Po kritikos dėl užsienio kūrinių keisis literatūros programos projekto darbo grupės vadovė | kl.lt

PO KRITIKOS DĖL UŽSIENIO KŪRINIŲ KEISIS LITERATŪROS PROGRAMOS PROJEKTO DARBO GRUPĖS VADOVĖ

Po kritikos dėl išbrauktų užsienio autorių kūrinių keisis lietuvių kalbos ir literatūros vidurinio ugdymo programos projekto darbo grupės vadovė, patvirtino Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM).

Ministerijos BNS perduotame komentare nurodoma, kad šios programos vadovės Zitos Nauckūnaitės paprašyta pasitraukti po švietimo ministrės Jurgitos Šiugždinienės kritikos, kai gimnazijos vyresniųjų klasių programoje tarp privalomų kūrinių neliko užsienio autorių kūrinių.

Pasak ŠMSM, artimiausiu metu bus paskirtas naujas grupės vadovas, juo turėtų tapti lituanistas, turintis autoritetą ir galintis vadovauti darbo grupei.

„Manau, kad tai yra teisingas žingsnis. Darbo grupės pasiūlytas modelis nesiderina su ugdymo programų atnaujinimo tikslu – šiuolaikišku į kompetencijų stiprinimą orientuotu ugdymo turiniu“, – sako J. Šiugždinienė.

Ministrė pažymi, kad ugdymo programose siūlomų privalomų kūrinių apimtys jau yra per didelės, nebelieka laiko papildomiems skaitiniams.

„Paskui stebimės, kad vaikai yra linkę skaityti santraukas, o ne knygas. Pati asmeniškai ketinu susitikti su ir šios, ir kitų ugdymo programų grupių vadovais ir pasikalbėti apie šių programų rengimo principus“, – pažymi J. Šiugždinienė.

Anksčiau ministrė teigė nepatvirtinsianti lietuvių kalbos ir literatūros programos, kol nebus rastas sutarimas dėl jos turinio. Taip ji kalbėjo kilus pasipiktinimui dėl iš šio sąrašo išbrauktų užsienio autorių.

„Nepatvirtinsiu lietuvių kalbos ir literatūros programos, tol kol nebus pasiektas sutarimas su bendruomene – programa privalo būti šiuolaikiška ir projektuojanti ateitį“, – penktadienį išplatintame pranešime cituojama J. Šiugždinienė.

Reaguodama į kilusias diskusijas dėl projekte esančio privalomų ir rekomenduojamų autorių sąrašo vidurinio ugdymo mokiniams, ministrė teigia, jog neįtraukti į programą privalomų užsienio autorių kūrinių yra „visiškai nepriimtina“.

„Pasaulinė literatūra neatsiejama visapusiškos asmenybės raidos dalis, todėl turime užtikrinti, kad ji nenunyks. Paprašiau išsamaus rengėjų paaiškinimo, kodėl buvo pasirinkta tokia logika. Sprendimas bus priimtas tada, kai bus pasiektas sutarimas. Jeigu reikės, darbą pradėsime iš naujo“, – kalbėjo ji.

Lietuvių kalbos ir literatūros vidurinio ugdymo bendrosios programos projektas yra pateiktas pastaboms ir siūlymams iki gruodžio 15 dienos. Po to bus sprendžiama, ar nurodyti, kurie visuotinės literatūros autoriai, kūriniai yra privalomi nagrinėti III-IV gimnazijos klasėse, ar nurodyti privalomų pasirinkti visuotinės literatūros autorių skaičių (kaip yra Tarptautinio bakalaureato mokyklose), kai kiekvienas mokytojas gali rinktis kontekstinius autorius atsižvelgdamas į mokyklos kryptį, savo darbo metodus, galimybes ir mokinių interesus.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Komentaras

Visiškas nuprotiejimas.Toks jausmas,kad svietimo ministerijoje dirba tamsus,riboti žmonės,kuriem pasaulis toli nuo jų mąstymo.

juodas liberastinis lezbo-pederastizmas

lietuvos svietime ,moksle ir literaturoj... kaip ir ministerijoj ... ir jos komandoj...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS