Vilniaus rajono bendruomenės kurs Lietuvos viziją kartu su teatro menininkais | kl.lt

VILNIAUS RAJONO BENDRUOMENĖS KURS LIETUVOS VIZIJĄ KARTU SU TEATRO MENININKAIS

  • 0

Lietuvos nacionalinis dramos teatras jau antrus metus vykdo edukacinį projektą „Lietuvos vizija“. Pernai projektas buvo orientuotas į mokinius ir vykdomas Anykščiuose, Šalčininkuose bei Visagine. O šiemet LNDT delegavo tris menininkų komandas į tris Vilniaus rajono bendruomenes – Kalvelius, Rukainius ir Nemenčinę. Kartu su suinteresuotomis organizacijomis, menininkai ir bendruomenių nariai kurs dabarties ir ateities vizijas savo aplinkoje, kaimynystėje ir įgyvendins jas čia ir dabar.

Lietuvos nacionalinis dramos teatras yra vienas iš aktyviausiai edukacinę veiklą vykdančių teatrų. Projekto „Lietuvos vizija 2119“ metu siekiama skatinti regionuose gyvenančių žmonių pasitikėjimą ir pasididžiavimą savo gimtaisiais miesteliais, bendruomenių nariai raginami aktyviai įsitraukti į savo gimtinės ir šalies ateities planavimą bei kūrimą.

Šiemet kuriant Lietuvos viziją siūloma apsvarstyti namų kaip vertybės sąvoką, kuri itin susijusi su teatro išgyvenamu laikotarpiu. Vykdant rekonstrukciją, laikinais LNDT namais tampa visos Lietuvos teatrų, kultūros namų, pramogų arenų scenos, kur rodomi spektakliai. Tad ir „Lietuvos vizijos 2119“ kūrybiniuose ieškojimuose miestelių žmonės kviečiami apsvarstyti savo santykį su namais, gimtuoju miesteliu, tėvyne.

Visi trys projektai kuriami pasitelkiant teatro priemones ir būdus. „Taip kaip mes dirbame analizuodami pjesę, taip analizuojame konkrečios vietos bendruomenės problematiką. Taip kaip mes teatre ieškome koncepcinių sprendimų spektakliui, taip mes generuojame kūrybines idėjas su savo tiksline auditorija“, – sako vienas iš koordinatorių Paulius Tamolė.

Paulius Tamole / D. Matvejev nuotr.

Kalveliuose esančiame Vilniaus rajono šeimos ir vaiko krizių centre, dažnai susirenka vietos gyventojai, tačiau „Lietuvos vizijos 2119“ kūrėjai pastebėjo, kad plynoje teritorijoje trūksta objekto, kviečiančio susiburti ir ilgiau pabūti kartu. Skulptorius ir tapytojas Darius Bastys bei jo žmona grafikos dizainerė Lina Bastienė kartu su bendruomene šioje vietoje sodins įvairių augalų sodą. Pirmiausiai kartu su bendruomene jie kūrė svajonių sodo maketus, o vėliau drauge sodins medelius. Numatomas rezultatų pristatymas – birželio 1 d.

Lina ir Darius Basčiai / Asmeninio archyvo nuotr.

Nemenčinės Vaikų ir paauglių socialiniame centre dirba režisieriaus ir aktoriaus Pauliaus Tamolės vadovaujama komanda. P. Tamolė siekia visuomenei suteikti daugiau žinių apie be tėvų augančius vaikus ir paauglius. Kartu su scenografu Vladu Suncovu jie kuria interaktyvią lentą, sudarytą iš keturių plokštumų, kuriose bus atskleidžiami faktai apie šių vaikų gyvenimą. Pirmiausiai menininkų komanda susitiko su įvairaus amžiaus vaikais ir jaunuoliais, klausėsi jų istorijų ir visą informaciją susistemino pagal tris amžiaus grupes. Sukurtas objektas Nemenčinės bendruomenei bus pristatytas gegužės 31 d. Tikimasi, kad vėliau jis keliaus po įvairias vietas, ir svarbiausia – po valdžios institucijas, kur priimami sprendimai dėl vaikų likimo.

Su Rukainių bendruomene dirba skulptorius Donatas Jankauskas-Duonis. Sukūręs didžiulį (apie 3 metrų aukščio) rutulį, ant jo skulptorius drauge su vietos žmonėmis sumodeliuos Rukainių žemėlapį. Bendromis jėgomis apipavidalintas kūrinys bus pastatytas Rukainių kultūros centro kieme, kur puikiai matysis keliaujant pagrindine miestelio gatve. Projekto pristatymas vietos bendruomenei numatytas birželio pabaigoje.

Donato Jankausko-Duonio sukurtas rutulys

„Projektu „Lietuvos vizija 2119“, kurį Lietuvos nacionalinis dramos teatras vykdo bendradarbiaudamas su Britų taryba, siekiama supažindinti regionų gyventojus su teatru ir menininkais profesionalais, plėsti vietos žmonių akiratį pristatant tarpsritinio bendradarbiavimo galimybes, sukurti regionams aktualius kultūros produktus, atitinkančiųs jų  lūkesčius ir poreikius, suaktyvinti kultūrinį gyvenimą, kelti kultūros kokybę, formuoti teigiamą požiūrį į savo miesto ir šalies kultūrą, prisidėti prie gerovės skatinimo regionuose“, – sako LNDT generalinis direktorius Martynas Budraitis.

„Vienas iš Britų tarybos prioritetų yra veiklos įvairiuose Lietuvos regionuose. Siekiame sukurti galimybes žmonėms burtis, pažinti ir keisti savo aplinką, kūrybiškais metodais ugdytis bendruomeniškumo įgūdžius. Esame įsitikinę, kad bendradarbiaudami su LNDT vykdant „Lietuvos viziją 2119“ padedame bendruomenėms tapti savo ateities šeimininkėmis“, – sako Britų tarybos Lietuvos biuro direktorius dr. Artūras Vasiliauskas.

GALERIJA

  • Donato Jankausko-Duonio sukurtas rutulys
  • Paulius Tamole
  • Lina ir Darius Basčiai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS