Teismas atmetė bandymą neleisti paskolinti Luvrui garsiojo L. da Vinci piešinio | kl.lt

TEISMAS ATMETĖ BANDYMĄ NELEISTI PASKOLINTI LUVRUI GARSIOJO L. DA VINCI PIEŠINIO

Italijos teismas trečiadienį užbaigdamas piktą kultūrinį ginčą atmetė paskutinės minutės bandymą neleisti paskolinti Prancūzijos Luvro muziejui Leonardo da Vinci (Leonardo da Vinčio) garsiojo piešinio „Vitruvijaus žmogus“ (L'Uomo Vitruviano) ir kitų darbų.

Praėjusią savaitę teismas sustabdė visame pasaulyje garsaus meno kūrinio paskolinimą parodai Luvre, skirtai 500-osioms L. da Vinci mirties metinėms, nes grupė „Italia Nostra“ („Mūsų Italija“) pateikė skundą, kuriame tvirtino, kad piešinys yra per trapus ir jo negalima transportuoti.

Piešinys, kuris Luvre turi būti eksponuojamas jau nuo kitos savaitės, yra apdraustas mažiausiai milijardu eurų, skelbė italų žiniasklaida.

Venecijos teismas, atmesdamas prašymą sustabdyti kelių L. da Vinci darbų paskolinimą, atkreipė dėmesį į „išskirtinę pasaulinę [Luvro] parodos reikšmę ir [Italijos] troškimą maksimaliai padidinti savo paveldo potencialą“.

„Vitruvijaus žmogus“ yra saugomas Venecijos Akademijos galerijos saugykloje su kontroliuojamu klimatu ir retai rodomas visuomenei.

35 cm aukščio ir 25 cm pločio piešinyje vaizduojamos žmogaus kūno proporcijos pagal romėnų architektą Vitruvijų.

Mainais į kelių Leonardo darbų paskolinimą Luvrui Italijai bus paskolinta italų menininko Raphaelio (Rafaelio) paveikslų ir piešinių, kurie parodoje Romoje bus eksponuojami kovo mėnesį.

Visame pasaulyje yra išlikę tik mažiau nei 20 L.da Vinci paveikslų ir daugeliui italų apmaudu, kad Luvras turi penkis iš jų, kaip ir 22 meistro piešinius.

Renesanso genijus gimė Toskanoje Italijoje, bet mirė Prancūzijos mieste Ambuaze 1519-aisiais, būdamas 67 metų amžiaus.

„Italia Nostra“ tvirtino, kad jos motyvai nėra politiniai ir kad ji tik siekia apsaugoti nacionalinę vertybę.

Pasak organizacijos, „Vitruvijaus žmogus“ gali sudriksti, o tie, kas leido jį transportuoti, neišėmė piešinio iš jo dėžės ir deramai jo neištyrė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS