Prasminga dovana šeimai – iš kartos į kartą | kl.lt

PRASMINGA DOVANA ŠEIMAI – IŠ KARTOS Į KARTĄ

Gražiausia pasaulyje Šeimos Biblija, kada nors išleista lietuviškai – taip leidykla „Obuolys“ pristato šią ypatingą knygą, žyminčią 1 000-ąją leidyklos knygą, išleistą per 15 veiklos metų.

Iš tiesų, ši Biblija, išleista bendradarbiaujant su Lietuvos Biblijos draugija, tiesiog pribloškia grožiu – įspūdingo dydžio knygoje daugiau nei 900 klasikinių iliustracijų, o ant viršelio – specialiu prietaisu auksu įspaudžiami jūsų šeimos vardai. Šią savaitę krikščioniškam pasauliui švenčiant Žolinę, apie šį gražų projektą kalbiname leidyklos „Obuolys“ knygų projektų vadovę Daivą Sasnauskienę.

– Kodėl jūsų leidykla, pažymėdama 15-uosius veiklos metus, nusprendė išleisti būtent Bibliją? Regis, tai – šiek tiek neįprastas sprendimas.

– Kodėl gi? Specialioje „Auksinio Obuolio“ serijoje jau daug metų leidžiame svarbiausius pasaulio tekstus, klasikinius kūrinius – tiek grožinės, tiek negrožinės literatūros šedevrus. Ar yra knyga, kurią galite studijuoti visą gyvenimą ir vis dar atrasti ką nors įdomaus, įkvepiančio, o dažnai ir paguodžiančio? Manome, kad atsakymas paprastas – tai Šventasis Raštas. Todėl išleisti šią bibliją ribotu, numeruotu nedideliu tiražu, buvo nepaprastai apgalvotas leidyklos sprendimas, kuriam buvo kruopščiai ruoštasi daugiau nei dvejus metus. Manau, kad pavyko išleisti Knygų knygą, kuri taps relikvija, perduodama iš kartos į kartą.

– Kuo ši Biblija skiriasi nuo daugybės kitų Šventojo Rašto leidimų lietuviškai?

– Pirmiausia, skiriasi dydžiu ir grožiu. Knyga išties įspūdinga – lietuviškai tokios Biblijos dar tikrai nebuvo! Beveik penkių kilogramų svorio, auksuota briauna, kuri apsaugo lapus nuo blukimo, metalizuotais reljefinių viršelių kampais, specialiu įrišimu, pritaikytu įspūdingam knygos storiui ir trimis šilko juostelėmis, skirtomis skaitomoms vietoms pažymėti... Viduje – ne tik Senasis ir Naujasis Testamentai su paaiškinimais, bet ir bemaž 1 tūkst. senovinių graviūrų ir iliustracijų bei žemėlapių, kurie ne tik padeda geriau įsivaizduoti biblinius laikus, bet tiesiog įtraukia ir panardina jus į Biblijos pasakojimą. Susipažinsite su tų laikų architektūra, žmonių gyvenimo būdu prieš ir po Kristaus, taip pat pažvelgsite į nuostabią augmeniją ir gyvūniją.

– Tad knygą bus nepaprastai smalsu atsiversti ir jauniausiems skaitytojams...

– Ne veltui sakoma, kad vienas paveikslas kartais geriau nei tūkstantis žodžių. Mes daugybę metų tyrinėjome dešimtis gražiausių biblijų, išleistų per pastaruosius kelis šimtus metų, kol radome šią įspūdingą Cassell leidyklos „Iliustruotą Šeimos Bibliją“, pirmą kartą išleistą anglų kalba 1840–1860 m. Ji pelnytai laikoma vienu gražiausių kada nors išleistų leidinių pasaulyje. Leidyklos „Obuolys“ komanda užtruko beveik dvejus metus, kruopščiai restauruodama šią įspūdingą knygą, kurioje panaudojome pataisytą ekumeninio leidimo tekstą bei kvapą gniaužiančias jos klasikines iliustracijas. Senąjį Testamentą iš hebrajų ir aramėjų kalbų vertė Antanas Rubšys, Naująjį Testamentą iš graikų – Česlovas Kavaliauskas.

– Ar tiesa, kad nuo senų laikų būtent Biblijos leidimai sulaukdavo daugiausia leidėjų pastangų?

– Per amžius talentingiausi pasaulio menininkai – Michelangelo Buonarroti, Leonardo da Vinci, Raphaelis – paskyrė savo gyvenimus, kad sukurtų įspūdingiausius biblinius kūrinius, kurie keri mūsų vaizduotę net ir praėjus šimtmečiams.

Nuo to laiko, kai buvo išrastos spausdinimo mašinos, leidėjai stengėsi svarbiausią knygą – Bibliją – paversti pačia gražiausia knyga. Nuo pirmo iki paskutinio puslapio ir tobulo viršelio svarbiausia buvo kokybė. Popierius, kuris nesudūlėdavo šimtmečiais. Tikros odos viršeliai, kurie ne tik ilgaamžiai, bet ir malonūs paliesti. Auksiniai apkaustai ir netgi brangakmeniai. Geriausi menininkai, atkuriantys biblinius vaizdus nuo išvarymo iš Rojaus iki Jėzaus Kristaus laikų Naujajame Testamente.

– Teigiate, kad ši knyga taps relikvija, perduodama iš kartos į kartą. Ar todėl ji vadinama Šeimos Biblija?

– Pirmiausia, pirmieji šios knygos puslapiai skirti svarbiausioms giminėms datoms – krikštynoms, gimimams, vestuvėms pažymėti. Todėl ją vartant ne tik grįš malonūs prisiminimai, bet ir vėlesnės kartos turės galimybę atkurti giminės medį, svarbius senelių ir prosenelių gyvenimo įvykius. Dar daugiau – šią Bibliją nemokamai personalizuojame specialiu, vien tam įsigytu prietaisu – aukso raidėmis įspaudžiame šeimos vardus ir pavardę (ar kitą pageidaujamą tekstą) virš žodžių „Šeimos Biblija“ ant viršelio. Todėl gražiausia pasaulyje Šeimos Biblija bus perduodama iš kartos į kartą ir taps prasminga dovana bet kuria proga – šv.Kalėdų, krikštynų ar Pirmosios Komunijos, vestuvių arba gimtadienio.

– Kur galima įsigyti šią riboto tiražo knygą ir kiek ji kainuoja?

– Šeimos Biblijos kaina knygynuose sieks iki 229 eurų, tačiau užsakantiems tiesiai iš leidyklos šiuo metu galioja speciali kaina – 149 eurai ir nemokamas atvežimas bet kur Lietuvoje, taip pat – nemokama personalizacija (vardų, pavardžių ar inicialų įspaudimas auksu ant viršelio). Norintys užsakyti savo Šeimos Bibliją, tai gali padaryti internetu, specialiai sukurtame puslapyje www.seimosbiblija.lt, arba telefonu 8 640 34448. Kauniečiai taip pat gali apžiūrėti Šeimos Bibliją knygyne „Knygų ministerija“, įsikūrusiame Laisvės al. 29 (jame taip pat galioja speciali leidyklos kaina).

Daugiau ŠEIMOS BIBLIJOS nuotraukų rasite interneto portale www.kaunodiena.lt.

GALERIJA

  • Prasminga dovana šeimai – iš kartos į kartą
  • Prasminga dovana šeimai – iš kartos į kartą
  • Prasminga dovana šeimai – iš kartos į kartą
  • Prasminga dovana šeimai – iš kartos į kartą
  • Prasminga dovana šeimai – iš kartos į kartą
  • Prasminga dovana šeimai – iš kartos į kartą
  • Prasminga dovana šeimai – iš kartos į kartą
  • Prasminga dovana šeimai – iš kartos į kartą
  • Prasminga dovana šeimai – iš kartos į kartą
  • Prasminga dovana šeimai – iš kartos į kartą
Leidyklos „Obuolys“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

pradžioje

mėnesio bankrutavo dabar į dangų pakvietė už 300 eurų ................. idealistai

Tulpems

Juk Putin aina i cerkve ko burnojat?

Jo...

Pasakų knyga vis perrašinėja, skirta skystagalviam. Jošve (jezus) seniai kojas užvertė, niekad neatsigaus, kad ir kiek tokiu knygų beprispausdintumet.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS