Skelbiami prozos ir pjesių rašymo konkursai 10–12 klasių moksleiviams | kl.lt

SKELBIAMI PROZOS IR PJESIŲ RAŠYMO KONKURSAI 10–12 KLASIŲ MOKSLEIVIAMS

  • 0

Lietuvos edukologijos universitetas (LEU) skelbia du konkursus 10–12 klasių moksleiviams: ketvirtus metus iš eilės rengiamą trumposios prozos konkursą tema „Ateities memuarai“ ir teatro konkursą.

Trumposios prozos konkurso idėjos autorė, konkurso iniciatorė ir koordinatorė, menotyrininkė, rašytoja Aneta Anra moksleiviams stengiasi pasiūlyti tokias temas, kurias būtų galima laisvai interpretuoti, žvelgti į jas iš įvairių perspektyvų, nevaržyti fantazijos ir kūrybinio polėkio. Šių metų konkurso tema – „Ateities memuarai“. Įsivaizduokite save ateityje: jau praėjo daug metų, sėdite kur nors terasoje, kieme ant suoliuko, mažame kambarėlyje prie rašomojo stalo ar bet kurioje jūsų vaizduotės kertelėje ir rašote apie savo gyvenimą – kas įvyko, kuo buvote, kuo ir kur gyvenote, ką veikėte, ar išsipildė jūsų svajonės, o gal gyvenimas praėjo netikėtai, esate nustebinti, nusivylę ar patenkinti savo praeitimi? Reflektuokite dar neįvykusią savo ateitį. Pažvelkite į save iš seno, patyrusio žmogaus pozicijos, tokio, kokiu būsite po kelių dešimtmečių.

LEU leidykla išleidžia kiekvieno konkurso geriausių, literatų komisijos atrinktų kūrinių almanachą. Į jį patenka trijų prizinių vietų laureatų kūriniai ir dešimt (ar daugiau) komisijos gerai įvertintų moksleivių apsakymų. Almanachai dovanojami konkurso laureatams ir jų mokykloms, taip pat publikuojami LEU svetainėje. Konkurso apdovanojimai vyksta LEU, piniginius prizus įsteigia advokatas Vaidotas Sviderskis. Pernai laureatai buvo pakviesti į Valstybinio jaunimo teatro spektaklį-ekskursiją po teatro užkulisius su aktore, režisiere Aušra Pukelyte. Šiemet laureatų vėl laukia šis prizas ir fotosesija. Laureatai bus papuošti teatro kostiumais, nugrimuoti ir taps pjesių personažais. Geriausių, įdomiausių kūrinių autoriai bus pakviesti ir į prozos laboratoriją su rašytoju Alvydu Šlepiku – turės galimybę aptarti, patobulinti savo rašinius prieš publikuoja juos almanache.

Konkurso sąlygos

* Konkurse gali dalyvauti 10–12 klasių moksleiviai iš visos Lietuvos.

* Dalyvis konkursui pateikia vieną kūrinį.

* Kūrinys turi būti nepublikuotas ir neskelbtas interneto tinklalapiuose.

* Prieš kūrinio pavadinimą būtina nurodyti mokyklą, klasę, kontaktinį telefono numerį, el. pašto adresą.

* Kūrinys neturi viršyti 15 tūkst. ženklų (su tarpais). Minimalus ženklų skaičius neribojamas.

* Kūrinys privalo būti parašyti lietuvių kalba.

* Kūrinius siųsti iki liepos 1 d. el. paštu prozoskonkursas@leu.lt.

Konkurso laureatus rinks profesionalų komisija, ketvirtus metus su konkurso organizatoriais bendradarbiaujantys literatai: poetė, literatūros kritikė, Vilniaus universiteto Filosofijos katedros doktorantė ir filosofijos mokytoja Aušra Kaziliūnaitė, dramaturgė, „AVaspo poetry“ atlikėja ir audiovizualinės poezijos festivalio „TARP“ rengėja Gabrielė Labanauskaitė, rašytojas A. Šlepikas, filosofė, literatūros kritikė, humanitarinių mokslų daktarė ir LEU Filosofijos katedros profesorė Jūratė Baranova, LEU Lituanistikos fakulteto dekanė, Lietuvių ir lyginamosios literatūros katedros docentė Žydronė Kolevinskienė.

Pirmosios vietos laimėtojui atiteks 150 Eur piniginis prizas. Antrosios ir trečiosios vietų laimėtojams – po 100 Eur. Prozos laboratorija planuojama rengti rugpjūčio mėnesį, apdovanojimų šventė – rudenį.

Antras – teatro – konkursas jungia pjesių rašymą ir kūrybines dirbtuves, kurias ves dramaturgė G. Labanauskaitė. Laukiamos pjesės vaikams, paaugliams, jaunimui. Rašykite apie tai, kuo gyvenate, kas vyksta jūsų aplinkoje: mokykloje, namuose, mintyse, vaizduotėje, kas yra čia ir dabar. Konkurso tema – „Tai atsitiko šį pavasarį“.

Konkurso etapai

* Iki birželio 1 d. siųskite pjeses, parašytas proza: apie ką galvojate rašyti pjesę.

* Komisija atrinks įdomiausius variantus ir pakvies kūrėjus į nemokamas kūrybines dirbtuves.

* Po kūrybinių dirbtuvių bus laukiama pabaigtų pjesių, kurias vėl vertins komisija.

* Geriausių pjesių autoriai bus pakviesti į kūrybinę laboratoriją su profesionaliais aktoriais.

* Spektaklį reikės pastatyti savo mokykloje, profesionalūs aktoriai atvyks pažiūrėti ir surengs po spektaklio diskusiją.

Kūrybinės laboratorijos tikslas – lavinti vaizduotę ir susipažinti su teatrui skirtų kūrinių rašymo pagrindais. Laboratorijos metu išlaisvinsite savo fantaziją, mokysitės kūrybiškai žodžiu ir raštu pristatyti gimusias idėjas, rasti jų įgyvendinimui tinkamiausią išraišką, susipažinsite su dramaturgijos pagrindais, kartu su kitais dalyviais skaitysite, analizuosite ir diskutuosite.

Šio konkurso komisiją sudarys Valstybinio jaunimo teatro aktoriai A. Pukelytė ir Aleksas Kazanavičius, dramaturgė G. Labanauskaitė, rašytojas A. Šlepikas.

Daugiau informacijos – LEU internetinėje svetainėje.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS