymo įprotį.

Atskirkite save nuo telefono

Tai pirmasis įprotis, kurį turite susiformuoti – išmokti būti be mobilaus telefono. Valio, jei nesate priklausomas nuo telefono. Tačiau tik nedaugelis gali tuo pasigirti. Dauguma mūsų renkamės galimybę akimirksniu gauti malonumą. Juo pasirūpina „Instagram“, „Facebook“, „Twitter“, „YouTube“, „Netflix“ ir visi kiti jūsų mėgstami socialiniai tinklai bei kanalai. Sunku likti nuošalyje, kai jaučiame, kad galime kažką praleisti. Žinoma, tai nėra blogai. Tai toks pats žinių formatas kaip ir knyga. Tačiau pripratus prie socialinių tinklų pateikiamos informacijos, sunkiau grįžti prie knygų skaitymo.

Ką daryti? Palinksėkite, jei pasibaigus dar vienai pastraipai, skyreliui ar skyriui, darote pertraukėlę ir griebiatės telefono. O ar po pertraukos grįžtate prie skaitymo? Kartais „ilsimės“ ilgiau nei numanėme. Kad pertraukėlės retėtų, o jų laikas trumpėtų, pasidėkite telefoną kuo toliau nuo savęs. Į kitą kambarį, į kitą aukštą (jei gyvenate kelių aukštų name). Jūs ne tik pamiršite, kad turite tokį daiktą kaip telefoną, bet prisiminę tingėsite nueiti iki jo.

2. Skaitykite skirtingų žanrų knygas vienu metu

Vienos knygos perskaitomos tiesiog akimirksniu, o kitas net rekomenduojama skaityti iš lėto. Taip pat kartais norisi pabėgti nuo realybės ir pasinerti į grožinės literatūros kuriamą pasaulį, o kartais kaip tik trokštame išmokti iš gyvenimo pasiimti viską. Tuomet reikalingi nauji įgūdžiai, kuriuos rasime įvairiose psichologinėse knygose.

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad skirtingų žanrų knygos vienu metu labiau blaškys nei padės susitelkti į skaitymą. Tačiau ne mes, o knygos prisitaiko prie mūsų. Knygos mums duoda naudą jas skaitant. Be to, mūsų tikslas nepamesti skaitymo kaip įpročio, tiesa? Lankstumas padės išpildyti visus jūsų poreikius ir leis prisitaikyti prie įvairių gyvenimiškų situacijų.

Ką daryti? Leiskite sau įsigyti ir (arba) pasiimti keletą skirtingų žanrų knygų iš bibliotekos. Jei pasirinkote grožinės literatūros ar istorinę knygą, sutiksite didelius, informatyvius skyrius, į kuriuos pasinerti ne visada spėsite. Tai puikus momentas tęsti skaitymą su psichologine knyga, kuri dažnu atveju suskirstyta į daug mažų skyrelių. Taip pat lengviau sustoti viduryje pastraipos ir tęsti ją iš naujo.

3. Nustokite skaityti knygas, kurios jūsų neįkvepia

Jūs neprivalote baigti knygos, kurios iš tikrųjų nenorite skaityti. Jums kaip niekada reikalinga motyvacija, siekiant suformuoti skaitymą kaip įprotį. Žinoma, kartais pasitaiko, kad knyga įdomi, bet skaityti ją sunku. Arba paimkite studentų pavyzdį – jie nenori skaityti privalomą knygą, tačiau kitaip neįgaus reikiamų žinių.

Kaip sužinoti, ar knyga skirta jums? Gera knyga yra ta, kuri priverčia skaitytoją jausti. Ji nukelia skaitytoją į vidinę kelionę. Pavadinti knygą „gera“ – tai nuomonė, kurią galima pritaikyti bet kuriai knygai. Galiausiai jūs nusprendžiate, kas knygą padaro gera jums, nes kiekvienas žmogus yra unikalus. Knyga turi būti gera tiek, kad pakeistų ar papildytų jūsų, o ne kažkieno kito gyvenimą

Pabandykite dar kartą atsiversti tą pačią knygą, kurią padėjote į šalį. Skaitykite toliau, jei vis dar turite vilties, kad pajudėsite į priekį. Jei vis tiek jaučiate kančią skaitydami, išmėginkite kitą. Gali būti, kad naujoje knygoje rasite kažką, kas iš tikrųjų pakeis jūsų gyvenimą į gerąją pusę. O prie tos knygos, kurios atsisakėte, visada galėsite grįžti kada panorėję.

4. Išbandykite skirtingus formatus (pvz., elektronines ir audio knygas)

Eksperimentuokite. Išbandykite visus, kiek tik įmanoma, knygos formatus. Galbūt taip atrasite būdą, kaip įsisąmoninti daugiau tekstų ir dėl to tapti išmintingesniais. Aptarkime pagrindinių – audio, elektroninių ir popierinių knygų savybes.

Popierinės knygos:

Įsisavinama ir įsimenama daugiau informacijos.

Leidžiate pailsėti akims nuo telefono ar kompiuterio ekranų.

Labiau sutelkia.

Gali padėti greičiau užmigti, jei skaitote prieš miegą.

Lentynoje (ar bet kur kitur) matoma knyga dažniau jus sudomina paimti ją ir skaityti.

Elektroninės knygos:

Taupo laiką (keliais paspaudimais galite įsijungti knygą).

Patogu pasiimti į keliones.

Viename įrenginyje telpa daug knygų.

Dažnai yra integruota žodyno funkcija, kuri leidžia išsiversti ar paaiškinti nežinomą žodį.

Galite pagal save susireguliuoti tekstą.

Audio knygos:

Stiprina klausymo įgūdžius.

Gerina nuotaiką ir gali sutrikdyti neigiamus mąstymo modelius.

Leidžia visiškai pailsėti akims.

Galite klausytis atlikdami kitus darbus, pavyzdžiui, valydami namus.

Padeda mokytis užsienio kalbos.

Galiausiai, galite pasinaudoti visais trim formatais, juos pritaikydami prie savo kasdienybės. Pavyzdžiui, važiuodami į darbą galite klausytis audio knygos, pietų pertraukos metų įsijungti elektroninę, o grįžus namo – atsiversti popierinę.

5. Būkite kantrūs su savimi

Trumpas, bet paprastas patarimas – skirkite daugiau pakantumo sau. Pirmiausia, nesirinkite 500 puslapių knygos, nuo kurios pradėsite skaitymo įprotį. Rinkitės pakankamai lengvai skaitomą ir mažos apimties knygą. Tikėtina, kad iš pirmo karto neperskaitysite daugiau nei kelių puslapių.

Didelės apimties knygos reikalauja skaitytojo kantrybės, nes joms reikia daug laiko, kad atsiskleistų ir taptų įdomios. Pradedančiajam skaitytojui tokią kantrybę įgyti labai sunku. Arba, jei pradedate skaityti po to, kai jau kurį laiką to nedarėte, puslapius vartysite lėtai. O kai kuriuos teks perskaityti net kelis kartus iš naujo, kol pagausite mintį.

Ką daryti? Pabandykite 100 puslapių knygą, kuri bus sparčiai perskaityta, todėl greičiau duos rezultatą. Protas dalykus vertina kiekybiškai. Faktas, kad baigėte pirmąją knygą, labai padės jums tęsti toliau. Nesvarbu, ar tai penki puslapiai, ar 5 tūkst. Pripažinkite, kad viskas, ką galite daryti dabar, tai skaityti vieną žodį po kito.

Gairės: knygos, Skaitymas
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

t rn{f}>

Pirmiausia matau kvailumo požymius - laikyti puoduką visa letena. Čia yra beždžioniavimo simptomas - daryti viską kaip rodoma kine, TV laidose. Aš tai laikau už ąselės, nes tai patikimiau, patogiau, neaušinama nuo rankos ir dar daug kas. Paerzindamas tuos kvailius ketinu dar ateiti į kokį prekybcentrį apsiavęs kepurėmis ir su batais ant galvos, nes visi drabužiai dabar "užsidedami". Ir nereikia skaityti visko, kas rekomenduojama, už ką reikia balsuoti. nėra skirtumo kaip skaitysi - per skaityklę ar popierinę, svarbu kaip lengviau gauti tas knygas, kurios būna brangios ir bibliotekoje gali nebūti arba yra net kitame mieste

PASTEBĖJIMAS

...ir tik vienas būdas atprasti nuo skaitymo, kuris dabar ir naudojamas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS