Prancūzijos ir JAV publikoms – paroda apie archeologę M. Gimbutienę | kl.lt

PRANCŪZIJOS IR JAV PUBLIKOMS – PARODA APIE ARCHEOLOGĘ M. GIMBUTIENĘ

  • 3

Lietuvos nacionalinis muziejus pranešė parengęs kilnojamąją parodą apie archeologę Mariją Gimbutienę, ji bus rodoma Prancūzijoje ir JAV.

„Daugiausia dėmesio kilnojamojoje parodoje skiriama būtent M. Gimbutienės formuluotoms hipotezėms, kurias mokslininkai tebeanalizuoja ir šiandien. Tai tik parodo, kad M. Gimbutienės keltos mintys buvo novatoriškos, nes nepraranda aktualumo ir po daugelio metų“, – sakė parodą rengusi archeologė Gabrielė Gudaitienė.

Parodoje bus pristatomas pasaulinio garso archeologės gyvenimas Lietuvoje, jos pasitraukimas iš tėvynės Antrojo pasaulinio karo metais, emigracija, mokslinė veikla JAV.

M. Gimbutienė, remdamasi kasinėjimų, lingvistikos, etnografijos duomenimis, iškėlė prielaidą, kad akmens amžiuje (7000–3500 m. pr. Kr.) europiečiai turėjo moteriškų dievybių kultą ir savo gyvenimą grindė matristine – moterų veikiama – tradicija. Tai buvo, kaip nurodo archeologė, Senosios Europos epocha, kurioje gyventa taikiai, tačiau ši kultūra sunaikinta iš stepių užplūdus indoeuropiečiams – Kurganų kultūros (4500–2500 m. pr. Kr.) žmonėms, įtvirtinusiems naują visuomenės sąrangą, iki šių dienų persmelktą patriarchalinio modelio.

Žymus JAV mokslininkas, mitologijos ir religijotyros specialistas Josephas Campbellas (Džozefas Kempbelas) yra sakęs, kad M. Gimbutienės darbai prilygsta Rozetos akmens hieroglifų iššifravimui.

Parodoje pristatomi specialiai atrinkti, reti kadrai iš Gimbutų šeimos nuotraukų kolekcijos.

„Parodos eksponatais tapo šias dvi – matristinės Senosios Europos egzistavimo ir Kurganų kultūros invazijos – hipotezes simbolizuojančių artefaktų 3D kopijos: pasaulyje žymios deivių, moters, kultą menančios Vilendorfo skulptūrėlės modelis ir karingųjų stepių klajoklių į Europą atnešto naujo ginklo – laivinio kovos kirvio – modelis. Parodoje pristatomi specialiai atrinkti, reti kadrai iš Gimbutų šeimos nuotraukų kolekcijos, už tai esame ypač dėkingi Marijos Gimbutienės dukrai Živilei Gimbutaitei“, – teigė parodos koordinatorė.

Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) Generalinė konferencija M. Gimbutienės šimtmetį yra įtraukusi į sukakčių, su kuriomis UNESCO siejama 2020–2021 metais, sąrašą. Todėl pirmiausia muziejaus parengtą kilnojamąją parodą ketinama pristatyti UNESCO būstinėje Paryžiuje, o po to – Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Be to, rugsėjo 22-ąją Lietuvos nacionalinis muziejus lankytojus pakvies į tarptautinę parodą „Deivės ir kariai“. Joje pirmą kartą Lietuvoje bus eksponuojama Europos muziejuose saugoma unikali medžiaga, įkvėpusi žymiąsias M. Gimbutienės hipotezes. Rugsėjo 23–24 dienomis vyks tarptautinė konferencija „Atgimstanti Senoji Europa“, skirta šios mokslininkės 100-osioms gimimo metinėms.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Istorija tai ne šuns papas

Esmė-ši(beje angliškai she) moteriška beveik įrodė, kad 7000metų-4000metų prieš Kristų Europą valdė bobos, bet čia atėjo indoeuropiečiai-lietuviai-arijai ir padarė vyrišką tvarką, iš senųjų bobiškų kalbų išliko tik baskai... Po to indoeuropiečiai padarė tvarką Indijoje ir Šiaurės Kinijoje-dėl jų kinai statė 5000kilometrų sieną. Mūsų kalba seniausia Europoje, turi senas formas kaip ir samskrtam(sanskritas) kurio gramatiką 600metų prieš Kristų sukūrė Panini, senovės slavų kalba antra pagal senumą.

Astronomas hidrologas 41-jų tremtinys Romualdas Zubinas

ĮDOMUS SUTAPIMASI Tuo metu kai Marija Gimbutienė atidenginėjo Mūsų protėvių kapus (KURGANUS) Vakarų Europoje, aš ALTAJŲ KALNUOSE, Ongudajaus kaime - Tengoje, Leningrado archeologijos profesoriaus Rudenkos ekspedicijoje, atidenginėjau taip pat LIETUVIŲ PROTĖVIŲ KURGANĄ! Pasirodo, kad visi, ŠIAURINIAME ŽEMĖS PUSRUTULYJE KURGANAI, (nuo liet - kur ganosi žirgai?) nuo ALTAJŲ KALNŲ iki ATLANTO VANDENYNO buvo SUPILTI - LIETUVIŲ PROTĖVIAIS! Anot šaltinių, TAI TRŪKO mažiausiai 6000 metų! Kam įdomu tai pažinti, rekomenduoju skaityti vokiečių FRIDRIKO ŠLĖTĖS knygą "KELTAI TARP ALEZIJOS IR PERGAMO"!

Klpd.

Va čia tai buvo mūsų Tautos atstovė!Nei vieno valdžios ar kokio sumauto signatarėlio prie jos nepridėsi. Tatai tik slėptis :D) Asmenybė - Kalnas. Visais atžvilgiais

SUSIJUSIOS NAUJIENOS