T. Kazakevičiaus fotografijų serija sulaukė pasaulinio įvertinimo | kl.lt

T. KAZAKEVIČIAUS FOTOGRAFIJŲ SERIJA SULAUKĖ PASAULINIO ĮVERTINIMO

Tado Kazakevičiaus fotografijų serija „Tarp dviejų krantų“ 2020 metų Pasaulio spaudos fotografijos konkurso („World Press Photo“, WPP) portreto fotografijų serijos kategorijoje buvo įvertinta trečiąja vieta. Tokia žinia ketvirtadienį gauta iš Amsterdamo.

2020 metų konkurse dalyvavo 4 282 fotografai iš 125 šalių, kurie konkursui pateikė 73 996 fotografijas.

Dėl karantino buvo atšauktas apdovanojimų ceremonijos vakaras bei parodos atidarymas, turėję vykti Amsterdame. Tačiau numatytą dieną apdovanojimų ceremonija vyko, tik virtualiu formatu, joje dalyvaujant laureatams, WPP personalui, tarp jų ir vykdomajam direktoriui Larsui Boeringui, plačiam žiuri ratui bei WPP partneriams, medijos atstovams.

Metų nuotraukos laimėtoju tapo Yasuyoshi Chiba su fotografija „Straight Voice“, kurioje matomas sudanietis vaikinas, apšviestas mobiliųjų telefonų, cituojantis protesto poeziją. Metų fotografijų serijos laimėtojas – Romainas Laurendeau su fotopasakojimu apie jaunimo inicijuotus protestus Algerijoje „Kho, the Genesis of a Revolt“.

Džiugu, kad T. Kazakevičiaus serija buvo pastebėta ir įvertinta fotografijų konkurse, kuriame vyrauja pasaulinių aktualijų, negandų, konfliktų temos, pažymima pranešime. Tai atskleidžia konkurso įvairialypumą ir autoriaus fotografijų serijos brandumą.

Vos prieš keletą savaičių ši serija pateko ir tarp „ZEISS photography awards“ 2020 finalistų. Šiame konkurse T. Kazakevičius tarp finalistų jau antrą kartą, 2018 metais buvo įvertintas už fotografijų ciklą „Tai, ko nebebus“.

Serijos „Tarp dviejų krantų“ idėja kilo 2018 m. pavasarį Kuršių nerijoje fotografų plenero „Uždaros teritorijos“ metu. Autorius, sukūręs pirmuosius darbus šios kūrybiškumo vystymo sesijos metu, inicijuotos fotografo Jono Staselio, vėliau individualiai tyrinėjo nerijos gyventojų kasdienybę bei santykį su savo kraštu iki 2019 m. vidurio.

T. Kazakevičius šią seriją kūrė analoginės fotografijos technika, laukdamas tinkamos šviesos dažnai fotografavo vos tik patekėjus saulei ar jai besileidžiant, pavasarį ir rudenį, taip perteikdamas būtent šio regiono atmosferą. Ir iš ties fotografijos kvepia mišku, pušies sakais, dumbliais, sakoma pranešime.

Serijoje vizualiai pasakojamas regiono unikalumas bei portretuojami žmonės, vienaip ar kitaip pasirinkę šią vietą savo namais. Taip pat portretuojami ir netikėti objektai ar šios vietovės simboliai, perteikiantys kiek kitokį kraštovaizdį, architektūrinę Kuršių nerijos išraišką.

Pavadinimas suponuoja, kad pasakojama istorija remiasi dviejų krantų simbolika – regionu, apribotu krantais iš abiejų pusių, tad jis yra labai įkvepiantis ir užburiantis dvasiškai. Tačiau ši vieta turi ir labai sudėtingą bei įdomią istorinę liniją, kultūrinius ir gamtinius aspektus. Fotografijos plenerus „Uždaros teritorijos“ nuo 2018 metų rengia Lietuvos spaudos fotografų klubas ir VšĮ „Menų vektoriai“.

Fotografijų serija „Tarp dviejų krantų“ jau anksčiau yra atkreipusį pasaulio fotografijos ekspertų dėmesį. Su ja autorius pateko tarp 2018 metų „LensCulture Emerging Talent“ finalistų, o 2019 metais ši serija buvo pristatyta Kinijoje, tarptautiniame fotografijos festivalyje „The Power of Image“, kuris kuruojamas prestižinės „Three Shadows“ galerijos. Šiame festivalyje T. Kazakevičius kartu su kinų fotografu Zhou Yulongu ir suomiu Jaakko Kahilaniemiu buvo apdovanoti pagrindiniu festivalio prizu. Serija pristatyta įvairiose interneto platformose.

Pasaulio spaudos fotografijos konkursas „World Press Photo“ rengiamas nuo 1955 metų. Ligi šiol jame buvo apdovanoti tik trys fotografai iš Lietuvos: Antanas Ališauskas 1969 m., Irena Giedraitienė 1975 m. ir Valerijus Koreškovas 1978 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...,nieko labai STEBETINO...,

lietuviai nuo SENO garseja TALENTINGAIS FOTOGRAFAIS... tai TIEK labai TRUMPAI i TEMA... TASKAS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS