Sėkmę atnešė Eugenijus Oneginas | kl.lt

SĖKMĘ ATNEŠĖ EUGENIJUS ONEGINAS

Vasaros pabaigoje Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro primadona Sandra Janušaitė krausis lagaminus. Nuo rugsėjo 5 d. ji pradės dirbti soliste Eseno "Aalto" operos teatre Vokietijoje. Darbo sutartį 39 metų solistė pasirašė dviem sezonams.

– Ar pasiūlymas dirbti Eseno teatre jums – logiška karjeros tąsa, ar visai netikėtas? – "Vilniaus diena" pasiteiravo S.Janušaitės.

– Visai netikėtas. Viena užsienio agentė pasiūlė vykti į perklausą Esene. "Gerai, noriu", – atsakiau. Maniau, būsiu kviestinė solistė. Bet jie man pasiūlė etatą. Toks kvietimas nukrito kaip iš dangaus. Ilgai svarsčiau, paskui sutikau. Manau, vėliau būsiu per sena, bus vėlu ką nors pradėti svetur – dabar esu pačiame žydėjime.

– Kokius kūrinius atlikote perklausoje?

– Dainavau Žydės ir Čio Čio San arijas iš operų "Žydė" ir "Madam Baterflai". Atlikau dar vieną kūrinį, bet jau neprisimenu kokį. Į perklausą buvo atvykę nemažai solistų.
Keistas sutapimas – į perklausą važiavau po ką tik Vilniuje įvykusios operos "Eugenijus Oneginas" premjeros, kur dainavau Tatjaną. Vėliau, kalbėtis dėl priėmimo sąlygų, – vėl po "Onegino" spektaklio.

– Matyt, jums sėkmę atnešė Eugenijus Oneginas?

– Taip. Perklausa įvyko prieš metus. Jie visus sezonus, spektaklius planuoja gerokai į priekį. Tokios sutartys visada pasirašomos keleri metai į priekį.

– Ar dėl to nebaisu, ar nepersigalvosite?

– Aš patenkinta tuo kvietimu, bet šiek tiek bijau. Kitas miestas, kitas teatras. Naujovės žmones šiek tiek gąsdina. Kita vertus, naujovių nereikia bijoti. Nieko amžino nėra. O gal aš ten tik dvejus metus ir tenorėsiu būti?

Apsisprendžiau, kad važiuosiu viena. Vienam sūnui 15, kitam – 16 metų, jie vokiškai nesimokę. Vyriausiajam baigti mokyklą vokiečių kalba būtų neįmanoma. Ir vyras liks Lietuvoje – mes neturime kam palikti prižiūrėti vaikų.

– Vyras neprieštarauja dėl jūsų darbo Vokietijoje?

– Ne. Jokių problemų. Sakiau, labai jo ilgėsiuosi. 18 metų, kai mes kartu, – maždaug žinome, kas tokie esame.

– Kokius vaidmenis atliksite Eseno "Aalto" teatre?

– Nuo rugsėjo 5 d. būsiu etatinė to teatro solistė, bet tvarka ten ne tokia, kaip Lietuvoje, – jie leidžia man būti kur noriu. Tik teatro vadovybę turėsiu apie tai informuoti.

Esene karjerą pradėsiu Mimi vaidmeniu Giacomo Puccini operoje "Bohema". Mimi dainavau ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje. Tas pastatymas man bus trečias. Nors ir dabar galiu mintinai sudainuoti visą tekstą, todėl man nebūtina ten sėdėti. Dar ten dainuosiu operose "Eugenijus Oneginas", "Karmen", "Madam Baterflai". Taip pat dainuosiu vienoje premjeroje kitų metų pavasarį – tai būtina sutarties sąlyga. Viskas surašyta, ką turėsiu daryti.

Pirmoji repeticija Esene – tiktai lapkričio 29 d. Todėl Lietuvoje su didžiausiu džiaugsmu dabar ruošiu Elvyros partiją Giuseppe Verdi operoje "Ernani". Labai norėjau mūsų teatre sudainuoti toje operoje.

– Ar Eseno teatras pasirūpins jūsų apgyvendinimu?

– Ne. Kadangi būsiu etatinė darbuotoja, teks susirasti pačiai, kur gyventi. Planuoju išsinuomoti nedidelį butą.

– Kelis kartus didesnę algą, palyginti su mūsų nacionaline opera, gausite "Aalto" teatre?

– Gerokai daugiau. Ir turėsiu daugiau laisvės. Bet aš ne vien dėl pinigų sutikau ten dirbti, nors, aišku, pinigai yra svarbu.

– Eseno teatre būsite ne viena – ten dainuoja ir Ieva Prudnikovaitė, ir Almas Švilpa. Bus į ką atsiremti sunkią valandą.

– A.Švilpa – bosas, aš – sopranas, I.Prudnikovaitė – mecosopranas. Trūksta tik tenoro – būtų visas lietuvių solistų "komplektas" Esene.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

kauniete

Linkiu sekmes Sandrai ir laukiame sugriztant Lietuvon:)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS