Venecijos bienalės „Auksinio liūto“ laimėtojoms LATGA skyrė 9 tūkst. eurų | kl.lt

VENECIJOS BIENALĖS „AUKSINIO LIŪTO“ LAIMĖTOJOMS LATGA SKYRĖ 9 TŪKST. EURŲ

Pagrindinį „Auksinio liūto“ apdovanojimą Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje laimėjusioms menininkėms asociacija LATGA skyrė 9 tūkst. eurų.

Trims šiuolaikinės operos ,,Saulė ir jūra“ kūrėjoms – kompozitorei Linai Lapelytei, rašytojai ir dramaturgei Vaivai Grainytei bei režisierei ir scenografei Rugilei Barzdžiukaitei bus išmokėtos po 3 tūkst. eurų premijos neatskaičius mokesčių, antradienį informavo LATGA.

Asociacijos prezidentas Teisutis Makačinas, sveikindamas menininkes, sakė, kad visam Lietuvos meno laukui svarbus įvertinimas yra „neginčytinas įrodymas, kad mūsų šalies autorių kūriniai yra aktualūs ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio mastu“.

Visos trys menininkės yra LATGA narės.

Vilniaus savivaldybė jau anksčiau skyrė 50 tūkst. eurų, kad šis kūrinys būtų rodomas dažniau bei pažadėjo erdvę ekspozicijai.

Tuo metu per sutelktinio finansavimo platformą pačios autorės surinko dar apie 42,5 tūkst. Jungtinių Valstijų dolerių (beveik 38 tūkst. eurų).

Paramą, kuri leistų operą Venecijoje rodyti dažniau ir kiek ilgiau, nei planuota, žada ir Kultūros ministerija. Kultūros viceministrė Gintautė Žemaitytė BNS pirmadienį sakė, kad menininkės jau yra informavusios, kiek reikėtų papildomų lėšų ir tai turėtų įvertinti Kultūros taryba. Svarstoma, jog kūrinį būtų galima rodyti dažniau nei kartą per savaitę, iki spalio pabaigos. Menininkėms taip pat svarstoma skirti valstybinį apdovanojimą.

Kūriniu „Saulė ir jūra (Marina)“ menininkės nagrinėja klimato kaitos, kūniškumo, ekologijos ir vartotojiškumo temas. Žiūrovai turi galimybę stebėti smėlio paplūdimyje gulinčius ir aštuonias valandas dainuojančius atlikėjus. Lietuvos Paviljonas įrengtas istoriniame Venecijos arsenale, kur anksčiau veikė laivų statykla.

Iš viso operoje dalyvauja daugiau kaip 20 atlikėjų, anksčiau planuota, kad ji bus atliekama kiekvieną šeštadienį iki pat spalio.

Venecijos bienalė rengiama kas dvejus metus, ji laikoma prestižiškiausia šiuolaikinio meno paroda pasaulyje. Lietuva joje dalyvauja 11-ąjį kartą - šalies paviljonas pripažintas geriausiu iš 90 dalyvių.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS