Piliakalniai ir legendos: vaizdas ir žodis | kl.lt

PILIAKALNIAI IR LEGENDOS: VAIZDAS IR ŽODIS

Gelgaudiškio dvaro rūmuose pristatoma Alberto Švenčionio fotografijų paroda „Piliakalniai ir legendos“, kurioje vaizdas papildomas prasmingu žodžiu.

Kas geriausiai šiandien reprezentuoja Lietuvos senosios istorijos periodą, didingų karalių ir kunigaikščių klestėjimo laikus? Daugelis pritartų, kad tai – piliakalniai, kurių mūsų kraštuose suskaičiuojama daugiau nei 900. Tačiau A. Švenčionis sukuria darnų tandemą, kur fotografijose fiksuotus piliakalnius lydi istorijos – vietovių legendos. Taip vaizdas ir žodis sujungiami į vieną ir tampa žiūrovui kur kas paveikesni nei egzistuodami atskirai.

Šiuos du reiškinius galerijos „Aukso pjūvis“ inicijuotoje parodoje sujungęs A. Švenčionis pristato visiškai naujus fotografijos kūrinius. Juose įamžinta dalis Lietuvos paveldo – piliakalniai, o minėtosios legendos – archaišką įspūdį stiprinantys, ant rankų darbo popieriaus atspausdinti tekstai, suteikia papildomos informacijos ir emocinio krūvio.

A. Švenčionis jau daug metų skiria kelionėms po Lietuvą ir piliakalnių vaizdų „medžioklei“, yra surengęs parodų, jo fotografijos puošia istorinius leidinius ir kt. Dažniausiai jis nesirenka populiariausių piliakalnių vietovių, o stengiasi parodyti didybę ir tų, kurie yra primiršti, kartais tiesiog išnyksta kraštovaizdyje, yra sunkiai prieinami.

A. Švenčionis. Kačėniškių piliakalnis, Kauno r.

Istorikas Gintautas Zabiela apie autorių sako: „Alberto Švenčionio kelias piliakalnių link nėra skubus. Jis išjaustas, išmąstytas, išžiūrėtas pro fotoaparato objektyvą ir ne tik pro jį. Piliakalnis šiam menininkui yra didybė ir paslapties įsikūnijimas, objektas, balansuojantis ant pažinimo ribos ir dėl to neregėtai patrauklus ir mistinis“.

Įvairios oro sąlygos, menininko pasirinkti rakursai, fokusavimo niuansai nulemia fotografijose vyraujančią nuotaiką ir jų estetiką, kuri mus vienokiu ar kitokiu būdu paliečia, leidžia susimąstyti apie mūsų šalies istoriją, savo tapatybę, iššaukia įvairias jausenas.

Šios parodos atidarymo metu pristatyta ir naujausia A. Švenčionio knyga „Būtsargiai“. Tai – albumas, kuriame pateikiamas daugybės metų fotomenininko darbo rezultatas – meniškai ir subtiliai įamžinti Lietuvos piliakalniai.

A. Švenčionis. Liesėnų piliakalnis, Molėtų r.

Paroda „Piliakalniai ir legendos“ leidžia mums pajusti senųjų laikų šalies dvasią, kuri pasižymi galia ir yra dabartinės mūsų valstybės ištakos. Tai – mūsų šaknys, padedančios suprasti, kokia tauta mes buvome, esame, privalome būti. Tai ypatingai svarbu šiandienos neramiame geopolitiniame kontekste, kai vyksta žiaurus karas Ukrainoje, o ir mūsų valstybė patiria įvairiausių grėsmių. Didingos praeities palikimas ir atmintis yra mūsų išlikimo garantas. Apie tai ir pasakoja A. Švenčionio pristatoma paroda.


Kas? Paroda „Piliakalniai ir legendos“.

Kur? Gelgaudiškio dvare.

Kada? Iki rugpjūčio 31 d.

GALERIJA

  • Piliakalniai ir legendos: vaizdas ir žodis
  • Piliakalniai ir legendos: vaizdas ir žodis
A. Švenčionio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS