Prestižinį „Man Booker“ apdovanojimą laimėjo romanistas R. Flanaganas | kl.lt

PRESTIŽINĮ „MAN BOOKER“ APDOVANOJIMĄ LAIMĖJO ROMANISTAS R. FLANAGANAS

  • 0

Australų rašytojas Richardas Flanaganas (Ričardas Flanaganas) antradienį laimėjo šių metų „Man Booker“ apdovanojimą už grožinę literatūrą anglų kalba, kurį jam pelnė romanas „Siauras kelias į gilią šiaurę“ (The Narrow Road to the Deep North), įkvėptas jo tėvo, buvusio karo belaisvio, gyvenimo istorijos.

Romane pasakojama apie chirurgą Dorigą Evansą, įkalintą japonų prievartinių darbų stovykloje prie Tailando ir Birmos geležinkelio.

„Du didieji literatūros įkvėpimo šaltiniai yra meilė ir karas: tai nuostabus romanas apie meilę ir karą“, – sakė Anthony Cliffordas Graylingas (Entonis Klifordas Greilingas), kuris įteikė premiją per iškilmingą ceremoniją Gildhole – Londono Sičio Rotušėje.

„Tai knyga, kurią Richardas Flanaganas gimė parašyti“, – sakė jis.

53 metų R.Flanaganas yra trečias australas, laimėjęs šią premiją, kurią sudaro atminimo prizas ir 50 tūkst. svarų (63 tūkst. eurų).

1998-ųjų „Vieno delno pliaukštelėjimo garso“ (The Sound of One Hand Clapping) ir 2008-ųjų „Troškimas“ (Wanting) autorius R.Flanaganas sakė, kad vadinamojo Mirties geležinkelio idėja paveikė jo gyvenimą.

„Vaikystėje tėvas mane mokė japoniškų žodžių „san byaku san ju go“. Tai buvo jo numeris, 335, į kurį jis atsiliepdavo kaip japonų prievartinis darbininkas (tiesiant) Mirties geležinkelį“, – sakė R.Flanaganas.

„Tai buvo, spėju, keista paslaptis. Kartais pajusdavau, kokia ta paslaptis galėtų būti, iš juoko, iš kokios grimasos, staigaus rankos įsitempimo ant mano peties ar kitų (žmonių) pacituotų žodžių. Po daugelio metų supratau, kad tai taip pat esu aš“, – sakė jis.

„Taigi, esu Mirties geležinkelio vaikas. Esu rašytojas. Ir kartais rašytojui tenka siekti perteikti neperteikiama“, – pridūrė jis.

R.Flanaganas minimą romaną rašė 12 metų, o jo tėvas mirė tą pačią dieną, kai jis buvo baigtas.

Kritika dėl amerikiečių kandidatų

Šis australų rašytojas būdamas 16-os išėjo iš mokyklos, o vėliau laimėjo stipendiją studijuoti Oksfordo universitete Anglijoje, kur įgijo literatūros magistro laipsnį ir dirbo kelionių upėmis gidu. Iš pradžių jis rašė istorines knygas, o paskui ėmėsi grožinės literatūros.

Į premiją šiemet pirmą kartą pretendavo du JAV rašytojai, nes buvo leista nominuoti ir amerikiečius. Tačiau Joshua Ferrisas (Džošua Ferisas) su savo istorija apie tapatybės vagystę „Vėl pakilti padorią valandą“ (To Rise Again at a Decent Hour) ir Karen Joy Fowler (Karen Džoi Fouler) su šeimos drama „Mes visi visiškai nebesivaldome“ ("We Are All Completely Beside Ourselves) liko tuščiomis rankomis.

„Man Booker“ premijos, kurios buvo pradėtos teikti 1969 metais, garantuoja didžiulį knygų pardavimo suintensyvėjimą ir skaitytojus visame pasaulyje, o ir patekimas į „trumpąjį sąrašą“ taip pat laikomas garbe.

Anksčiau premija būdavo teikiama geriausiam originaliam romanui anglų kalba, kurio autorius yra Sandraugos, Airijos ar Zimbabvės pilietis.

Favoritu laimėti šiemetinę premiją buvo laikomas Indijoje gimęs britų rašytojas Neelas Mukherjee (Nilas Mukherdžis) su šeimos saga „Kitų gyvenimai“ (The Lives of Others), kurios veiksmas vyksta Kalkutoje.

Į „trumpąjį sąrašą“ taip pat pateko britė Ali Smith (Eli Smit) su veikalu „Kaip būti dvejopam“ (How to be Both), o 2010-jų laureatas Howardas Jacobsonas (Hovardas Džeikobsonas) šiemet pretendavo su antiutopija „J“.

Sprendimą įtraukti JAV rašytojus kai kas kritikavo, nes tai esą pakeis apdovanojimų pobūdį.

„Egzistavo ir egzistuoja reali Sandraugos kultūra. Tai – kitoniška. Amerika realiai nejaučia, kad būtų to dalis“, – laikraščiui „The Guardian“ sakė dvi premijas pelnęs 71 metų australų rašytojas Peteris Carey (Piteris Keris).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS