V. Kernagio gerbėjams – dokumentinis filmas: atskleis dar nepažintą legendos pusę | kl.lt

V. KERNAGIO GERBĖJAMS – DOKUMENTINIS FILMAS: ATSKLEIS DAR NEPAŽINTĄ LEGENDOS PUSĘ

  • 4

Kitą gegužę maestro Vytautui Kernagiui būtų sukakę 70 metų. Atšvęsti šį jubiliejų visa Lietuva galės kino salėse. 2021 m. pavasarį ekranuose pasirodys dokumentinis filmas „Kernagis“, atskleidžiantis dar nepažintą legendinio muzikanto asmenybės pusę.

Visa Lietuva turi išskirtinį santykį su V. Kernagiu. Vieniems jis – dainuojamosios poezijos pradininkas, jautriomis dainomis užgaunantis sielos stygas, kitiems – tautos dvasią budinantis autoritetas, tretiems – tiesiog patrakėlis iš kabareto ar Benas iš Nidos. Nebuvo abejingų ir jo projektams televizijoje. Tačiau koks buvo maestro užgesus scenos šviesoms, iš arčiau leis pažvelgti režisieriaus Andriaus Lekavičiaus dokumentinis filmas „Kernagis“. Jame žiūrovai išvys autentiškus, dar niekur nematytus ir paties V. Kernagio užfiksuotus kadrus.

„Aš nebuvau Vytauto Kernagio draugas, realiame gyvenime mes buvome bendravę tik vieną kartą. Su Kernagiu artimiau susipažįstu dabar – žiūrėdamas ir klausydamas archyvinius kadrus bei kalbėdamasis su žmonėmis, kurie jį pažinojo. Tam tikra prasme taip man net labiau patinka. Susipažįstu su Kernagiu per jo filmuotus vaizdus ir matau pasaulį per jo kameros „akutę“, todėl galiu tapyti vaizdo portretą turėdamas konkrečius „dažus“ ir nesu įkalintas atsiminimų ar istorijų, kurios nebuvo nufilmuotos“, – pasakoja filmo režisierius A. Lekavičius.

Per daugiau nei keturis veiklos dešimtmečius maestro vaidino, grojo, dainavo, režisavo ir tapo tikra ikona. Filme „Maža išpažintis“ legendinį Beną suvaidinusiam V. Kernagiui Nidoje pastatyta skulptūra, Vilniuje – Brodo laikus menantis paminklinis suoliukas, dedikuotos knygos bei festivaliai. Kitais metais pasirodysiantis filmas apie jo gyvenimą atskleis dar vieną kūrėjo talentą – pomėgį kamera fiksuoti akimirkas, atskleidžiančias unikalų jo pasaulio matymą.

„Kelionės į Vokietiją metu, dar 1980-ųjų viduryje, nusipirkęs „Grundig“ vaizdo kamerą, jis aktyviai filmavo gastrolių džiaugsmus, artisto buitį ir šeimos šventes. Kernagis buvo aistringas keliautojas, kuris kelionėse beveik niekada nesiskyrė su kamera. Atvykus iš Sovietų Sąjungos, Vakarų pasaulis atrodė kaip kita planeta. Vaizdai, kaip „Dainos Teatro“ grupė pirmąkart Amerikoje ragauja ananasą, ir sako, kad jis primena lazdyno riešutą ir kopūstus, dabar gal atrodo juokingai, bet puikiai atspindi laikmetį“, – istorija apie dar nematytus archyvinius kadrus dalijasi režisierius.

Skirtingus filmų žanrus įvaldęs A. Lekavičius dokumentikai skiria ypatingą vietą savo kūryboje. Pasakoti unikalią istoriją apie visiems puikiai žinomą ir mylimą asmenybę jam nėra svetima – žiūrovai puikiai sutiko jo prodiusuotą dokumentinį filmą apie krepšinio pasaulio legendą Arvydą Sabonį. Praėjusiais metais A. Lekavičius pristatė dalinai animuotą dokumentinį filmą „Spec. Žvėrynas“, pasakojantį istoriją apie oficialiuose šaltiniuose neegzistavusį specialųjį būrį, ruoštą sudėtingoms 1991-ųjų Nepriklausomybės kovų operacijoms.

Filmo platinimu kino teatruose ir namų kino platformose rūpinsis „Pasaka“, Lietuvos žiūrovams pristatanti kokybišką europietišką kiną bei dokumentinius filmus, tarp kurių ir dviems „Oskarams“ nominuotas filmas „Medaus šalis“ bei Europos kino apdovanojimui nominuota Vitaly Mansky dokumentika „Putino liudininkai“.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

...,isimintiniausia JO DAINA...,

" suplesysim i gabalus tuos KOLORADO VABALUS ir BULVES vel ZYDES"... TASKAS

...,megdavau JAUNYSTEJE paKLAUSYTI Vytauto KERNAGIO

viniliniu PLOKSTELIU,bet...TAIS LAIKAIS AS!!! labiau ZAVEJAUSI Vladimiru VISOCKIU...,malonu prisiminti JAUNYSTE... TASKAS

Senuks

Montego Bejus buvo tapes pasiekiamas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS