Vilniaus savivaldybė prašo „Kabliui“ taikyti teisinę apsaugą | kl.lt

VILNIAUS SAVIVALDYBĖ PRAŠO „KABLIUI“ TAIKYTI TEISINĘ APSAUGĄ

Vilniaus savivaldybė kreipėsi į paveldosaugininkus prašydama kultūros barui „Kablys“ taikyti teisinę apsaugą.

Savivaldybė trečiadienį informavo prašanti, jog pastato kultūrinė paskirtis būtų pripažinta vertingąja savybe.

Tokį prašymą Vilniaus miesto nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybai savivaldybė pateikė kilus kai kurių vilniečių pasipiktinimui dėl savininkų sprendimo keisti Kauno gatvėje esančio pastato paskirtį iš kultūrinės į administracinę. Šiame pastate kelis dešimtmečius vyksta įvairūs kultūriniai renginiai, koncertai.

Projektinių pasiūlymų autoriai bendrovė „Mažasis atriumas“ savivaldybę informavo, kad pastatą prieš dešimtmetį įsigijusi bendrovė „Žibosa“ keisti paskirtį privalo pagal sutartį su Nacionaline žemės tarnyba, priešingu atveju, su bendrove būtų nutraukta žemės nuomos sutartis.

Savivaldybės vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis sako, kad pastatas Kultūros paveldo departamento patvirtintame Naujamiesčio paveldosauginiame plane yra nurodytas kaip vertingųjų savybių požymių turintis ir kultūros vertybės teritorijoje esantis objektas, o tai leidžia manyti, kad viena iš jo vertingųjų savybių gali būti ir kultūrinė paskirtis. Jo nuomone, neformalūs bendruomenės centrai sostinėje turėtų „išsaugoti savo telkiančią funkciją“.

„Jei būtų konstatuota, kad pastatui taikytina tokia, platesnė, apsauga, reikėtų toliau šnekėtis su savininkais. Kalbu apie kompromiso paieškas – kad kultūrinę paskirtį turintis ir atitinkamai suprojektuotas pastatas galėtų išsaugoti kultūrines funkcijas, kad čia liktų renginiams ar kitokiai kultūrinei veiklai pritaikytų erdvių. Toks pastarąjį dešimtmetį yra susiformavęs ir šio pastato statusas miesto urbanistinėje struktūroje, tokią jo reikšmę mato ir savivaldybė“, – sako M. Pakalnis.

Vilniaus miesto nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba sprendimą po Vyriausiojo miesto architekto skyriaus kreipimosi priimti turėtų per kelias savaites.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

sss

suniokojo grazaus pastato fasada su tuo gelzgeliu,kuo skubiau ta gelzgeli nuimt is ten reikia!

sss

nu ir kas ten ipatingo,gelezio kuvalka ibetonavo sienon...tolygus vamzdziui

SUSIJUSIOS NAUJIENOS