Už rekordinę sumą eurų aukcione parduota neseniai atrasta Artemisios drobė | kl.lt

UŽ REKORDINĘ SUMĄ EURŲ AUKCIONE PARDUOTA NESENIAI ATRASTA ARTEMISIOS DROBĖ

  • 0

Neseniai atrasta XVII amžiaus italų baroko tapytojos Artemisios Gentileschi (Artemisijos Džentileski) drobė trečiadienį buvo parduota už beveik 4,8 mln. eurų – rekordinę šiai menininkei sumą, paskelbė prancūzų aukcionas „Artcurial“.

Aukcionas buvo surengtas išaugus susidomėjimui retos baroko dailininkės itin dramatišku darbu, už kurį iš pradžių tikėtasi „tik“ 600–800 tūkst. eurų.

Paveiksle „Lukrecija“ (Lucretia) vaizduojama senovės Romos didikė, kuri buvo išžaginta ir nusižudė. Ji pavaizduota apnuoginta krūtimi, ketinanti smeigti durklą sau į krūtinę.

Paveikslas buvo neseniai atrastas vienoje privačioje kolekcijoje Lione Prancūzijos pietryčiuose, kur neatpažintas išbuvo maždaug 40 metų.

Po ilgo varžymosi telefonu paveikslą Paryžiuje už 4 777 000 eurų nupirko vienas Europos kolekcininkas, nurodė „Artcurial“.

Suma yra kone dvigubai didesnė už ankstesnę rekordinę A. Gentileschi paveikslų kainą – 2,8 mln. eurų, 2017 metais Paryžiuje sumokėtų už „Šv. Kotryną“.

A. Gentileschi darbai rinkoje pasirodo itin retai.

1593–1654 metais gyvenusi Artemisia ilgą laiką buvo beveik nežinoma, bet dabar yra pripažįstama viena geriausių tapytojų laikais po Michelangelo Merisi da Caravaggio (Mikelandželo Merizio da Karavadžo) ir viena iš nedaugelio, prilygusių šiam didžiam baroko meistrui dramatizmo ir šviesos pojūčiu.

Jos, kaip vienos iš nedaugelio to periodo tapytojų moterų, statusas taip pat pakurstė susidomėjimą jos darbais ir gyvenimu.

„Susidomėjimas senesniais darbais auga“, – bendrame pareiškime sakė „Artcurial“ senųjų meistrų padalinio direktorius Matthieu Fournier (Matjė Furnjė) ir meno ekspertas Ericas Turquinas (Erikas Tiurkenas).

„Pirmą kartą matome šiuolaikinio meno kolekcininkų poslinkį klasikinio meno link“, – pridūrė jie.

Anksčiau E. Turquinas sakė, kad minimas paveikslas yra „vertas didžiųjų pasaulio muziejų“ ir „pasiekė mus itin gerai išlaikytas“.

Augančią Artemisios šlovę rodo ir tai, kad Londono Nacionalinė galerija kitais metais surengs pirmą Didžiojoje Britanijoje didelę jos darbų parodą, kurioje bus eksponuojami 35 paveikslai iš viso pasaulio.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS