Rudens festivaliuose – „Kino pavasario“ filmai apie D. Maradoną ir korupciją | kl.lt

RUDENS FESTIVALIUOSE – „KINO PAVASARIO“ FILMAI APIE D. MARADONĄ IR KORUPCIJĄ

  • 0

Neįprastos situacijos įkvepia nestandartiniams sprendimams. Šį rudenį du dar niekur nerodyti 2020 metų „Kino pavasario“ programos filmai svečiuosis netrukus prasidėsiančiuose dokumentinių filmų festivaliuose.

Didelio žiūrovų susidomėjimo jau spėjęs susilaukti režisieriaus Asifo Kapadia pasakojimas apie kontroversišką futbolo legendos gyvenimą „Diego Maradona“ papildys šią savaitę prasidedančio Tarptautinio Vilniaus dokumentinių filmų festivalio (VDFF) programą. Specialūs filmo seansai įvyks Vilniuje ir Kaune.

Žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalio „Nepatogus kinas“ žiūrovams bus pristatytas Alexanderio Nanau žurnalistinis tyrimas apie korupcijos skandalą Bukarešte „Kolektyvinis“. Įtraukianti juosta, atskleidžianti tiriamosios žurnalistikos svarbą, bus parodyta netikėtoje erdvėje.

„Šie filmai buvo įtraukti į kovo mėnesį vykusio „Kino pavasario“ programą, tačiau renginiui persikėlus į virtualiąją erdvę nusprendėme jų rodymą atidėti. Tai didžiojo ekrano vertos įspūdingos dokumentikos. Labai džiaugiamės, kad „Diego Maradona“ ir „Kolektyvinis“ pagaliau susitiks su žiūrovais kino salėse“, – dalijosi „Kino pavasario“ meno vadovė Mantė Valiūnaitė.

Mantė Valiūnaitė. B. Tilmantaitės nuotr.

„Nežinomybės akivaizdoje svarbu išlikti vieningiems, – sakė „Kino pavasario“ vykdomoji direktorė Agnesta Filatovė. – Jaučiame, jog kino sklaidos sektoriui, kaip ir mums patiems, šiuo metu ypač reikalingas palaikymas, tad esame laimingi galėdami bendradarbiauti su VDFF ir „Nepatogaus kino“ festivaliais.“

„Filmus rinkome kartu pagal festivalių identitetą, tad tikimės, kad jie papildys ir praplės žiūrovų patirtį. Esame labai dėkingi VDFF ir „Nepatogiam kinui“ už kvietimą prisidėti prie puikių jų programų“, – pridūrė M. Valiūnaitė.

Agnesta Filatovė. T. Stuko nuotr.

Šlovės ir tiesos kaina

„Oskaru“ už filmą apie garsiąją atlikėją Amy Winehouse apdovanotas Asifas Kapadia savo dokumentikoms renkasi prieštaringų asmenybių biografijas. „Diego Maradona“ filmo siužetas pasakoja apie vieną geriausių XX amžiaus pasaulio futbolininkų, kuris 1984 metais pradėjo žaisti Neapolio klube ir ten net du kartus iškovojo Italijos čempionų titulą.

Stadione Maradona darė stebuklus, tad už jo ribų su futbolininku elgtasi kaip su dievu. Tačiau jo gyvenimas turėjo ir tamsiąją pusę, nes pagundų ir pavojų kupinas miestas bei ugningas argentiniečio būdas puikiai vienas kitą atitiko.

Apie šlovę ir jos kainą pasakojantis filmas sukurtas iš 500 valandų niekur nerodytos asmeninio Maradonos archyvo medžiagos.

Režisieriaus Alexanderio Nanau įtempta dokumentika „Kolektyvinis“ primena detektyvą ir atskleidžia kraupią valdininkų nužmogėjimo istoriją: po tragiško daugybę gyvybių nusinešusio gaisro Bukarešto klube ligoninėse vienas po kito miršta žmonės, nors jų nudegimų žaizdos nebuvo pavojingos gyvybei.

Grupei žurnalistų kyla įtarimas. Siekdami išsiaiškinti mirčių priežastis, jie imasi tyrimo. Šis demaskuos didžiulę korupciją sveikatos apsaugos sistemoje ir valstybinėse institucijose.

Filmo tikslas yra atskleisti visas puses – žurnalistų, demonstrantų ir valstybės pareigūnų. Tai bekompromisis liudijimas ne tik apie korupcijos pasekmes, bet ir apie tiesos kainą.

„Diego Maradona“ bus galima pamatyti rugsėjo 26 d. ir spalio 3 d. „Skalvijos“ kino centre, spalio 2 d. – kino centre „Romuva“ Kaune. Filmą „Kolektyvinis“ – spalio 7–18 d.

GALERIJA

  • Rudens festivaliuose – „Kino pavasario“ filmai apie D. Maradoną ir korupciją
Stop kadras
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS