Varėnoje skambės dainos iš tremties | kl.lt

VARĖNOJE SKAMBĖS DAINOS IŠ TREMTIES

Varėnos kultūros centre antradienį vyks tradicinis nacionalinis dainų festivalis „Dainos iš tremties“.

Renginio tikslas – kūrybiškai, meniškai ir jautriai paminėti vieną iš tragiškiausių Lietuvos istorijos įvykių – 1948 metų gegužės 22-23 d. d. vykusią masiškiausią Lietuvos gyventojų trėmimo operaciją „Pavasaris“ („Vesna“), kai buvo ištremta apie 40 tūkstančių žmonių (12 tūkstančių šeimų ir 10 tūkst. vaikų), bei kitus masinius Lietuvos gyventojų trėmimus, partizaninį karą ir Lietuvos gyventojų netektis. Renginiu siekiama pagerbti visus sovietinės okupacijos metu represijas patyrusius žmones.

Dainų festivalyje mokiniai atliks autentiškas partizanų ir tremtinių dainuotas dainas. Daugelis senų dainų skambės naujai, su specialiai renginiui paruoštomis meninėmis kompozicijomis ir aranžuotėmis.

Nacionalinis festivalis „Dainos iš tremties“ vyksta jau septintus metus. Tarptautinės komisijos sekretoriatas nacionalinį dainų festivalį „Dainos iš tremties“ pradėjo organizuoti 2014 metais. Pirmasis renginys įvyko Vilniaus Viršuliškių vidurinėje mokykloje. Nuo 2015 metų dainų festivaliai kasmet buvo organizuojami Varėnoje, Dzūkijoje. Renginiai vykdavo kovo mėnesį, kai minima 1949 m. kovo 25 – 28 d. sovietų vykdyta viena didžiausių Baltijos šalių gyventojų trėmimų operacijų „Priboj“ („Bangų mūša“). Pastaruosius dvejus metus renginiai nevyko dėl pandemijos. Šiais metais, po dvejų metų pertraukos, dainų festivalis vėl sugrįžta į Varėnos kultūros centrą.

Festivalyje dalyvaus mokyklų atstovai iš 18 Lietuvos bendrojo ugdymo įstaigų.

Dainų festivalį „Dainos iš tremties“ organizuoja Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti kartu su Varėnos „Ąžuolo“ gimnazijos Tolerancijos ugdymo centru.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS