„Remontas“: gyvenimo istorija su detektyvo elementais | kl.lt

"REMONTAS": GYVENIMO ISTORIJA SU DETEKTYVO ELEMENTAIS

  • 0

Prozininkė Jurga Tumasonytė pristato ketvirtąją savo knygą. Prieš tai išleidusi apsakymų ir trumpų istorijų rinkinius, rašytoja šį kartą skaitytojams siūlo romaną "Remontas" (išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla).

Vietomis tragikomiška, o vietomis dramatiška istorija pažadins daugelio dabartinės vidurinės kartos atstovų nostalgiškus jausmus – knygoje išties nemažai laikmečio ženklų ir situacijų, artimų šiai kartai.

Jos atstovams romane aprašytos situacijos pasirodys itin pažįstamos ir primins vaikystę ir paauglystę. Kita vertus, romanas nenuvils nei vyresnių, nei jaunesnių skaitytojų.

Prieš 30 metų pagrindinės veikėjos tėvai atsikraustė į daugiabutį, o jos mama greitai susidraugavo su kaimyne Niene. Panašaus amžiaus moterys tapo neatskiriamomis draugėmis, o jų dukros viena kitą laikė seserimis. Autorė labai smagiai, o kartais ir skausmingai aprašė vaikystę daugiabučių namų kiemuose ir tuomečiuose darželiuose. Deja, paauglystėje nelemtas įvykis mergaites perskiria ir jos vėl susitinka jau suaugusios. Kai atrodo, kad ir vėl užsimegs artima draugystė – draugė dingsta.

Remonto reikia sergančioms sieloms, kurios, net ir užgriuvus sunkumams, mėgina atsitiesti ir viską pradėti iš naujo.

Literatūrinis autorės alter ego knygą pristato taip: "Kauštelėjęs vyriškis netyčia žoliapjove nupjauna dukrelei kojas – paskui jas prisiuva garsus gruzinų chirurgas. Mergaitės vardu pavadintoje gatvėje dabar stovi mūsų daugiabutis, į kurį prieš trisdešimt metų atsikraustė mano tėvai. Turiu pagrindo sakyti, kad mano gyvybė užsimezgė masinių Kašpirovskio hipnozės seansų per televiziją metu. Pastojusios tą patį mėnesį – mama ir kaimynė Nienė – greitai tapo neišskiriamomis draugėmis.

Su Egle gimėme tą pačią dieną ir tapome beveik seserimis. Mudvi draugavome, kol paauglystėje nutiko šis tas baisaus. Ilgai jos nemačiau, o kai suaugusios susiėjome ir aš vėl patikėjau, kad turiu geriausią draugę, dėl kurios galima daug ką paaukoti arba net padaryti nusikaltimą, ji ėmė ir dingo. Pranešėme apie jos dingimą policijai..."

"Remontas" – smagus, ironiškas, o sykiu ir skausmingas pasakojimas apie pagrindinės veikėjos gyvenimą. Kartu tai ir paslaptinga detektyvinė istorija. Knygoje aprašytos daugybė pastarąjį trisdešimtmetį menančių scenų, mūsų šalies pokyčius vaizduojančių situacijų, egzistencinių klausimų, gyvenimo sunkumų, džiaugsmo akimirkų ir linksmų arba liūdnų nutikimų.

O kur dar buto remontas, kurį pradėti sugalvojo knygos veikėjai, taip bandydami ne tik pagražinti namus, bet ir susitvarkyti su jausmais – taip tarsi paslėpti sukauptus skaudulius po baltu dažų sluoksniu. Remonto reikia sergančioms sieloms, kurios, net ir užgriuvus sunkumams, mėgina atsitiesti ir viską pradėti iš naujo, kita vertus, dramatiškų laikmečio transformacijų fone savito remonto nuotaikomis gyvena ir visa visuomenė.

Jauna rašytoja J.Tumasonytė – lietuvių literatūros mėgėjams puikiai pažįstama kūrėja. Debiutinė trumposios prozos knyga "Dirbtinė muselė", išleista 2011 m. laimėjus Lietuvos rašytojų sąjungos surengtą Pirmosios knygos konkursą, autorei pelnė Kazimiero Barėno literatūros premiją už nebanalų, ironišką žvilgsnį į realybę ir patrauklią stilistiką. 2018-aisiais pasirodė dar vienas jos trumpų istorijų rinkinys "Knygyno istorijos: užrašyti nutikimai".

Pernai dienos šviesą išvydęs autorės apsakymų rinkinys "Undinės" pateko į akcijos "Metų knygos rinkimai" penketuką suaugusiesiems, buvo įtrauktas į Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto paskelbtą kūrybiškiausių knygų dvyliktuką, įvertintas Jurgos Ivanauskaitės premija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS