Sukurtas filmas apie Sirvėtos regioninio parko vertybę – Kačėniškės piliakalnį | kl.lt

SUKURTAS FILMAS APIE SIRVĖTOS REGIONINIO PARKO VERTYBĘ – KAČĖNIŠKĖS PILIAKALNĮ

  • 0

Sirvėtos regioniniame parke, Švenčionių aukštumoje, kalvų bangavime išsiskiria pailga iš pietų į šiaurę nutįsusi kalva - Kačėniškės piliakalnis. Tai šio regioninio parko vertybė. Parko vyr. kraštotvarkininkas Marius Semaška laisvalaikiu sukūrė filmą apie Kačėniškės piliakalnį, kuriame pagrindinius vaidmenis atlieka vėjas, vanduo, lietus, debesys.

Iš rytų piliakalnį juosia Mergežerio ežeras, iš vakarų ir pietų – pelkė ir pelkėta žemuma, iš šiaurės – gili dauba, kuria teka Mergežerio upelis.

Puiki aukštosios kalvos vieta lėmė, kad senovėje čia buvo įsikūrę žmonės. Kačėniškės piliakalnis buvo apgyvendintas dviem etapais – vėlyvosios brūkšniuotosios keramikos laikotarpiu (I tūkst. pr. Kr. pabaiga) bei ankstyvosios grublėtosios keramikos periodu (I tūkst. pradžia – I tūkst. vidurys). Atliekant archeologinius tyrimus buvo rasta smulkių, ugnyje buvusių akmenukų, keletas gyvulių kaulų, ištirpusios keramikos ar molio tinko žymių, brūkšniuotosios keramikos liekanų, o taip pat keramikos lygiu ir gruoblėtu paviršiumi.

Šiandien Kačėniškės piliakalnis – naujai pritaikytas lankymui. Pagal Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos ir Sirvėtos regioninio parko direkcijos inicijuotus bei vykdytus projektus buvo įrengti patogūs laiptai, apžvalgos aikštelės, informaciniai stendai. Visai neseniai baigtas tiesti naujas 800 metrų ilgio takas, per pelkes ir miškus vedantis Kačėniškės piliakalnio link.

Filme „Piliakalnis“ užfiksuoti vaizdai ir unikalaus kraštovaizdžio panoramos visais metų laikais, įvairiausiu paros metu – lyjant ir saulei šviečiant, pučiant vėjui ir žydint pirmosioms gėlėms.

GALERIJA

  • Sukurtas filmas apie Sirvėtos regioninio parko vertybę – Kačėniškės piliakalnį
Kadras iš filmo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS